Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Η Bundesbank επιβεβαιώνει την έκθεση που θεωρεί προβληματική τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA


Η Bundesbank επιβεβαιώνει την έκθεση που θεωρεί προβληματική τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον ELA

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας επιβεβαίωσε, την Παρασκευή, την αυθεντικότητα εγγράφου το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα έστειλε στο γερμανικό ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο και το οποίο επικρίνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράζει ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών με μεγάλα χρέη.



Η 29σέλιδη έκθεση, που φέρει ημερομηνία 21η Δεκεμβρίου, δημοσιεύτηκε από την εφημερίδα Handelsblatt.
Σε αυτήν, η Bundesbank προειδοποιεί ότι η αγορά κρατικού χρέους υπερχρεωμένων κρατών θα μπορούσε να «θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας» και θα είναι δύσκολο να σταματήσει.


Ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος έχει επικρίνει επανειλημμένα το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που έχει ονομαστεί OMT, θα ταξιδέψει στην Καρλσρούη όταν το συνταγματικό δικαστήριο εξετάσει το ζήτημα την 11η και 12η Ιουνίου, όπως επίσης επιβεβαίωσε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που θεωρείται ακρογωνιαία λίθος της απάντησης της ΕΚΤ και ότι συνέβαλε να αμβλυνθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, είχε παρουσιαστεί τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί ως τώρα.

Ο κ./ Βάιντμαν είχε πει στο δικαστήριο την περασμένη χρονιά πως η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά απαγορεύεται εάν αποσκοπεί «στην χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των (κρατών) μελών ανεξάρτητα από τις κεφαλαιαγορές».

Αυτό, είχε πει, ενδέχεται να είναι μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η απαγόρευση της χρηματοδότησης ενός κράτους-μέλους της Ευρωζώνης με νομισματικά μέσα.

Ορισμένοι γερμανοί ειδικοί σε θέματα δικαίου είχαν χαρακτηρίσει την συγκεκριμένη τοποθέτηση μια συγκαλυμμένη απειλή προς την ΕΚΤ.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...