Για «συνέχιση της κοροϊδίας» από την πλευρά της κυβέρνησης με τις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο τομέα κάνει λόγο η αναπληρωτής γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχης δημόσιας διοίκησης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη.
Στην ερώτησή της η κ. Χρυσοβελώνη, ζητάει από τον κ. Μανιτάκη να διευκρινίσει ποιος θα είναι τελικά ο αριθμός των απολύσεων από το δημόσιο, καθώς μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για 15.000 αποχωρήσεις,
ενώ από το υπουργείο έγινε λόγος για 14.000 αποχωρήσεις.
Αναλυτικά στην ερώτησή της η κ. Χρυσοβελώνη αναφέρει τα εξής:
«Μετά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών του Σαββάτου 13-4-2013, ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε «15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014». Ο κ. Μανιτάκης που συμμετείχε στην ίδια συνάντηση δεν έκανε κάποια σχετική δήλωση.
» Την Κυριακή 14-4-2013 το γραφείο τύπου του υπουργείου σας διένειμε σε ΜΜΕ ανυπόγραφο ‘ανεπίσημο σχόλιο’ στο οποίο ‘εκφράζει την ικανοποίηση του» (sic) για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και διευκρινίζει ότι «προβλέπονται 14.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, συνολικά μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4000 μέχρι το τέλος του 2013’.
» Προξενούν ιδιαίτερη εντύπωση τόσο οι ‘εκπτώσεις’ στον αριθμό που αρχικά ανακοινώθηκε όσο και η μέθοδος επικοινωνίας που ακολουθήθηκε με την παντελή απουσία δημόσιων δηλώσεων εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και το ανυπόγραφο ανεπίσημο σχόλιο του γραφείου τύπου του υπουργείου σας όπου το ίδιο εκφράζει την ικανοποίηση (!) του για την έκβαση των ‘διαπραγματεύσεων’. Στην ιδιόρρυθμη αυτή ανακοίνωση περιέχονται και τα εξής σημεία ειδικού ενδιαφέροντος:
» 1. Η μελλοντολογικής φύσης πρόβλεψη πως ‘το σημαντικότερο είναι ότι η κινητικότητα αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης’!
» 2. Η ακατανόητη διαπίστωση πως ‘οι αναδιαρθρωμένες διευθύνσεις διαθέτουν περιορισμένο αριθμό πλεοναζουσών θέσεων που δεν υπερβαίνει συνολικά το 5%’.
» Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
» 1. Ποιος είχε την ευθύνη για την σύνταξη του παραπάνω ‘ανεπίσημου σχολίου’; Γιατί δεν προτιμάτε αντ’ αυτού την επώνυμη και επίσημη επικοινωνία που εξασφαλίζει η δημόσια παρουσίαση των απόψεων σας από εσάς τον ίδιο;
» 2. Πόσες θα είναι τελικά οι αναγκαστικές αποχωρήσεις κατά την διετία 2013- 2014; Ισχύει η πρόβλεψη για 14.000 ή για 15.000;
» 3. Από πού προκύπτει ότι πλέον ‘η κινητικότητα αποσυνδέεται από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης’; Αν για παράδειγμα κάποιος υπάλληλος που μπαίνει στο πρόγραμμα κινητικότητας υποχρεωθεί να μεταταγεί σε άλλο φορέα, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την υπηρεσία στην οποία ανήκει και από το σπίτι του, αυτό το γεγονός δεν θεωρείτε ότι θα τον ωθήσει σε αναγκαστική αποχώρηση από το Δημόσιο;
» 4. Δεδομένου ότι οι αναδιαρθρώσεις των διευθύνσεων υπουργείων σχεδιάστηκαν πολύ πρόσφατα μέσα από την εκπόνηση εκθέσεων αξιολόγησης όλων των δομών του κεντρικού κράτους, πως είναι δυνατόν ξαφνικά να εκτιμάται ότι ‘οι αναδιαρθρωμένες διευθύνσεις διαθέτουν περιορισμένο αριθμό πλεοναζουσών θέσεων που δεν υπερβαίνει συνολικά το 5%’; Σκοπεύετε πέραν των όποιων περικοπών έχουν ήδη ανακοινωθεί για τα υπουργεία να ανακαλύψετε άλλο ένα 5 % ‘πλεοναζουσών’ οργανικών θέσεων;».
eklogika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου