Πιο ειδικά σε παρέμβασή του σε συνέδριο που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης «Think Tank Dialogue», o Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, την απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές είναι αυτές που παραβίασαν τη Συνθήκη και τους κανόνες της ΕΕ, τονίζοντας ότι αποτελεί «πολιτική διαστρέβλωση» και «ακαδημαϊκή ανεπάρκεια» να επιρρίπτει κανείς την ευθύνη στην ΕΕ για τα προβλήματα των χωρών με δημοσιονομικές ανισορροπίες.
Όσον αφορά στις σημερινές πολιτικές λιτότητας, δήλωσε ότι αυτές έχουν φτάσει στα όριά τους και υπογράμμισε ότι για να πετύχουν θα πρέπει να τυγχάνουν της  πολιτικής και κοινωνικής στήριξης.
Επέμεινε δε στην ανάγκη οι πολιτικές λιτότητας να συνδυάζονται με μέτρα υπέρ της τόνωσης της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι είναι λάθος να τίθεται το δίλημμα μεταξύ των δύο αυτών
πολιτικών.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε τις πολιτικές λιτότητας για τη διόρθωση των ελλειμμάτων και των δημοσιονομικών ανισορροπιών που, όπως τόνισε, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την αύξηση των επενδύσεων και τελικά στην ενίσχυση της ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, είναι απαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη και όχι «εικονική», που βασίζεται στη συσσώρευση χρεών.
Παράλληλα, ο Ζ. Μ. Μπαρόζο εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να χορηγείται, υπό όρους, παράταση στο χρονοδιάγραμμα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου τα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους.
«Ακόμη και εάν η πολιτική διόρθωσης του ελλείμματος είναι θεμελιωδώς σωστή, μπορούμε πάντοτε να συζητήσουμε τη χρονική προσαρμογή», είπε ο κ. Μπαρόζο.
Matrix 24