Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ο Δανός πράκτορας της CIA, μία ξανθιά και ο αρχιτρομοκράτης Ανουάρ αλ Αουλάκι


Ο Δανός πράκτορας της CIA, μία ξανθιά και ο αρχιτρομοκράτης Ανουάρ αλ Αουλάκι

Το πρώην μέλος των μυστικών υπηρεσιών της Δανίας (PET)  Μόρτεν Στορμ, ισχυρίσθηκε ότι βοήθησε τη CIA να εντοπίσει το ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα Ανουάρ αλ Αουλάκι, ο οποίος σκοτώθηκε στην Υεμένη από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Ο 36χρονος Δανός αποκάλυψε στην εφημερίδα «Γίλαντς Πόστεν» (Jyllands Posten), πως ήταν στην πραγματικότητα διπλός πράκτορας της PET και της CIA, εκμεταλλευόμενος το γεγονός πως είχε προσηλυτιστεί στον ισλαμισμό και διατηρούσε στενές σχέσεις με τους φονταμενταλιστές τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.
Ο Στορμ, που στα νιάτα του ήταν μέλος της συμμορίας μοτοσικλετιστών «Μπαντίντος» (Bandidos), ασπάσθηκε το Ισλάμ στα 21 του χρόνια και, από το Λονδίνο όπου ειχε μετακομίσει και δρούσε, έγινε
υποστηρικτής εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως η Αλ Μουχατζιρούν, ενώ ονόμασε τον μεγάλο του γιο «Οσάμα» προς τιμήν του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η πραγματικότητα ήταν εντελώς διαφορετική: ο δανός πράκτορας δρούσε υπό πλήρη μυστικότητα κάτω από τον «μανδύα» του μουσουλμάνου φονταμενταλιστή.

Κατόπιν ταξίδεψε στην Υεμένη, όπου συνάντησε τον αμερικανο-υεμενίτη ιμάμη, ο οποίος έγινε φίλος του, ζητώντας του, όπως υποστηρίζει, να ψωνίζει μέχρι και... ρούχα και καλλυντικά για τις δυο γυναίκες του. Μάλιστα, πριν από την φονική επίθεση της 30ης Σεπτεμβρίου 2011, είχε αποπειραθεί να τον βγάλει από την μέση με πολλούς άλλους τρόπους, όπως να τον παντρέψει με μια Ευρωπαία. «[Ο Αουλάκι] είχε ήδη δυο συζύγους αραβικής καταγωγής, αλλά μου είπε πως θα ήθελε και μια λευκή μουσουλμάνα που θα τον συνόδευε στις απομακρυσμένες περιοχές που θα κρυβόταν», υποστηρίζει ο Στορμ, ο οποίος προσκόμισε στην εφημερίδα τα «αποδεικτικά στοιχεία» των ισχυρισμών του, που συμπεριλαμβάνουν βίντεο και e-mails, που αντάλλασσε ο ιμάμης με μια Μουσουλμάνα από την Κροατία, την Αμινά. Η γυναίκα αυτή ήταν μια εντυπωσιακή ψηλή, ξανθιά, 33χρονη Χριστιανή που είχε πρόσφατα ασπαστεί το Ισλάμ, η οποία απάντησε θετικά στο «προξενιό», γράφοντας μάλιστα σε μήνυμά της στον Στορμ μέσω του Facebook πως είναι «έτοιμη να ζήσει κινδύνους και πρόθυμη να θυσιαστεί για τον Αλλάχ».

Ωστόσο, το σχέδιο της δολοφονίας του ζευγαριού από επίθεση drone, που θα τους εντόπιζε μέσω ειδικής συσκευής που είχε τοποθετήσει η CIA σε βαλίτσα της 33χρονης, απέτυχε όταν η προσωπική ασφάλεια του Αουλάκι απομάκρυνε την εν λόγω βαλίτσα, όταν το ζευγάρι συναντήθηκε στο αεροδρόμιο της Υεμένης.

Τελικά, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2011 ο πράκτορας έστειλε στον Αουλάκι ένα «στικάκι» USB με ένα τσιπ εντοπισμού, το οποίο επέτρεψε στους Αμερικανούς να τον εντοπίσουν και να τον σκοτώσουν, στις 30 του ίδιου μήνα, με πυρά από μη επανδρωμένο αεροπλάνο. «Έπρεπε να εντοπιστεί για να εμποδίσουμε τα σχέδιά του, καθότι σχεδίαζε να σκοτώσει αθώους», εξήγησε ο Στορμ που υπογραμμίζει πως η αμοιβή του από τις ΗΠΑ ήταν 200.000 ευρώ.

Η CIA δεν επιβεβαιώνει τίποτε, όμως οι δανέζικες μυστικές υπηρεσίες έχουν έρθει, εδώ και μερικά 24ωρα, σε πολύ δύσκολη θέση, διαψεύδοντας πως είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή στον φόνο του Αουλάκι. Όμως ο Στορμ, είχε πάρει τα… μέτρα του κι είχε ηχογραφήσει κρυφά τον Οκτώβριο του 2011 τρεις πράκτορες της PET και έναν της CIA που είχαν πάει εκεί για να τους ενημερώσει. Πλέον, πολλοί δανοί βουλευτές ζητούν εξηγήσεις, καθότι μια τέτοια επέμβαση των μυστικών υπηρεσιών εναντίον ενός απλού πολίτη μιας άλλης χώρας θα ήταν παράνομη -καθότι δεν τίθεται θέμα για μια ενδεχόμενη τρομοκρατική απειλή εναντίον της Δανίας που ενδεχομένως να δικαιολογούσε την εμπλοκή της PET.

Ένας καθηγητής ποινικού δικαίου του πανεπιστημίου του Όρχους, ο Γκορμ Τόφτεγκορντ Νίλσεν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ενδέχεται να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Στορμ. «Σύμφωνα με τους νόμους της Δανίας, αν θέλεις να δολοφονήσεις κάποιον και δεν τον βρίσκεις και εγώ έρθω και σε ενημερώσω για το πού βρίσκεται, τότε αυτομάτως είμαι συνεργός σου», εξήγησε.

Ο διοικητής της PET, Γιάκομπ Σαρφ, σε ανακοίνωσή του, έσπευσε να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας πως «όταν συνεργάζεται με άλλες χώρες, η PET είναι ιδιαίτερα προσεκτική να μην προσφέρει πληροφορίες ή να δρά με τρόπο που θα επέτρεπε τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης με στόχο τη δολοφονία ενός αμάχου».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...