Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Γιούνκερ: Στις 12 Νοεμβρίου οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα


Οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στις 12 Νοεμβρίου δήλωσε επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποφάσεις στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιούνκερ ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτου eurogroup στις 8 Νοεμβρίου. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ απάντησε κατηγορηματικά: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτό δεν θα συμβεί».
 Την ίδια στιγμή, Ιταλία και Ισπανία στέλνουν μήνυμα υποστήριξης στην ελληνική κυβέρνηση και
δεσμεύονται επίσης ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός ευρώ. «Η δέσμευσή μας στο ευρώ είναι ακλόνητη και θα υιοθετήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα, τον αμετάκλητο χαρακτήρα του», πρόσθεσε ο ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι με την ευκαιρία της επίσκεψης του ιταλού ομολόγου του Μάριο Μόντι στη Μαδρίτη.

«Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να λάβουμε τις αποφάσεις που αφορούν την Ελλάδα και σε αυτό θα μας βοηθήσει η έκθεση της τρόικας» δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους ή για επαναγορά του, με αφορμή και τη στάση της Γερμανίας, ο Ολάντ αναφέρθηκε στην έκθεση της τρόικας η οποία αναμένεται στη συνάντηση του Eurogroup στις αρχές του Νοεμβρίου, όποτε όπως δήλωσε, θα εξετασθούν «οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Εν τω μεταξύ, η Deutsche Welle αναφέρει πως στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη αναμένεται να εξετασθούν διεξοδικά όλα τα ανοικτά ζητήματα του ελληνικού «πακέτου», παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Η ομάδα εργασίας εξετάζει τώρα ένα συνολικό σχέδιο, ώστε να καταστεί δυνατή καταρχήν μία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα την ερχόμενη Τετάρτη, σημειώνεται.

Στο σχετικό δημοσίευμα επισημαίνεται πως οι δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή έχουν να κάνουν κυρίως με επιμέρους θέματα- πιο συγκεκριμένα με τη χορήγηση διετούς επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε το δημόσιο έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί για το 2014, καθώς επίσης και με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Αναφορικά με το ζήτημα της επιμήκυνσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους κάλυψης του πρόσθετου κόστους χρηματοδότησης που αυτή συνεπάγεται. Το κόστος αυτό κυμαίνεται μεταξύ 18 και 30 δισ. ευρώ. Η παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έχει λάβει η χώρα μας από τους εταίρους και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους, είναι ζητήματα που ήδη εξετάζονται ενώ αναζητούνται και άλλες.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, δεδομένου ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η έκθεση της τρόικας θεωρούν ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ωστόσο, οι εταίροι αποκλείουν το ενδεχόμενο κουρέματος των διμερών δανείων, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να επωμιστούν το βάρος του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα της Deutsche Welle καταλήγει πως αυτό που εξετάζεται είναι να δοθεί δάνειο στην Ελλάδα ώστε είτε να επαναγοράσει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά σε χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική τους αξία, είτε να απευθύνει συγκεκριμένη προσφορά στους ιδιώτες επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν εθελοντικά.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...