Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Κ.Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό


«Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί ευκολότερα από το Κουρδικό» σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet.
«Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός και έμπειρος πρωθυπουργός που μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις. Για αυτό, λέω, ότι θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο Ερντογάν θα μπορέσει να λύσει και το Κυπριακό. Πιστέψτε με, ο Ερντογάν μπορεί να λύσει το Κυπριακό με πολύ λιγότερη προσπάθεια από αυτήν που καταβάλει για το Κουρδικό», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει στη συνέντευξή του ότι το Κυπριακό δηλητηριάζει για δεκαετίες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να παραβλέψει την Κύπρο. Για
εμάς είναι πολύ σημαντικό να βρεθεί μία βιώσιμη λύση».

Για το ίδιο θέμα αναφέρει ακόμα: «Η Κύπρος ήταν πάντα το υπογάστριο της Τουρκίας. Αυτό το συζήτησα πολλές φορές και με τον Οζάλ και αποδεχόταν ότι η Κύπρος είναι μία αδυναμία της Τουρκίας και ήθελε να βρεθεί λύση. Τώρα πλέον, η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο, για τη λύση. Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό, αλλά η Τουρκία έχει τη δύναμη».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός «μπορεί να πείσει τους Τουρκοκύπριους» και προσθέτει ότι ο νέος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης «είναι ένας λογικός πολιτικός», που παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα «μπορεί να γίνει ένας εποικοδομητικός διαπραγματευτής».

Ως προς τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι «τα προβλήματά μας στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνο με το Διεθνές Δίκαιο».

«Οι δύο χώρες συμφώνησαν, πριν από κάποιο διάστημα, να μεταβούν στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας», λέει και συνεχίζει ότι «δε γνωρίζω πού βρίσκονται σήμερα οι συνομιλίες που γίνονται. Ελπίζω να λυθεί το ταχύτερο δυνατό», καταλήγει.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...