Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ομολογία Στουρνάρα: «Σας έλεγα ψέματα»



Με ομολογία ότι συνειδητά παραπλάνησε τον ελληνικό λαό, όταν κατά το ξέσπασμα της κρίσης στην Κύπρο διαβεβαίωνε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι καταθέσεις ήταν απολύτως διασφαλισμένα, έμοιαζαν όσα είπε χθες το πρωί από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Κι αυτό γιατί παραδέχτηκε κυνικά ότι εκείνες τις ημέρες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κινδύνευσε. Με απλά λόγια... «σας έλεγα ψέματα». «Τις κρίσιμες εκείνες ημέρες δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Διότι, αν είχαν υποστεί “κούρεμα” οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε ευτυχώς αίσιο τέλος» είπε ο κ. Στουρνάρας,
επανακαταθέτοντας στη Βουλή την τροπολογία για τη μεταφορά κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα.

Το θέμα που προκύπτει πλέον για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών είναι μείζον. Κι ενώ ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωνε σε κάθε τόνο ότι η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση και ότι οι αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο δεν επηρεάζουν τις ελληνικές καταθέσεις σε κυπριακά υποκαταστήματα τραπεζών στη χώρα, χθες μόνος του αποκάλυψε ότι στο τραπέζι του δραματικού Eurogroup του Μαρτίου είχε πέσει ξεκάθαρα πρόταση για «κούρεμα» καταθέσεων σε κυπριακά υποκαταστήματα και στην Ελλάδα, αλλά και ότι για λίγες μέρες ολόκληρο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στον αέρα.

«Τρέξαμε μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα όλοι οι συναλλασσόμενοι με τα κυπριακά υποκαταστήματα να μην υποστούν καμία μείωση καταθέσεων και να συνεχίσουν να συναλλάσσονται κανονικά, χωρίς κανέναν περιορισμό, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό τραπεζικό όμιλο, στην Τράπεζα Πειραιώς. Ελήφθησαν και άλλες προσφορές από άλλες τράπεζες, αλλά η προσφορά της Τράπεζας Πειραιώς κρίθηκε ότι ήταν συνεπής με την απόφαση του Eurogroup» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας, η τροπολογία κρίνεται αναγκαία, επειδή η κείμενη νομοθεσία δεν προβλέπει ρύθμιση σε περίπτωση εξυγίανσης αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα. Τέλος, σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, προβλέπεται ότι αποκλειστικά σε τέτοιες περιπτώσεις η τυχόν καταβληθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται, προκειμένου να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση.
Dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...