Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Προς το Συνέδριο με δύο γραμμές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον Π. Λαφαζάνη. Με καταγεγραμμένες τις απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας για το ευρώ βαδίζει προς το ιδρυτικό συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας με τον Π. Λαφαζάνη. Με καταγεγραμμένες τις απόψεις της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας για το ευρώ βαδίζει προς το ιδρυτικό συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ
Μία πρώτη ανάγνωση της χθεσινής συνεδρίασης της Συντονιστικής Γραμματείας αποτυπώνει τον έντονο προβληματισμό των στελεχών, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς και τα νέα δεδομένα που τίθενται για την Ελλάδα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, και στη χθεσινή συζήτηση στη Γραμματεία αποτυπώθηκε η διάσταση απόψεων - η μειοψηφία με τον Π. Λαφαζάνη ζητά επανεξέταση της θέσης για την Ευρωζώνη και το ευρώ, ενώ εκφράζει διαφορετική άποψη για το εύρος των πολιτικών συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα σε σχέση και με την Ελλάδα τέθηκε από τα στελέχη - από τη μία πλευρά η έξοδος από το ευρώ που εκφράζει ο κ. Λαφαζάνης και από την άλλη η θέση της πλειοψηφίας ότι «δεν είναι επιλογή η έξοδος από την Ευρωζώνη».
Σημειώνεται ότι η Κουμουνδούρου εμμένει στη θέση «όχι κάθε θυσία για το ευρώ αλλά και καμία αυταπάτη για τη δραχμή», ενώ είναι σαφές πλέον πως τα στελέχη του κόμματος και κυρίως το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για όλα τα ενδεχόμενα.
Η προσαρμογή και η «αλλαγή στροφής» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει στην άκρη το σύνθημα «το ευρώ είναι το εθνικό μας νόμισμα».
Η ηγεσία του κόμματος δεν υποστηρίζει ότι «το ευρώ είναι φετίχ», υιοθετώντας τη θέση πως «δεν είναι φετίχ κανένα νόμισμα, ούτε φυσικά το ευρώ ούτε η δραχμή».
Εναλλακτικό σχέδιο
Ο βουλευτής Δ. Στρατούλης υποστήριξε χθες ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει εναλλακτικό σχέδιο, όχι για να φύγεις από την Ευρωζώνη, αλλά για να είσαι έτοιμος ως κυβέρνηση, είτε διαλυθεί η Ευρωζώνη είτε στην περίπτωση που σε αναγκάσουν να κάνεις οποιαδήποτε επιλογή».
Στη συνεδρίαση καταγράφηκαν και οι διαφορετικές απόψεις για το εύρος των πολιτικών συμμαχιών του κόμματος.
Στελέχη της μειοψηφίας -σύμφωνα με πληροφορίες- εστίασαν κυρίως στην αναγκαιότητα συνεργασιών με τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ από την πλευρά της πλειοψηφίας επισήμαναν ότι ο χαρακτήρας της κρίσης προδιαγράφει πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετεί συμμαχίες μόνο προς τα... αριστερά του κόμματος, καθώς υπάρχει αναγκαιότητα για μια κυβέρνηση λαϊκής σωτηρίας - με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή και τα κείμενα των θέσεων και του καταστατικού του κόμματος αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του μήνα.
Στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» υποστήριζαν σε ό,τι αφορά τον προσυνεδριακό διάλογο πως δεν ισχύει το «εκ της μηδενικής βάσεως» αλλά και ότι «η Διακήρυξη δεν είναι θέσφατο».
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...