Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα γίνουν οι 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο

Οι μόνιμοι υπάλληλοι, των οποίων η οργανική θέση καταργείται, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, τίθενται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με μηνιαίες απολαβές το 75% των αποδοχών τους
Οι μόνιμοι υπάλληλοι, των οποίων η οργανική θέση καταργείται, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα, τίθενται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με μηνιαίες απολαβές το 75% των αποδοχών τους
Μετακινήσεις, επανεκπαίδευση προσωπικού αλλά και απολύσεις περιλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2012.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 2.000 «διαθεσιμότητες» δημοσίων υπαλλήλων, που αποφασίστηκαν στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έπειτα από πιέσεις της τρόικας, θα προκύψουν από καταργούμενους και συγχωνευόμενους οργανισμούς αλλά και από τον «σκληρό» πυρήνα των κρατικών υπηρεσιών, καθώς με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων θα προκύψει πλεονάζον
προσωπικό.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιταχύνονται οι διαδικασίες οριστικοποίησης των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία και στους εποπτευόμενους οργανισμούς, που αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Νοεμβρίου, καθώς και η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων, προκειμένου να εκδικαστούν εκατοντάδες υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Πώς θα γίνουν οι 2.000 απολύσεις στο Δημόσιο
Στην τελική φάση βρίσκεται και η αξιολόγηση 1.500 φορέων του Δημοσίου, από τους οποίους θα επιλεγούν περισσότεροι από 200 οργανισμοί για να ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα αφορά το 2ο κύμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων, μέχρι το τέλος του έτους.
«Κλειδί» για την εφαρμογή του σχεδιασμού αποτελεί η κατάργηση οργανικών θέσεων, ακόμα και υπηρεσιών στα νέα οργανογράμματα που θα διαμορφωθούν στα υπουργεία.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι που καταργείται η οργανική τους θέση, σύμφωνα με τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα (άρθρο 101), τίθενται σε διαθεσιμότητα για έναν χρόνο με μηνιαίες απολαβές το 75% των αποδοχών τους. Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες θα πρέπει να βρεθεί οργανική θέση, με τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά, προκειμένου να μετακινηθούν. Οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια και όποιος υπάλληλος αρνείται τη μετακίνηση θα απολύεται.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι έχει καταργηθεί το μεγαλύτερο μέρος των κενών οργανικών θέσεων που θα μπορούσε να υποδεχτεί υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα.
Πίνακες
Οι μόνιμοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα κατατάσσονται σε πίνακες βάσει των προσόντων, της προϋπηρεσίας και της οικογενειακής τους κατάστασης, προκειμένου να μετακινηθούν.
Πρώτοι στη λίστα των μετακινήσεων θα βρεθούν οι πτυχιούχοι με προϋπηρεσία, ενώ στον προθάλαμο της απόλυσης θα τοποθετηθούν οι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων (υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις θα κληθούν να επανεκπαιδευτούν, προκειμένου να αξιοποιηθούν σε θέσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις (π.χ. μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων σε νοσοκομεία ή σε παραρτήματα του ΙΚΑ).
Καταργήσεις - συγχωνεύσεις
Στην πρώτη γραμμή το πλεονάζον προσωπικό
Στη «διακεκαυμένη ζώνη» των απολύσεων μετά την πάροδο του δωδεκάμηνου της διαθεσιμότητας, θα βρεθούν κυρίως οι υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, που θα χαρακτηριστούν πλεονάζον προσωπικό και υπηρετούν σε οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν.
Από τη στιγμή που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα θα περιοριστούν οι πιθανότητες μετακίνησής τους, καθώς η μετάταξή τους στον στενό δημόσιο τομέα θεωρείται πρόσληψη ενώ παράλληλα περιορίζονται οι θέσεις που θα μπορούσαν να τους υποδεχτούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, θα αξιοποιηθούν κυρίως οι προσοντούχοι και εξειδικευμένοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ οι εργαζόμενοι Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι, στην πλειονότητά τους, θα δουν την έξοδο από το Δημόσιο ύστερα από 12 μήνες διαθεσιμότητας.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζονται τα στοιχεία των επίορκων και αδικαιολογήτως απόντων υπαλλήλων για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να προχωρήσει σε άμεσες απολύσεις. Πηγές αναφέρουν ότι οι επίορκοι υπάλληλοι που έχουν τελεσιδικήσει οι υποθέσεις τους στα ποινικά δικαστήρια δεν ξεπερνούν τους 270, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των αδικαιολογήτως απόντων απ΄ όπου εκτιμάται ότι ένας σημαντικός αριθμός αφορά εκπαιδευτικούς.
ΑΝΤ. ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ
Μοντέλο κινητικότητας
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, επιμένει ότι οι αλλαγές στο κράτος δεν περιλαμβάνουν απολύσεις και προκρίνει το μοντέλο της «κινητικότητας» με μετακινήσεις προσωπικού και επανεκπαίδευση υπαλλήλων, προκειμένου να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις όπου υπάρχει ανάγκη.
Οι Γάλλοι εμπειρογνώμονες που παρέχουν τεχνική βοήθεια για τα θέματα της διοικητικής μεταρρύθμισης συμφωνούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι δεν πρέπει να συνδεθεί η αξιολόγηση του προσωπικού, που θα ξεκινήσει το 2013, με απολύσεις από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όμως, τα μειωμένα οργανογράμματα, η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων και οι καταργήσεις Οργανισμών αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε απολύσεις προσωπικού την επόμενη διετία.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι με την απογραφή του προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τη δέσμευση της χώρας να περιορίσει τους φορείς του Δημοσίου έως και 50% μέχρι το τέλος του 2015, θα πραγματοποιηθούν και απολύσεις προσωπικού μέχρι τη λήξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...