Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κέρδη με άρωμα Ελλάδας


Κέρδη με άρωμα Ελλάδας

Στο τέλος του 2011 ομάδα μικρομετόχων της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου Alpha Trust Ανδρομέδα που ανήκει στον όμιλο της Alpha Trust είχε ζητήσει τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας ώστε να επιστραφεί το ενεργητικό στους μετόχους και να «σβηστούν» τα μεγάλα discounts με τα οποία διεκινείτο η μετοχή στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε τότε μια γενναία επιστροφή κεφαλαίου ύψους 27 εκατ. ευρώ (1 ευρώ ανά μετοχή) ώστε να περιοριστεί το discount, αλλά απέρριψε την πρόταση για διάλυση της εταιρείας.
Η απόφαση του κ. Φαίδωνα Ταμβακάκη της Alpha Trust αλλά και των άλλων μετόχων της
Aνδρομέδα ΕΕΧ (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank, εφοπλιστές κ.ά.) απεδείχθη σοφή, αφού η εταιρεία εισήλθε στο 2012 με κουτσουρεμένο ενεργητικό λίγο κάτω από τα 4 εκατ. ευρώ λόγω της επιστροφής κεφαλαίου, αλλά 10 μήνες μετά η περιουσία των μετόχων έχει αυξηθεί κατά 58% και το ενεργητικό της εταιρείας έχει φθάσει στα 5,8 εκατ. ευρώ.
Η επίδοση αυτή αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο ΧΑ είχε έντονες μεταβολές εντός του 2012, κυρίως λόγω των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και του φόβου των αγορών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι η προεκλογική ανησυχία οδήγησε τον γενικό δείκτη του ΧΑ κάτω από τις 500 μονάδες, στο επίπεδο δηλαδή όπου βρισκόταν πριν από 20 χρόνια.
Κόντρα στο ρεύμα, η εταιρεία υπό τη διαχείριση της Alpha Trust ΑΕΠΕΥ από την αρχή του έτους ενίσχυε τη θέση της σε ελληνικές μετοχές μειώνοντας το ποσοστό των διαθεσίμων της.
Χαρακτηριστική είναι ανακοίνωση της διοίκησης με αφορμή τα αποτελέσματα του εννεαμήνου Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2012: «Εχουμε μετρητά μόνο για να πληρώνουμε το νοίκι και το ρεύμα. Ολα τα διαθέσιμα τα επενδύσαμε κατά κύριο λόγο σε ελληνικές μετοχές και δευτερευόντως σε ελληνικά ομόλογα. Τον Ιούλιο του 2012 κρίναμε ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει μοναδικές ευκαιρίες και λογικά θα υπεραποδώσει σε ορίζοντα 3 - 5 ετών και εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει ότι δεν αξίζει να αυτοκτονήσει, όπως έκανε το 1922 και το 1945». Η απόδοση του χαρτοφυλακίου στο εννεάμηνο έφθασε στο 42,62%, με το ποσοστό των μετοχών στο ΧΑ να αντιπροσωπεύει το 92% του συνολικού ενεργητικού.
«Είναι νωρίς για πανηγυρισμούς. Μπροστά μας έχουμε τόσους κινδύνους όσες και ευκαιρίες.
Ελπίζουμε για το καλύτερο» αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση η διοίκηση, προφανώς δικαιωμένη από την επιλογή της αλλά και «κουμπωμένη» για τη συνέχεια, αφού η δημοσιονομική πρόοδος της χώρας θα είναι καταλύτης και για την πορεία του ΧΑ.
Προς το παρόν απολαμβάνει το «γύρισμα» των αποτελεσμάτων. Στο τέλος του εννεαμήνου η Alpha Trust Ανδρομέδα παρουσίασε κέρδη μετά από φόρους ύψους 1,56 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 11,40 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Τα ακαθάριστα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν συνολικά σε 2,51 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,41 εκατ. ευρώ προέρχονται από κέρδη από αγοραπωλησίες χρεογράφων και τα 0,10 εκατ. ευρώ από προσόδους χαρτοφυλακίου (τόκοι, μερίσματα κ.ά.).
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ανδρομέδα ΕΕΧ κ. Κωνσταντίνο Τζινιέρη, «επενδύσαμε σε μετοχές εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη, εξωστρεφείς και κερδοφόρες, οι τιμές των οποίων όμως είχαν ενσωματώσει το ρίσκο της χώρας».
Οι δέκα μεγαλύτερες μετοχικές συμμετοχές της εταιρείας στις 30.9.2012 ήταν οι εξής: Πλαστικά Θράκης, Inform Λύκος, S&B, Frigoglass, ΟΤΕ, Quest Συμμετοχών, Motor Oil, ΕΛΒΕ, Πλαίσιο Computers και Reds.     
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...