Υπό βροχή και χωρίς έκτροπα πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Οι αρχές ασφαλείας είχαν φροντίσει να μην υπάρχουν θεατές μπροστά και δίπλα από την εξέδρα επισήμων, η οποία ήταν σε απόσταση λίγων μέτρων από το προξενείο της Γερμανίας. Σε απόσταση 500 μέτρων, ανατολικά και δυτικά της εξέδρας, επί της Μ. Αλεξάνδρου, δεν υπήρχαν θεατές και σε αυτόν τον χώρο επιτρεπόταν η είσοδος μόνο με ειδικές προσκλήσεις. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν λάβει θέσεις στην περιοχή, μεταλλικά κάγκελα είχαν τοποθετηθεί στα πεζοδρόμια και κλούβες της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει τις κάθετες οδούς προς τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένοπλοι
στρατιώτες είχαν τοποθετηθεί κατά μήκος της λεωφόρου και από τις δύο πλευρές, ως τιμητική συμμετοχή του στρατού στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πάνω από τον χώρο της παρέλασης πετούσε ελικόπτερο της Αστυνομίας.
Δεν έλειψαν, όμως, και οι διαμαρτυρίες καθώς μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -μαζί τους και οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης- της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πρωτοβουλίας Σωματείων επιχείρησαν, πριν την έναρξη της παρέλασης, να προσεγγίσουν στη λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου, με σκοπό να πάρουν θέση απέναντι στην εξέδρα των επισήμων, με πανό, για να φωνάξουν συνθήματα.

Δυνάμεις των ΜΑΤ δεν τους επέτρεψαν κάτι τέτοιο και τους περιόρισαν σε ένα σημείο κοντά στο κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροεντάσεις μεταξύ τους, ενώ και κάποιοι από τους θεατές αποδοκίμασαν την παρουσία διαδηλωτών.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τη στάση της Αστυνομίας και μίλησαν για «αστυνομοκρατία». Μόλις τέλειωσε η παρέλαση οι διαδηλωτές βγήκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας για την πολιτική της κυβέρνησης και τα Μνημόνια, αλλά κλούβες της Αστυνομίας τους έκλεισαν το δρόμο, μέχρι να αποχωρήσουν οι επίσημοι από τον χώρο της παρέλασης.

Επειδή καθυστερούσε η αποχώρηση των επισήμων, οι διαδηλωτές επέλεξαν να κάνουν την πορεία τους επί της οδού Βασιλίσσης Όλγας, που είναι παράλληλη προς την παραλιακή λεωφόρο.
Διαμαρτυρία την ώρα της παρέμβασης έκαναν και μέλη του ΠΑΜΕ, που συγκεντρώθηκαν απέναντι από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», με πανό και φώναξαν συνθήματα. Μαζί τους ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.
Την κυβέρνηση στην παρέλαση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. Την παρακολούθησαν, επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Γαβριήλ Αβραμίδης ως εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας, ο εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο μητροπολίτης Άνθιμος και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μετά το πέρας της παρέλασης σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε στη διπλή γιορτή, των 100 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο Κάρολος Παπούλιας δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, αλλά αυτό όπως είπε, πρέπει να γίνει γρήγορα γιατί ο ελληνικός λαός τα έχει δώσει όλα και δεν μπορεί να του ζητούν περισσότερα.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι κάτι αλλάζει στην Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα, με την παραδοχή ότι η χώρα μας πέτυχε περισσότερα απ' ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία και εξέφρασε την πεποίθηση οι επόμενοι μήνες να εμπνεύσουν στον ελληνικό λαό την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση.
Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα κάποιοι θέλουν να ξεχνούν τι πρόσφερε η Ελλάδα με την καθυστέρηση των στρατευμάτων του Χίτλερ στο ελληνικό μέτωπο, διότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη στη μικρή Ελλάδα.
Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:
«Εορτάζουμε σήμερα δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του ελληνισμού.
Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν μια ανατροπή στα τότε δεδομένα και καθιέρωσε πολιτικοστρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρο της. Ετσι η Ελλάδα με τις νίκες του στρατού και τη στήριξη του λαού πέτυχε τα όνειρα που προσδοκούσε ο Ελληνισμός. Και φτάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως ομολογούν όλοι. Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας είχε σαν συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε το χειμώνα του 1941 να καταλάβει τη Μόσχα και κατέρρευσαν τα σχέδια του Χίτλερ. Αυτό το ομολόγησαν όλοι τότε. Σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν και θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σε αυτή τη μικρή Ελλάδα.
Εμείς όμως, προχωράμε μπροστά, ο ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα, αλλά έχει την ίδια ψυχή εκείνου του λαού των Βαλκανικών Πολέμων και του έπους του 1940. Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού, θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Γιατί και σε εκείνη την ιστορική εποχή υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897 και όμως ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, έδωσε το «παρών» και αποκατέστησε την πολιτικοστρατιωτική της σημασία σε όλο τον κόσμο, σε εκείνον τον κόσμο και σήμερα πιστεύω το ίδιο θα συμβεί.
Πρέπει, όμως, να βγούμε γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτόν τον λαό. Τα έχει δώσει όλα. Και νομίζω ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Αλλάζει με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα από ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και όλες αυτές οι χώρες που δοκιμάζονται. Και οι επόμενοι μήνες, να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν στο λαό μας την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Με αυτά τα λόγια θέλω να ευχηθώ σε όλους σας ότι καλό μπορεί να περιμένουμε και ελπίζω γρήγορα αυτή η ελπίδα, που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχουμε γονατίσει ακόμα, να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε τα θεωρούσαμε και σήμερα τα θεωρούμε αδύνατα».
«Από τη σημερινή μέρα αντλούνται δύναμη και επίγνωση της πορείας του έθνους. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι και δυνατοί σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και πρέπει να επιδείξουμε δημοκρατική πειθαρχία, λέγοντας όχι στον εκφασισμό της δημόσιας ζωής, με τη μέγιστη δυνατή ενότητα για να μείνει όρθια η πατρίδα μας. Θα μείνουμε όρθιοι ως το τέλος», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισήμανε: «Το παράδειγμα των προγόνων μας οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για να προφυλάξουν την Ελλάδα και να μας χαρίσουν την ελευθερία, πρέπει να αποτελεί για μας τους νεότερους έναν φάρο που μας καθοδηγεί και μας οδηγεί στην έξοδο από αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Ο αγώνας που έδωσαν οι πρόγονοι μας ενάντια στον φασισμό και στο ναζισμό μας υποχρεώνει και μας να φύγουμε μακριά από τα άκρα και τις ακρότητες».
Τα μέτρα ασφαλείας δεν συνάδουν με τη σημερινή μέρα τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σημείωσε: «Ήταν μια πολύ ωραία εκδήλωση σήμερα Το δυσάρεστο είναι ότι τα μέτρα ασφαλείας δεν συνάδουν, δεν ταιριάζουν με μια τέτοια μέρα. Υποτίθεται ότι την ημέρα του «Όχι» ο λαός ήταν ενωμένος και τέτοιες μέρες, επετειακές, πρέπει όλος ο λαός να είναι ενωμένος. Είναι κακό, είναι κακή αίσθηση να αισθάνεσαι ότι είναι αποκλεισμένη η πόλη για πρόληψη φασαρίας. Δεν πρέπει να γίνεται αυτό».
"Παρέλαση" F16 στον ουρανό της Θεσσαλονίκης
Μπορεί οι κακές καιρικές συνθήκες αλλά και τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας να μην επέτρεψαν σε όσους ήθελαν να παρακολουθήσουν από κοντά τη στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη, ωστόσο το «εξ ουρανού» εκπληκτικό θέαμα που παρακολούθησε όλη η πόλη, τους αποζημίωσε εν πολλοίς.
Ένα μαχητικό αεροσκάφος F 16 της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πάνω από τον χώρο της παρέλασης, πραγματοποιώντας στον φθινοπωρινό ουρανό τολμηρούς και υψηλής ακρίβειας ελιγμούς, πολλοί εκ των οποίων γίνονται σε συνθήκες μάχης. Τα ακροβατικά του υπερσύγχρονου πολεμικού καθήλωσαν χιλιάδες Θεσσαλονικείς.

Άνθρωποι σταματούσαν στους δρόμους για να απολαύσουν το θέαμα, άλλοι στα μπαλκόνια και τις ταράτσες των οικοδομών, έχοντας «ειδοποιηθεί» από τον εκκωφαντικό θόρυβο, απαθανάτιζαν, με βιντεοκάμερες και κινητά τηλέφωνα, τις βουτιές και τις κατακόρυφες ανόδους του.
Τη μια στιγμή το «ατσαλένιο πουλί» χανόταν στα μολυβένια σύννεφα πάνω από τον Θερμαϊκό και την άλλη εμφανιζόταν πάνω από την πόλη «κόβοντας την ανάσα» σ ΄ όσους παρακολουθούσαν την επίδειξη ή και σ' εκείνους που αιφνιδιασμένοι έστρεφαν το κεφάλι στον ουρανό για να δουν τι συμβαίνει.
Επί δέκα λεπτά το F 16 της Πολεμικής Αεροπορίας «λικνιζόταν» στον ουρανό, χωρίς να εκτελεί, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγω χαμηλών νεφώσεων, ελιγμούς σε μεγάλα ύψη και ολοκλήρωσε την ατραξιόν του πετώντας «πάνω από τα κεφάλια» όσων βρίσκονταν στον χώρο της παρέλασης.
Κατά το «αποχαιρετιστήριο» πέρασμά του από την παραλιακή λεωφόρο, «εγκλώβισε» το βλέμμα όχι μόνο των επισήμων και των ενστόλων, αλλά ακόμα και των διαδηλωτών στις παρυφές της παρέλασης και των ανδρών των ΜΑΤ, που για λίγα έστω δευτερόλεπτα «χαλάρωσαν» στρέφοντάς το στους αιθέρες.
Βόρεια Ελλάδα : Ματαιώθηκαν παρελάσεις λόγω της κακοκαιρίας
Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος των …. παρελάσεων καθώς σε πολλές επαρχιακές πόλεις, οι μαθητικές παρελάσεις ματαιώθηκαν λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και ανέμων.
Συγκεκριμένα, μαθητικές παρελάσεις δεν έγιναν στα Γιάννενα, τα Γρεβενά, την Πτολεμαϊδα, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και δυνατή βροχή διεξήχθη η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην πόλη των Σερρών ενώ στη Λάρισα, οπαδοί του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίοι είχαν αναρτήσει πανό, φώναξαν συνθήματα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν επεισόδια. Επίσης, ορισμένοι από τους παρελαύνοντες μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι τους προς τους επισήμους.
Στην Ιερισσό Χαλκιδικής, οι μαθητές παρέλασαν με μαύρες κορδέλες στα υψωμένα σε γροθιά χέρια τους διαμαρτυρόμενοι για την επένδυση χρυσού στην περιοχή τους και στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του δήμου, μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε κατάληψη επί μία ώρα, του δρόμου, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Νάουσας, Τάσος Καραμπατζός, η διαμαρτυρία έγινε για την κατάργηση των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και για την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου.
Χωρίς προβλήματα και η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, χωρίς προβλήματα και με μικρότερη συμμετοχή σχολείων σε σχέση με προηγούμενες χρονιές πραγματοποιήθηκε φέτος η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν δέκα λύκεια, εκ των οποίων τα έξι ιδιωτικά, επτά γυμνάσια και τέσσερα δημοτικά, σαφώς λιγότερα από τριάντα και πλέον σχολεία των προηγούμενων ετών.
Αποκλεισμένοι από την περιοχή της πλατείας του Συντάγματος ήταν και οι θεατές, οι οποίοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν τους οικείους τους να παρελαύνουν από την οδό Πανεπιστημίου και από το ύψος της οδού Βουκουρεστίου και κάτω.
Την παρέλαση από την πλατεία Συντάγματος, απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, παρακολούθησαν μόνο φοιτητές των σχολών της Αστυνομίας.
Από εκείνο το σημείο παρακολούθησε την παρέλαση και η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Έλενα Κουντουρά, η οποία διέσχισε το οδόστρωμα της λεωφόρου Αμαλίας από την εξέδρα των επισήμων έως την πλατεία λίγο πριν από την έναρξη της παρέλασης. «Εγώ θα βρίσκομαι πάντα με τον λαό, απέναντι από αυτούς που παραδίδουν την εθνική μας κυριαρχία», δήλωσε.
Σε μια συμβολική κίνηση καταγγελίας της κρίσης προχώρησε και η σημαιοφόρος ενός σχολείου παρελαύνοντας ξυπόλητη.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτήν την κρίση. «Σήμερα πρέπει να επιδείξουμε την ίδια ομοψυχία, την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ηρωισμό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι ιστορικό μας χρέος να παραδώσουμε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα λάθη και τις δουλείες του παρελθόντος», σημείωσε.
Της μαθητικής παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Πάτρα : Πορείες και συγκεντρώσεις παράλληλα με την παρέλαση
Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Πάτρα οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο, ενώ παράλληλα με τις εκδηλώσεις βρίσκονταν σε εξέλιξη συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας. Η Αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας γύρω από την εξέδρα των επισήμων, που είχε στηθεί στην πλατεία Τριών Συμμάχων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χρειάστηκε να επέμβει.
Στις 11 το πρωί εψάλλη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Ελευθερίας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Στη συνέχεια, ξεκίνησε η πολιτική και στρατιωτική παρέλαση, όπου την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Μανώλης Αγγελάκας.
Νωρίτερα το πρωί, το ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, τον Μάιο του 1944. Τα μέλη του ΚΚΕ έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας και κατέληξαν στην οδό Ζαΐμη πριν από την Αγίου Ανδρέου, από όπου δηλαδή θα περνούσε η παρέλαση.
Από την πλευρά τους, μέλη των λαϊκών συνελεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ κ.α. πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία και μέσω της Ρήγα Φεραίου κατέληξαν στην οδό Κολοκοτρώνη, λίγο πριν από την διασταύρωση με την Αγίου Ανδρέου.
Μετά το τέλος της παρέλασης, τόσο οι συγκεντρωμένοι στην οδό Ζαΐμη, όσο και οι συγκεντρωμένοι στην οδό Κολοκοτρώνη έκαναν πορείες κατά μήκος της Αγίου Ανδρέου, φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρόικας και της κυβέρνησης και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα νέα οικονομικά μέτρα. Πριν ξεκινήσουν οι δύο πορείες δημιουργήθηκε ένταση ανάμεσα στους διαδηλωτές, αλλά έπειτα από λίγη ώρα τα πνεύματα ηρέμησαν.
Mικροένταση και προσαγωγές στο Ηράκλειο
Με μικροεντάσεις και αψιμαχίες και κάτω από ιδιαιτέρα αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η σημερινή παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Στον χώρο γύρω από την πλατεία Ελευθερίας είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών τόσο στο Μνημείο του 'Αγνωστου Στρατιώτη, όσο και στον χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Δεικτάκης αποδοκιμάστηκε από ομάδα πολιτών κατά την κατάθεση στεφάνου, που επιχείρησαν να πετάξουν μπουκάλια νερού.
Ένταση σημειώθηκε πριν την παρέλαση, αλλά και κατά την διάρκειά της, ανάμεσα σε πολίτες και δυνάμεις της αστυνομίας. Η αντιπαράθεση είχε ως αφορμή τα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας όπου πολίτες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να περάσουν στην πλατεία. Ομάδα διαδηλωτών έσπασε μέρος του κιγκλιδώματος και προσπάθησε να μπει στον χώρο της παρέλασης, αλλά απωθήθηκε από αστυνομικούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν τρεις προσαγωγές.
Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων υπήρχαν πανό εναντίον της κυβέρνησης, της τρόικας και των νέων μέτρων ενώ κανένας βουλευτής ή εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης δεν παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, αλλά ούτε και στην παρέλαση.
Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και άλλοι επίσημοι αποχώρησαν, μετά τη λήξη της παρέλασης, υπό αστυνομική προστασία, ενώ οι πολίτες προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας με αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά συνθήματα .
Παρέλαση και… αντιπαρέλαση στα Χανιά
Με  παρέλαση τμημάτων σχολείων παραδοσιακών συλλόγων και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και με αντιπαρέλαση από εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων, τιμήθηκε και στα Χανιά η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.
Το πρωί τελέστηκε επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μανούσος Βολουδάκης.
« Η πιο ουσιαστική απόδοση τιμής θα είναι να συνειδητοποιήσομε ότι και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες τις πατρίδας μας οφείλουμε ο καθένας από τη θέση του, με ομοψυχία με αξιοπρέπεια και γενναιότητα να κάνουμε ότι πρέπει και ότι μπορούμε για να σταθεί ξανά η πατρίδα μας στα πόδια της και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ισάξια, σε καλύτερη ακόμα θέση από αυτή που μας παρέδωσαν οι προηγούμενες γενιές», δήλωσε ο κ. Βολουδάκης.
Ακολούθησε η παρέλαση στην λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου. Στην περιοχή και στους γύρω χώρους είχαν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ο χώρος όπου βρισκόταν η εξέδρα των επισήμων είχε αποκλειστεί σε απόσταση περίπου 80 μέτρων.
Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά, ωστόσο η πλειοψηφία των παιδιών των σχολείων που παρήλασαν δεν έστρεψε το βλέμμα προς την εξέδρα των επισήμων, κάποιοι μαθητές έστρεψαν το βλέμμα προς την απέναντι από την εξέδρα πλευρά, ενώ υπήρξε και ένα μεμονωμένο περιστατικό όταν μαθητής λυκείου έκανε απρεπή χειρονομία προς τους επισήμους.
Μετά το τέλος της παρέλασης και την αποχώρηση των επισήμων, καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές, μαθητές, εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και άλλων φορέων πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία στον ίδιο δρόμο, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου. Η αντιπαρέλαση κατέληξε στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.
Για προληπτικούς λόγους και προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις, αστυνομικές δυνάμεις είχαν παραταχθεί έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Τζανακάκη.
Παρέλαση και πορεία στο Ρέθυμνο
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του "ΟΧΙ" στο Ρέθυμνο, δίχως να υπάρξουν εντάσεις δεδομένων των αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων των αστυνομικών αρχών και εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ρεθύμνου.
Τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας και περιφρούρησης της παρέλασης και των επισήμων, η μη ύπαρξη εξέδρας επισήμων και η προ-συγκέντρωση πολιτών για προγραμματισμένη πορεία ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και τα υπό συζήτηση νέα μέτρα, διαφοροποίησαν την αίσθηση της επετείου προσδίδοντας κλίμα «υπερέντασης» σε όλους όσους αποφάσισαν να βρεθούν στη λεωφόρο Κουντουριώτη.
Αμέσως μετά τη λήξη της μαθητικής και αγημάτων παρέλασης, πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας, την οποία είχε προγραμματίσει η ΕΛΜΕ, από διημέρου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις ο γγ Καταναλωτή, Γ. Στεργίου.
Συνθήματα και πανό κατά τη διάρκεια των παρελάσεων στην Πελοπόννησο
Ομαλά πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στην Τρίπολη, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη -που εκπροσώπησε την κυβέρνηση- να δηλώνει πως σαν Έλληνες θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες.
Μόνη εξαίρεση μια ομάδα από το Εργατικό Κέντρο κι άλλη μια από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αρκαδίας, που είχαν αναρτήσει τα πανό τους στο χώρο της παρέλασης και φώναζαν συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της. Στο τέλος, η ομάδα του Αντιφασιστικού μετώπου φωνάζοντας αντιμνημονιακά συνθήματα προσπάθησε να παρελάσει, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, αφού απωθήθηκε από την αστυνομία. Δημιουργήθηκε μικρή ένταση και έγινε χρήση δακρυγόνου περιορίζοντας τους διαδηλωτές.
Στην Καλαμάτα ομάδα πολιτών φώναζαν συνθήματα ενώ προσπάθησαν να παρελάσουν. Η αστυνομία σταμάτησε την πορεία τους και μετά την απομάκρυνση των επισήμων, από τον χώρο τους άφησε και πέρασαν. Στην Κόρινθο χωρίς εξέδρα επισήμων η παρέλαση έληξε ήρεμα, αν και εκεί δεν έλειψαν τα συνθήματα.
Στο Ναύπλιο, ομάδα στελεχών του ΚΚΕ σήμερα το πρωί ανήρτησε πανό στο βράχο της Ακροναυπλίας, που έγραφε «ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΚΕ». Στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τον χώρο της παρέλασης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα προωθούμενα μέτρα.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Ναύπλιο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο κατά την κατάθεση στεφάνων, αποδοκιμάστηκαν από μια ομάδα μελών του Αντιφασιστικού Μετώπου.
Στη συνέχεια, η ίδια ομάδα κατευθύνθηκε στον χώρο της παρέλασης με πανό και συνθήματα ενάντια στα μέτρα, ενώ όταν τα μέλη της προσπάθησαν να παρελάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν.
Θεσσαλονίκη : Παρέλαση υπό πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας
Προηγούμενο ρεπορτάζ
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη, η στρατιωτική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου.
Πάνω από 2.000 αστυνομικοί και στρατιώτες κατά μήκος της λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου, το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ να επιτηρεί και να συντονίζει από αέρος, δυνάμεις παραταγμένες σε διάφορα σημεία της πόλης, άντρες της Ασφάλειας να διενεργούν προληπτικούς ελέγχους και μία ζώνη απαγορευμένη για το κοινό μπροστά από την εξέδρα των επισήμων είναι τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα , προκειμένου να αποφευχθούν τα περσινά έκτροπα.
Άλλωστε, για πρώτη φορά φέτος, για λόγους ασφαλείας όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, το τμήμα της λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου από τη συμβολή της με την οδό Φ. Νίκογλου μέχρι τη συμβολή της με την οδό Αθανασίου Διάκου θα παραμείνει κλειστό για το κοινό κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης.
Να σημειωθεί ότι χθες με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Επίλαρχος Ιωάννης Σηφάκης, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις για συμμετοχή στρατιωτικών τμημάτων στα μέτρα ασφαλείας κατά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, κατέστησε σαφές ότι ο στρατός δεν έχει καμία συμμετοχή στα μέτρα ασφαλείας. «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων και ο στρατός που βρίσκεται στην πόλη είναι λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων και αναπαραστάσεων που θα γίνουν αύριο, Σάββατο», διευκρίνισε.
Αθήνα
Κλειστό είναι από νωρίς το πρωί κέντρο της Αθήνας, με έντονη την παρουσία της αστυνομίας, εν όψει της μαθητικής παρέλασης, ενώ έχουν τοποθετηθεί σχοινιά και κιγκλιδώματα. Από το 8 το πρωί είναι κλειστός και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί και στις τοπικές παρελάσεις.
agelioforos.gr