Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΚΚΕ: Πορεία ανασύνταξης

thumb
Την προειδοποίηση ότι το υπό ψήφιση πακέτο μέτρων που επιφέρει περαιτέρω εξαθλίωση των εργαζομένων και των λα­ϊκών στρωμάτων δεν θα είναι το τελευταίο αλλά ακολουθείται και συνεπάγεται μεγαλύτερα δεινά για τον λαό απευθύνει το ΚΚΕ. Ο Περισσός επιλέγει να υπογραμμίσει τον φαύλο κύκλο της λογικής των «θυσιών», σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα εί­ναι μέρος της ελεγχόμενης χρεοκοπίας στο πλαίσιο της δεύ­τερης δανειακής σύμβασης και του PSI, ενώ μετά την ψήφι­ση «θα ακολουθήσουν ακόμα χειρότερα, που θα συνοδεύουν μια νέα μεγαλύτερη χρεοκοπία είτε με επιμήκυνση είτε με νέο κούρεμα».
Με κορύφωση τη χθεσινή απεργία, αλλά και πέραν αυτής, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα να μην υποταχθούν στα νέα μέτρα των «αντιδραστικών αναδιαρθρώσε­ων και των εξοντωτικών περικοπών» που κατ’ αυτό στόχο έχουν να απαξιώσουν ακόμη περισσότερο την εργασία και τον εργα­ζόμενο για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρη­ματικών ομίλων
.
Υπό αυτό το πρίσμα, καλεί του εργαζομένους να απορρίψουν την επίσημη αιτιολόγηση των μέτρων ως «δυσάρεστων αλλά αναγκαίων» για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ενώ παράλληλα καταγγέλλει τις ενδοκυβερνητικές «αντιδικίες» ως ένα ακόμη «θέατρο» με φόντο τα «συναποφασισμένα και σε κεντρι­κό επίπεδο με την Ε.Ε.» μέτρα. Στόχος τους, σύμφωνα με την άποψη των στελεχών του ΚΚΕ, είναι ο έλεγχος των λαϊκών αντιδράσεων και η απομείωση του πολιτικού κόστους με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο κάθε κυβερνητικός εταίρος.
Στο μεταξύ, οι επίσημες τοποθετήσεις του κόμματος επιχει­ρούν να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των εργαζομένων για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις αναγορεύοντας σε «πράξη ευθύ­νης και ελπίδας» τη συμμετοχή κάθε εργαζομένου στην απερ­γία, ώστε αυτή «να αποτελέσει μια νέα εκκίνηση στην οργάνω­ση και την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος» με στόχο «την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την καπιταλιστική κερδο­φορία και την Ε.Ε.».
Άλλωστε το ΚΚΕ αναμένεται να δώσει μεγάλη έμφαση στο συνδικαλιστικό επίπεδο το ερχόμενο διάστημα όντας σε φάση ανασύνταξης, κομματικής και συνδικαλιστικής.
Είναι ενδεικτικές οι προειδοποιήσεις που απευθύνουν μέσω αρθρογραφίας στον «Ριζοσπάστη», μεταξύ άλλων, στελέχη του κόμματος αναφορικά με την κινητικότητα που παρατηρείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από την παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης», όσον αφορά τη συγκρότηση προεδρείων σε ομο­σπονδίες και σωματεία, αντανακλώντας την ανησυχία του κόμ­ματος για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής του δύναμης.
Σταθερά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ
Συγκεκριμένα, σε άρθρο του Κ. Ζιώγα, μέλους της Κ.Ε. του κόμματος, αρμόδιου για τη συνδικαλιστική δουλειά, διατυπώνε­ται η αιχμή αφενός ότι η συριζική παράταξη συντονίζεται με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ με στόχο τον αποκλεισμό του ΠΑΜΕ από τα προεδρεία ομοσπονδιών, αφετέρου ότι «προσπαθεί, ορμώμενη από το εκλογικό αποτέλεσμα, να διαμορφώσει όρους κεντρο­αριστερού ρεύματος μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που θα πάρει τη σκυτάλη από την παραδοσιακή παραταξιακή αντιπρο­σώπευση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, για να συνεχίσει το έργο του».
Σε πολιτικό επίπεδο, παραμένει σταθερή επιλογή του Περισ­σού το μέτωπο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκδηλώνεται μέσα από την τακτική της ανάδειξης των «αντιφάσεών» του, με στόχο να επαναφέρει στις γραμμές του κόσμο που έχασε προς τον κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις εκλογές της 17ης Ιούνη.
Η πολιτική εκτίμηση του ΚΚΕ για τον ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν αλ­λάζει. Θεωρεί ότι πρόκειται για μια ακόμη εκδοχή της «κυβερ­νώσας Αριστεράς», με στρατηγική που «δεν την καθορίζει η φτωχολογιά, αλλά η επιλογή του να δρα αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια του καπιταλισμού, να στηρίζει την καπιταλιστική οι­κονομία», να επηρεάζει την εργατική αριστοκρατία και τα μεσοστρώματα (Αλέκα Παπαρήγα, Φεστιβάλ ΚΝΕ, 14.9).
Ως εκ τούτου, το ΚΚΕ θα στοχεύσει σε όσους ενδεχομένως απογοητεύονται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, και γενικότερα σε όποιον, σύμφωνα με το μέλος της Κ.Ε. Π. Μεντρέκα, θεωρεί τον εαυτό του «ριζοσπάστη αριστερό» και «συνειδητό αγωνιστή που ξέρει τι σημαίνει ταξική πάλη» («Ριζοσπάστης», 23.9), εντείνο­ντας τις επιθέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...