Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Το μυστικό που δεν (μας) λένε οι Ευρωπαίοι


Angela-Merkel-Jean-Claude-Juncker

Συνολική λύση για την επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας, αλλά και για τη βιωσιμότητα του χρέους αναζητούν οι Ευρωπαίοι, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το πακέτο των μέτρων. Στις δύο συνεδριάσεις του Euro Working Group τη Δευτέρα και του έκτακτου Eurogroup της Τετάρτης -και εφόσον έχει επιτευχθεί συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων με την Τρόικα για τα μέτρα- αναμένεται να μπουν στο τραπέζι τόσο το ζήτημα του ποιός θα πληρώσει για την επιμήκυνση όσο και το πώς θα επιτευχθεί η πρόβλεψη για βιωσιμότητα του χρέους.
Ευρωπαϊκές πηγές δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνει και δεύτερο έκτακτο Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου, καθώς επίσης και το να εκταμιευθεί μέρος της δόσης μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ενημέρωση για συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 8 του μήνα.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση, που παρουσίασε το ΔΝΤ, στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των 17 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η “μαύρη τρύπα” από τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος υπολογίζεται σε 20-30 δισ. ευρώ, έναντι 12,5 δισ. ευρώ που   υπολογίζει η ελληνική κυβέρνηση.
Το δεύτερο αγκάθι είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς οι εκτιμήσεις του Ταμείου υποστηρίζουν ότι ο στόχος για χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 είναι ανέφικτος. Όπως επισημαίνουν τα στελέχη στην έκθεσή τους, στην καλύτερη περίπτωση, το χρέος το 2020 θα ανέρχεται σε 136% του ΑΕΠ και αυτό βάσει του θετικού σεναρίου, που περιλαμβάνει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, με επιστροφή στην ανάπτυξη και έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις.
Στη συνεδρίαση των τεχνοκρατών εκπροσώπων των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης παρουσιάστηκαν και 15 προτάσεις, με τις οποίες μπορεί να κλείσει η “τρύπα” των 30 δισ. ευρώ της επιμήκυνσης, αλλά και να μειωθεί το ελληνικό χρέος.
Μεταξύ άλλων συζητείται:
-η μείωση των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων, αλλά και η παράταση στις λήξεις τους,
-η ανακεφαλαιοποίηση  των τραπεζών απευθείας από τον ESM,
-το “κούρεμα” των δανείων που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,
-η επιτάχυνση στην εκταμίευση των δόσεων από το ΔΝΤ,
-η χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ESM, ώστε να επαναγοράσει χρέος της στη δευτερογενή αγορά στο ¼ της ονομαστικής του αξίας.
Μάλιστα, σε σχέση με την τελευταία επιλογή, και προκειμένου να μην χρειαστεί νέα έγκριση από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών, συζητείται η προκαταβολική εκταμίευση ποσού περίπου 10 δισ. ευρώ από το ήδη εγκεκριμένο δάνειο, ώστε να αγοραστεί σε τιμές αγοράς -και να διαγραφεί- χρέος 40 δισ. ευρώ.
ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...