Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

«Οι πολιτικές λιτότητας έφθασαν στα όριά τους»









%CE%91%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%B7+%CE%B7+%CE%9C%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB+%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82+%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82
«Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμα να εκχωρήσουν περισσότερο έλεγχο σε ορισμένους τομείς λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε η ευρωζώνη να μπορέσει να υπερβεί την κρίση χρέους και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», επεσήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.
Παράλληλα όμως απέρριψε την ιδέα της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι πρέπει να εναρμονιστούν οι διαφορετικές εθνικές πρακτικές. Αυτή τη στιγμή, «επικρατεί το χάος», είπε.
Μιλώντας σε εκδήλωση στο Βερολίνο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, η Μέρκελ απέκρουσε τις επικρίσεις ότι δίνει υπερβολική έμφαση στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Όπως εξήγησε, κατά την άποψή της η Ευρώπη καλείται να εφαρμόσει ταυτόχρονα πολιτικές που να
προωθούν την βιώσιμη ανάπτυξη και την δημοσιονομική εξυγίανση.
«Μοιάζουμε να βρίσκουμε κοινά αποδεκτές λύσεις όταν βρισκόμαστε μπροστά από την άβυσσο. Αλλά μόλις η πίεση μειώνεται, όλοι λένε πως θέλουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο», επεσήμανε η κ. Μέρκελ.
«Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε ότι η Ευρώπη θα έχει τον τελευταίο λόγο σε ορισμένα πεδία. Διαφορετικά δεν θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την Ευρώπη», είπε. «Δεν χρειάζεται πάντοτε να εγκαταλείπουμε τις εθνικές πρακτικές, αλλά χρειάζεται να τις κάνουμε πιο συμβατές. Αυτή τη στιγμή επικρατεί χάος», είπε η Μέρκελ.
«Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι να έλθουμε σε ρήξη με το παρελθόν για να κάνουμε ένα άλμα εμπρός. Είμαι έτοιμη να το κάνω αυτό», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η κ. Μέρκελ σημείωσε ότι η Γερμανία «μερικές φορές έχει έναν περίπλοκο ρόλο, διότι έχουμε την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Αλλά η Γερμανία δρα σε συντονισμό με τους εταίρους της. Η ιδέα της γερμανικής ηγεμονίας μου είναι εντελώς ανοίκεια».
Η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να είναι όλο και πιο στενή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να καταρρεύσει, σημείωσε αναφερόμενη στην εμπειρία της στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. «Κοιτάξτε, έχω ήδη δει μια χώρα να καταρρέει, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας», είπε. «Και πραγματικά αυτό που δεν θέλω είναι να δω την Ευρώπη να καταρρέει στο σύνολό της».
Μπαρόζο: «Οι πολιτικές λιτότητας έφθασαν στα όριά τους»
«Οι πολιτικές λιτότητας έφθασαν στα όριά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζοντας «πολιτική διαστρέβλωση» το να επιρρίπτονται στην ΕΕ, οι ευθύνες για τα προβλήματα χωρών με δημοσιονομικές ανισορροπίες. Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, την απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές παραβίασαν τις συνθήκες και τους κανόνες της ΕΕ.

Ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε ότι οι σημερινές πολιτικές λιτότητας έχουν φτάσει στα όριά τους και υπογράμμισε ότι για να πετύχουν θα πρέπει να τυγχάνουν της ελάχιστης απαιτούμενης πολιτικής και κοινωνικής στήριξης.

Σε παρέμβασή του σε συνέδριο που διοργάνωσε το «Think Tank Dialogue», o Ζ. Μ. Μπαρόζο επέμεινε στην ανάγκη οι πολιτικές λιτότητας να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι είναι λάθος να τίθεται το δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών πολιτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, είναι απαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και όχι «εικονική», που βασίζεται στη συσσώρευση χρεών.

Παράλληλα, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να χορηγείται, υπό όρους, παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.

«Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή», είπε ο κ. Μπαρόζο.
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...