Οι συμβάσεις μαθητείας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2010, οι οποίες επιτρέπουν στους εργοδότες να απολύουν εργαζομένους έως 25 ετών κατά το πρώτο έτος της εργασίας τους χωρίς προειδοποίηση ούτε αποζημίωση, κρίθηκαν παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Η εν λόγω επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάνθηκε πως η μεταρρύθμιση αντιβαίνει στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθεί.
Η επιτροπή έκρινε ως παράνομες δύο μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση το 2010 έπειτα από απαίτηση της τρόικας. Παράνομη πλέον θεωρείται η μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού. Επίσης παράνομη κρίθηκε και η παράταση ενός έτους στη δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση.

Το σκεπτικό
Οπως εκτιμά στο σκεπτικό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η μείωση του μισθού στους νεαρούς Ελληνες σημαίνει πως πλέον αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, «η απόφαση μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητική για την Αθήνα και την τρόικα, καθώς αποφασίζονται νέες περικοπές που απαιτούνται για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζωή». Η σπουδαιότητα της απόφασης αυτής από την επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι τεράστια, διότι δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά συνδικάτα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών, επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη!

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η μείωση του μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών σημαίνει πολύ απλά πως οι νέοι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα. Επίσης σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η παράταση που επιβλήθηκε αντιβαίνει στο καταστατικό που αναφέρει πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους.
Δύο συνδικάτα

Η Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων, στην οποία προσέφυγαν δύο ελληνικά συνδικάτα, εκτιμά πως αυτή η δοκιμαστική περίοδος είναι υπερβολική και αντίθετη προς τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Αυτό το δεσμευτικό κείμενο θεωρεί απαραίτητο, στο άρθρο 4, «να αναγνωρίζεται το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μια εύλογη προθεσμία προειδοποίησης σε περίπτωση παύσης της απασχόλησης».
Εξάλλου οι ειδικοί έκριναν αντίθετους προς το Χάρτη τους νόμους του Ιουλίου 2010 που περιορίζουν τα δικαιώματα των μαθητευομένων (15 - 18 ετών) και των προσώπων κάτω των 25 ετών που αποκτούν για πρώτη φορά εργασία. Η κυβέρνηση είχε μειώσει τον ελάχιστο μισθό, ενώ είχε επίσης καταργήσει την επαγγελματική εκπαίδευση, τις άδειες μετ' αποδοχών και είχε μειώσει την κοινωνική κάλυψη για τους μαθητευόμενους.
Ωστόσο, η απόφαση της επιτροπής, που δημοσιοποιήθηκε χτες, δεν είναι δεσμευτική.
agelioforos