Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Κάντε Πολιτική Οικολογία, Όχι πόλεμο! Από νέους των Οικολόγων Πράσινων


Το ερώτημα που προκύπτει μετά από τα δημοσιεύματα περί κρίσης στους ΟΠ είναι εκτός των άλλων το εξής: πώς θα ξεπεράσουμε την απλή ανακύκλωση κομματικών μελών, αν και υπερασπιστές της ανακύκλωσης;
Aπό νέους των Οικολόγων Πράσινων
Η ενασχόληση με τα κόμματα σήμερα φαντάζει τελειωμένη ιστορία στα μάτια των περισσότερων συμπολιτών μας και κυρίως των νέων. Το πολιτικό σύστημα έχει απαξιωθεί πλήρως και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό που ονομάζουμε «κράτος» και «πολιτική σκηνή» έχει χαθεί περισσότερο από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή όμως η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί ύψιστο καθήκον κάθε πολίτη που νιώθει το
δίκιο του να καταπατάται και το παρόν και το μέλλον του να βρίσκονται υπό πολλαπλή απειλή. Όπως έντεχνα περιγράφει και ο Περικλής Κοροβέσης σε πρόσφατο άρθρο του, ο πολίτης που ενστερνίζεται την άποψη ότι «η εξουσία θα παραμένει πάντα στη θέση της αλώβητη ως η μόνη που έχει το δικαίωμα να κατευθύνει τα πράγματα προς τον επιθυμητό της στόχο, παραιτείται αυτομάτως και από τα πολιτικά και από τα ανθρώπινα δικαιώματά του και αποκτά ευχάριστα την ιδιότητα του σκλάβου, φτάνει να έχει αυτοκίνητο, τηλεόραση και τη δυνατότητα να καταναλώνει ό,τι θεωρεί πιο πετυχημένο στις διαφημίσεις. Και βρίσκεται εκτός ιστορίας και πολιτικής, αφήνοντας τον εαυτό του αμανάτι στην εξουσία».
Η συμμετοχή, λοιπόν, είναι το στοίχημα ενός υγιούς πολιτικού χώρου, ιδιαίτερα σήμερα που ο κάθε πολίτης νιώθει ότι πνίγεται από τα καθημερινά του προβλήματα. Το στοίχημα βρίσκεται στο να επιτευχθεί, μέσα από την αντίθεση των δύο δυνάμεων δράσης και μη δράσης, η αφύπνιση της υγιούς ανάγκης για διάλογο, για συμμετοχή, για πρωτοβουλία και τόλμη ολοένα και περισσότερων πολιτών. Συμμετοχή που θα ενισχύεται από δημοκρατικές διαδικασίες και όχι από συμπεριφορές αγέλης. Συμμετοχή που θα απευθύνεται σε όλους όσους παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αυτοδιαχείριση και το σεβασμό στη φύση μέσα από φορείς, συλλογικότητες και κινήματα αλλά ταυτόχρονα αρνούνται να εμπιστευτούν ως όχημα της αλλαγής ένα κόμμα.
Αυτό είναι και το ιδιαίτερο στοίχημα που βάλαμε, εμείς τα μέλη των Οικολόγων Πράσινων τον περασμένο Δεκέμβρη στην Λαμία, γνωρίζοντας ότι όσο έχουμε επιλέξει να είναι όχημα μας για την μετάβαση σε μια κοινωνία που σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, η κοινοβουλευτική δημοκρατία, ο στόχος μας θα είναι η θεσμική ενδυνάμωση της οικολογίας και η δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης με τους πολίτες προς όφελος της εξυγίανσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Και ο στόχος μας αυτός θα επικρατεί μέχρις ότου να μην χρειάζεται πια να πρεσβεύει κανέναν κόμμα την πολιτική οικολογία, μέχρις ότου οι θεσμοί να έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπουν την αυτοδιάθεση και να προάγουν την κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία.
Η προσπάθεια αυτή είναι δύσκολη από μόνη της, πόσο μάλλον όταν λοιδορείται από τους συνήθεις Έλληνες πολιτικάντηδες που μην αναγνωρίζοντας ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι πρεσβεύουν κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μελών τους, επιθυμούν να αντιμάχονται με εσωκομματικούς εχθρούς αντί να προσφέρουν με τη δράση τους στην πολιτική οικολογία, προτιμούν να κρύβονται πίσω από διαδικαστικές ντρίμπλες αντί να εμβαθύνουν στο θεσμούς της αμεσοδημοκρατίας και τέλος πάντων κάνουν ότι είναι δυνατό για να επαληθευθεί το ανέκδοτο που θέλε τον Έλληνα να έχει ως βασικό όνειρο να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα αντί να αναπτυχθεί ο ίδιος. Η προσπάθεια αυτή λοιδορείται από όσους που δεν κομπιάζουν να δώσουν τους Οικολόγους Πράσινους βορά στα συστημικά ΜΜΕ και να αμαυρώσουν επικοινωνιακά την πολιτική οικολογία, αλλά και από όσους θεωρούν οτι η λύση θα προκύψει με τα υλικά του παρελθόντος..
Ας μη γελιόμαστε όμως. Η πολιτική οικολογία δεν θα αποτελέσει λόγο ενεργοποίησης των πολιτών, μόνο και μόνο επειδή θα μπουν στο κόμμα ορισμένοι Μεσσίες ή επειδή θα απομακρυνθούν από αυτό ορισμένοι Βελζεβούλ. Η έμπνευση πολιτών πρέπει να είναι ειλικρινής, να βασίζεται σε πολιτικές προτάσεις και να ενισχύεται από τη συνδιαμόρφωση αυτών των προτάσεων. Δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε επειδή μέσα στην κινούμενη πολιτική άμμο που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία υπάρχουν οργανωμένοι νέοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο χώρο μας. Τους καλωσορίζουμε και ελπίζουμε στις ειλικρινείς διαθέσεις τους και στη συμμετοχή τους για την εύρεση λύσεων για την ελληνική κοινωνία, αλλά γνωρίζουμε καλά ότι η μόνη γόνιμη ένταξη σε έναν πολιτικό χώρο γίνεται μέσα από τη σταδιακή συμμετοχή, το σεβασμό των αρχών του αλλά και το μπόλιασμα του με καινοτόμες ιδέες.
Βασική αρχή στην πολιτική οικολογία και τους Οικολόγους Πράσινους είναι η προσπάθεια για συναίνεση, η οποία και γίνεται εφικτή μόνο μέσα από τον καλοπροαίρετο και ανοιχτό διάλογο. Εμείς οι υπογράφοντες επιθυμούμε να ξεχαστούν οι εσωκομματικές τακτικές ρεβανσισμού ή καρεκλοθηρίας που ενισχύθηκαν ενόψει της μαζικής εισαγωγής νέων μελών στο κόμμα και δεν αρμόζουν σε ένα κόμμα της πολιτικής οικολογίας. Έχουμε ως στόχο την προετοιμασία και υλοποίηση συμμετοχικών μορφών διαλόγου, την επαφή με ομόρους πολιτικούς χώρους και την εφαρμογή των αρχών της άμεσης δημοκρατίας ενόψει το συνεδρίου του καλοκαιριού. Αυτό κρίνουμε οι είναι το αναγκαίο βήμα προς τη μετάβαση στην κοινωνία που οραματιζόμαστε.
Εμείς οι νέοι άνθρωποι της πολιτικής οικολογίας πιστεύουμε βαθιά ότι αν δεν γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε για τον κόσμο, τότε θα έχουμε τον κόσμο που επιθυμούν κάποιοι άλλοι. Συνεπώς, δεν ετεροκαθοριζόμαστε, δεν κάνουμε ανίερες συμμαχίες, σιχαινόμαστε τις μικροκομματικές ομάδες, πιστεύουμε στην αλληλεγγύη και την αγάπη των ανθρώπων, ικανοποιούμαστε με τα λίγα αλλά ποιοτικά, κάνουμε ελεύθερη κατασκήνωση, ανακυκλώνουμε, καλλιεργούμε περιαστικά, μαχόμαστε για την ανθρώπινη αυτοδιάθεση, τα κοινά αγαθά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ανθρώπινο σώμα, την άμεση δημοκρατία, τους ελεύθερους χώρους, τη χρήση εγκαταλελειμμένων δημοσίων κτισμάτων για κοινωνικούς σκοπούς από τους πολίτες, για μία άλλη πολιτική για τα ναρκωτικά, το σεβασμό στην άποψη των λίγων, τη συνδιαμόρφωση και την εξάλειψη της βίας. Δεν συναινούμε στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πολιτικής οικολογίας για οποιαδήποτε μικροπολιτική σκοπιμότητα. Δε θέλουμε να γίνουμε σαν τους άλλους. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο οικολογικός μετασχηματισμός της πολιτικής και της κοινωνίας είναι η μόνη ελπίδα στο σκοταδισμό που βιώνουμε.
Είμαστε σύμμαχοι της κοινωνίας, ενεργό κομμάτι της και δεν έχουμε δικαίωμα να την απογοητεύουμε. Αν όχι εμείς τότε ποιοι; Αν όχι τώρα, τότε πότε; Δεν θα επιτρέψουμε στην πολιτική ελίτ του παρελθόντος, υποστηριζόμενη από τα συστημικά ΜΜΕ, να ανακόψει την φυσική εξέλιξη της δημιουργίας μιας διαφορετικής κοινωνίας. Δεν θα επιτρέψουμε να μας πάρουν την ελπίδα μας.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...