Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ο Σαμαράς φτιάχνει θέσεις εργασίας


Photo: Μ. Μυρίλλας @fosphotos.com

Ο Σαμαράς δημιουργεί άλλες έξι νέες θέσεις αναπληρωτών υπουργών. Και αυτό είναι εξαιρετικό. Προσωπικά έχω καιρό να ακούσω για άνθρωπο που έφτιαξε έξι νέες θέσεις εργασίας. Και μάλιστα πρόκειται για θέσεις που λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας, δημιουργώντας ευκαιρίες εργασίας από την κορυφή προς τη βάση της πυραμίδας. Διότι ο υπουργός θα πάρει συμβούλους -κάτι νεαρούς με smart phones και πολλά TED στην πλάτη. Θα φέρει και γραμματείς -κοπελιές με ανοιχτό μαλλί (όχι απαραίτητα και μυαλό) και attitude που ξεπερνάει την ταράτσα του υπουργείου. Και αφού όλοι αυτοί θα έχουν βρει δουλειά, θα μετακυλήσουν την ωφέλεια προς τα κάτω. Στο τέλος, μία Ουκρανή οικιακή βοηθός θα πάρει μεροκάματο επειδή ο Σαμαράς είπε να πάρει αναπληρωτές υπουργούς.

Οι Έλληνες πρωθυπουργοί λατρεύουν τους ανασχηματισμούς. Είναι, αν μη τι άλλο, κάτι που επιβεβαιώνει την πολιτική ισχύ τους και αναδιατάσσει τα ζωντανά στο μαντρί. Το κατσικάκι γίνεται τράγος και το κουτάβι τσομπανόσκυλο. Και ο βοσκός δείχνει την γκλίτσα του. Οι παραπονεμένοι αρχίζουν να επαινούν και οι ομιλούντες χάνουν τη γλώσσα τους. Και όλο αυτό δικαιολογείται από το «ρουλεμάν» του πολιτικού ρεπορτάζ ως νέο ξεκίνημα για την κυβέρνηση.
Ασφαλώς η κυβέρνηση μένει στη θέση της, δεν ξεκινάει για πουθενά. Διότι αν, πράγματι, κυβερνούσαν οι υπουργοί, αυτό το κράτος θα ήταν διαφορετικό με τόσους και τόσους οραματιστές που μύρισαν το λιβάνι στο προεδρικό. Τα υπουργεία «τρέχουν» από υπηρεσιακούς παράγοντες, από τους ανθρώπους που έχουν «χτιστεί» εκεί μέσα και πήραν ως και τη μούχλα των τοίχων στο δέρμα τους. Συνήθως οι υπουργοί είναι για τα μεγάλα deal ή σχέδια - εξαρτάται πώς βλέπει κανείς τα πράγματα. Στις μέρες μας δε, που απλώς υλοποιούν τις υποδείξεις της τρόικας, η έννοια του πολιτικού σχεδιασμού σχεδόν δεν υφίσταται. Εξαιρούνται, βέβαια, οι περιπτώσεις που έχεις λαμπρούς τεχνοκράτες στην κατάλληλη καρέκλα. Αλλά αυτή είναι μία προοπτική που σπάνια αγγίζουν οι Έλληνες πρωθυπουργοί.
Υ.Γ.: Ο ανασχηματισμός διαψεύδεται κατηγορηματικά. Άρα, θα γίνει μετά το Πάσχα.
protagon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...