Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αντιδράσεις κομμάτων για την εργασιακή εφεδρεία

Τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας.
Ως ασαφείς χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εργασιακή εφεδρεία και τονίζει την ανάγκη άμεσης διευκρίνησης τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Είναι πρωτοφανές η κυβέρνηση να θεωρεί ότι η απόλυση είναι κοινωνικά πιο δίκαιη από τη μη απόλυση. Οι ανακοινώσεις της, πάντως, παραμένουν σκόπιμα ασαφείς και χρήζουν άμεσης διευκρίνησης. Είναι, ταυτόχρονα, αντιφατικές αφού στην αρχή αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να αποδεχτεί την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, για την εργασιακή εφεδρεία, αναγνωρίζοντας έτσι τα πλεονεκτήματά της, ενώ στο τέλος απαριθμούνται αιτιάσεις εναντίον της πρότασής μας. Ακόμα και αυτήν την ώρα, το αμετανόητο ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να απαξιώσει κάθε πρότασή μας. Σε κάθε περίπτωση, η πρότασή μας είναι κοινωνικά δικαιότερη και έχει μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος».
Το ΚΚΕ σχολίασε:

«Οι μαζικές απολύσεις στο δημόσιο, με όποια μορφή και αν τις κάνουν, θα έχουν κόστος για τα λαϊκά στρώματα, θα χειροτερεύσουν τις ήδη υποβαθμισμένες κρατικές παροχές, ενώ η πίεση της ανεργίας, της δραστικότερης περικοπής των μισθών, θα γίνει πιο ασφυκτική στον ιδιωτικό τομέα. Γι’ αυτό χρειάζεται να διαμορφωθεί τώρα λαϊκή αγωνιστική συμμαχία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, για παρεμπόδιση των βάρβαρων μέτρων, για να εκφραστεί μαζικά η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών, για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης - ΕΕ που υπηρετεί τα μονοπώλια, τον καπιταλισμό».
Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Η εργασιακή εφεδρεία είναι ο σίγουρος δρόμος για δραστική μείωση των μισθών και για απολύσεις. Το μέτρο αυτό είναι βάρβαρο, αντισυνταγματικό και απάνθρωπο. Οδηγεί σε διάλυση τις δημόσιες υπηρεσίες και σε χειροτέρευση της επάρκειας και της ποιότητας των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες. Καταδικάζει τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα σε διαρκή ανασφάλεια και ουσιαστικά σε κοινωνική γενοκτονία. Στην εφεδρεία δεν πρέπει να μπουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα και οι πολιτικές τους, που πρέπει να ανατραπούν και να φύγουν με τους αγώνες του λαού, πριν ολοκληρώσουν την οικονομική και κοινωνική καταστροφή του λαού και της χώρας μας».
Την ακόλουθη δήλωση έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, Δημήτρης Ζαφειριάδης:

«Με προχειρότητα, αποσπασματικές εξαγγελίες και συμβιβασμούς με τους κομματικούς στρατούς που δημιουργήθηκαν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ, δεν μπορεί να προχωρήσει η μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα που έχει ανάγκη ο τόπος. Η κυβέρνηση καταστρέφει τη μεσαία τάξη, οδηγώντας σε απόγνωση μισθωτούς, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Χρέος της είναι να ενισχύσει τους ευσυνείδητους και αποδοτικούς δημόσιους υπαλλήλους και όχι να ψάχνει τρόπους διάσωσης του πελατειακού κράτους των ρουσφετιών».
Σχολιάζοντας τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για την εργασιακή εφεδρεία ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε:

«Για να καταλάβουμε γιατί η χώρα οδηγείται στην χρεοκοπία αρκεί να αναλογιστούμε, ότι η εξοικονόμηση δαπανών από την εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις θα μπορούσε να επιτευχθεί με μόλις 5% μείωση των στρατιωτικών δαπανών».
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

New York Times: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί της Ευρώπης, πρωτοπόροι στην ανάπτυξη – Πώς ξεπέρασαν την Γερμανία

Περισσότερο από μια δεκαετία μετά την επώδυνη λιτότητα, Ελλάδα , Πορτογαλία και Ισπανία αναπτύσσονται ταχύτερα από τις παραδοσιακές δυνάμει...