Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Οριακό προβάδισμα Ομπάμα έναντι του Ρόμνεϊ τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές


Μάχη στήθος με στήθος δίνουν ο Μπαράκ Ομπάμα με τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο Μιτ Ρόμνεϊ, τρεις μόλις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Καθώς οι Αμερικανοί αναμένουν το δεύτερο ντιμπέιτ, νέα δημοσκόπηση εμφανίζει τον πρόεδρο Ομπάμα να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα που προμηνύει ένα εκλογικό θρίλερ.

Ο Ομπάμα προηγείται με το 49% των ψήφων έναντι 46% που συγκεντρώνει ο Ρόμνεϊ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ABC News και της Washington Post και δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα. Ωστόσο η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι μικρότερη του περιθωρίου σφάλματος που έχει η δημοσκόπηση.
Ο Ομπάμα προηγείται επίσης με 51% των ψήφων έναντι 46% που λαμβάνει ο Ρόμνεϊ σε εννέα
πολιτείες-κλειδιά: Κολοράντο, Φλόριντα, Αϊόβα, Νεβάδα, Νιου Χάμσαϊρ, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Βιρτζίνια και Ουισκόνσιν.

Η διάθεση του εκλογικού σώματος έχει ελαφρά βελτιωθεί, όπως προκύπτει επίσης από τη δημοσκόπηση αν και εξακολουθεί να είναι αρκετά άσχημη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόνον το 42% των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν πιστεύει ότι η χώρα βαίνει προς την σωστή κατεύθυνση.

Η καλή είδηση για τον Ομπάμα είναι ότι το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 13 μονάδες σε σχέση με αυτό του Αυγούστου, το οποίο σημαίνει ότι έχει πιθανότητες να επανεκλεγεί.

Κανένας από τους υποψηφίους δεν καταφέρνει να πείσει το εκλογικό σώμα ότι το οικονομικό του πρόγραμμα θα προχωρήσει. Μόνο το 51% των πιθανών εκλογέων εμπιστεύεται τον Ρόμνεϊ ότι θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση, έναντι ποσοστού 48% που εμπιστεύεται τον Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ωστόσο ότι η πολιτική του Ρόμνεϊ θα είναι πιο ευνοϊκή για τους πλούσιους απ' ό,τι για τη μεσαία τάξη. Αντιθέτως το 68% πιστεύει ότι η πολιτική του Ομπάμα θα είναι πιο πολύ υπέρ της μεσαίας τάξης.

Ο Ομπάμα υστερεί κατά 11 μονάδες μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων, αλλά είναι το φαβορί, με 78%, μεταξύ των ψηφοφόρων άλλων φυλετικών ομάδων.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.252 ενηλίκων, μεταξύ των οποίων 1.063 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και 923 πιθανοί ψηφοφόροι, μεταξύ της 10ης και της 13ης Οκτωβρίου και έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος συν/πλην 3,5 μονάδων.  
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Πώς και πού θα ψηφίσουν τα μέλη, οι φίλοι και οι 6 υποψήφιοι

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας - Θα λειτουργήσουν 950 εκλογικά τμήματα...