Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Προς νέα συνεδρίαση της Κ.Ο. πάει το ΠΑΣΟΚ


Evangelos-Venizelos

Υπερψήφιση του επαχθούς πακέτου μέτρων εισηγήθηκε στη μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΟ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, άποψη, που υιοθετήθηκε με επιφυλάξεις και παρατηρήσεις από τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του οργάνου. Ηχηρά όχι στα μέτρα από τους Σκανδαλίδη, Κασσή και Παραστατίδη, προς το όχι και η τοποθέτηση Κουτσούκου. Πρόκριμα για το μέλλον του Κινήματος η στάση της ΚΟ του στην επικείμενη ψηφοφορία διεμήνυσε ο κύριος Βενιζέλος. Προς νέα συνεδρίαση της ΚΟ οδεύει το ΠΑΣΟΚ με την απειλή της κομματικής πειθαρχίας να αιωρείται για τους διαφωνούντες.
Τις μέγιστες δυνατές βελτιώσεις αναφορικά με την εσωτερική ισορροπία του πακέτου των μέτρων αλλά και την επίτευξη ολοκληρωμένης συμφωνίας, ήτοι ουσιαστική επιμήκυνση και διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, θα επιχειρήσει να επιτύχει το ΠΑΣΟΚ τα επόμενα 24ωρα, στο πλαίσιο της
κυβερνητικής διαπραγμάτευσης, παραπέμποντας τη διαμόρφωση της τελικής στάσης του Κινήματος αφ ότου έχει ολοκληρωθεί το συνολικό πακέτο, στις αρχές της επόμενης εβδομάδος. Στο μεσοδιάστημα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως τόνισε στη δευτερολογία του, θα έχει κατ ιδίαν συναντήσεις με τους κυρίους Σκανδαλίδη, Κασσή, Παραστατίδη και Κουτσούκο προκειμένου να άρει την αντίθεση τους προς το πακέτο μέτρων, ωστόσο, εφ όσον δεν ευοδώσει η συγκεκριμένη προσπάθεια, οι περισσότερες εισηγήσεις, που δέχθηκε χθες στην ΚΟ ήταν κατά πληροφορίες στην κατεύθυνση της επιβολής κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να η ΚΟ να κινηθεί συντεταγμένα.
Νωρίτερα, ο Κώστας Σκανδαλίδης αιτιολογώντας την άποψη του να μην υπερψηφιστούν τα μέτρα επεσήμανε ότι « η προγραμματική συμφωνία έχει μείνει στα αζήτητα, ενώ μέτρα και διαδικασία προσβάλλουν βάναυσα κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του μάλιστα έθιξε το ζήτημα της εν γένει πολιτικής φυσιογνωμίας του Κινήματος σημειώνοντας ότι η ψήφος μας πρέπει να συνδεθεί με αλλαγή της στάσης μας απέναντι στην κυβέρνηση και ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να αναζητήσει την πραγματική του πολιτική αυτονομία. Κατά πληροφορίες, πάντως, ο κύριος Σκανδαλίδης τονίζει ότι η τοποθέτηση του ήταν εξόχως πολιτική και αναμένει την οριστικοποίηση του εφαρμοστικού Νόμου. Οξεία και η τοποθέτηση του κυρίου Κασσή όταν ο συνάδελφος του Γιώργος Ντόλιος επεσήμανε ότι όσοι καταψηφίσουν οφείλουν να παραδώσουν τη βουλευτική τους έδρα: «Δεν παραδίδω την έδρα μου δεν είδα να ζητάτε το ίδιο και από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που μολονότι θα ψηφίσει τα μέτρα σκοπεύει να ιδρύσει νέο κόμμα». Ο κύριος Βενιζέλος προειδοποίησε σε έντονο ύφος το Μέγαρο Μαξίμου ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίζει εφεξής νομοσχέδια για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί νωρίτερα η ΚΟ, διεμήνυσε προς τη ΔΗΜΑΡ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ετεροκαθορίζεται και ότι παραμένει εν ισχύ η πρόσκληση φιλίας και συμπόρευσης, ενώ επετέθη με δριμύτητα στο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ετερόκλητες δυνάμεις που αντιστέκονται και δηλώνουν ανυπάκοες στους δημοκρατικούς θεσμούς, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρακτικές έδωσαν ζωτικό χώρο στο ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Άπαντες οι παριστάμενοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έλαβαν το λόγο κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου. Συγκεκριμένα ο Απόστολος Κακλαμάνης σημείωσε δηκτικά: «όσοι είναι να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ να φύγουν, ή δεν κατάλαβαν ποτέ γιατί ήταν στο ΠΑΣΟΚ ή έχουν κάνει πιο προσοδοφόρες συμφωνίες». Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας και Χρήστος Αηδόνης επεσήμαναν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να δίνει λευκή επιταγή στους χειρισμούς του Μαξίμου, με το Δραμινό βουλευτή να προειδοποιεί ότι είναι η τελευταία φορά, που υπερψηφίζει τέτοιο πακέτο μέτρων. Ο Παναγιώτης Ρήγας επέκρινε τις απόψεις Σκανδαλίδη επισημαίνοντας ότι προσιδιάζουν σε άλλες εποχές, ενώ ο κύριος Χρυσοχοίδης εξέφρασε την αντίθεση του στη θέση του κόμματος περί κύρωσης των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν βαποράκι που τώρα το παίζει μπατίρης να έχει και ρόλο. Γκερέκου και Γρηγοράκος τόνισαν ότι όποιες και εάν είναι οι αποφάσεις της ΚΟ θα πρέπει αυτή να εμφανιστεί ενωμένη. Ο Μίμης Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει εγκλωβισμένο και έχει γίνει της ΔΗΜΑΡ ενώ ο κύριος Τριαντάφυλλος είπε ότι και οι πράσινοι βουλευτές έχουν ευθύνη για την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ.
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΒΟΛΕΣ
Συνολική απάντηση τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες έδωσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων εν όψει του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου. «Επιλέγω να σιωπώ στις προκλήσεις από εθνικό και παραταξιακό καθήκον», επεσήμανε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι είναι άδικο να αυτουπονομεύεται η προσπάθεια ανασυγκρότησης από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ακαίρως ευκαίρως δηλώνουν ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακές κουτσουλίτσες ελαχίστων ανθρώπων, που υπηρετούν προσωπικές στρατηγικές. Το γάντι κατά πληροφορίες σήκωσε λίγο αργότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης τονίζοντας: «Πρόεδρε, οι δικές σου στρατηγικές έχουν οδηγήσει σε κουτσουλιές». Ο κύριος Βενιζέλος επανέλαβε πάντως το προσκλητήριο προς όλα τα στελέχη να μετάσχουν με τις φιλοδοξίες τους στο επικείμενο Συνέδριο.
ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...