Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Κατάργηση (!) του απορρήτου συζητά ακόμα και η Ελβετία



Ηδη συζητιέται έντονα, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της ευρωζώνης. Ωστόσο, στην κουβέντα περί άρσης του τραπεζικού απορρήτου η περίπτωση της Ελβετίας εξαιρούνταν σχεδόν... αυτόματα!

Τώρα όμως ακόμη και η Ελβετία, μπροστά στις διεθνείς πιέσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, θα πρέπει μάλλον να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο, το οποίο δημιούργησε τη φήμη της, όπως εκτιμά ένας κορυφαίος ειδικός επί του θέματος σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο.
«Αμφιβάλλω ότι η Ελβετία μπορεί να ξεφύγει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λικ Τεβενόζ, επικεφαλής
του Κέντρου για το Τραπεζικό και Οικονομικό Δίκαιο της Γενεύης, στην εφημερίδα «Le Temps»,
αναφερόμενος στην αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών με τις φορολογικές Αρχές άλλων χωρών.

Στην Ελβετία το τραπεζικό απόρρητο θεωρείται, στο όνομα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τόσο απαραβίαστο όσο και το ιατρικό, και οι Αρχές έχουν μέχρι στιγμής αρνηθεί να αλλάξουν αυτό το δεδομένο, που κάνει τη χώρα ένα καταφύγιο για όσους είχαν κεφάλαια που ήθελαν να τα τοποθετήσουν «με διακριτικό τρόπο».

Ομως «η κατάσταση έχει αλλάξει» δήλωσε ο Τεβενόζ αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Λουξεμβούργου να δεχτεί τελικά αυτή την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες της Ε.Ε. από το 2015, τη συμφωνία που υπεγράφη στην ίδια κατεύθυνση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι ελβετικές τράπεζες δεν θα ήταν πλέον σε θέση να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στη χώρα αυτή, και στην πρόσφατη απόρριψη από το γερμανικό Κοινοβούλιο της διμερούς συμφωνίας της οποίας τα μέτρα θεωρήθηκαν υπερβολικά ευνοϊκά για όσους διαπράττουν απάτες.

«Είδαμε ότι δεν χρειάζονται πολλά για να δοθεί μια αρνητική εικόνα της Ελβετίας και να μας βάλουν στο ίδιο καλάθι με ορισμένα υπεράκτια κέντρα πολύ λιγότερο αξιόπιστα. Για την Ελβετία, η οποία έχει επίσης και συμφέροντα εκτός από εκείνα της οικονομικής της θέσης, κάτι τέτοιο θα ήταν αφόρητο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλιά του αυτά ακολουθούν την έκκληση που έκανε την προηγούμενη Παρασκευή το G20 για την εφαρμογή ενός διεθνούς προτύπου για την ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

«Εχουμε συμφέρον να συμμετέχουμε μάλλον στον καθορισμό ενός διεθνούς προτύπου και όχι να δούμε να μας επιβάλλεται» εκτίμησε, τέλος, ο Λικ Τεβενόζ.
Dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...