Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ θα διαβάζουν το μέλλον στο Ιντερνετ

 

Υπερυπολογιστής αμερικανικής υπηρεσίας θα προσπαθήσει να προβλέπει μεγάλα κοινωνικά γεγονότα
Πριν από 60 χρόνια, στη σειρά του «Θεμέλιο», ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ επινόησε μια νέα επιστήμη – την ψυχοϊστορία – η οποία συνδύαζε τα μαθηματικά και την ψυχολογία για να προβλέπει το μέλλον. Σήμερα κοινωνικοί επιστήμονες προσπαθούν να εξερευνήσουν τους απέραντους πόρους στο Iντερνετ – τις έρευνες που γίνονται στο Διαδίκτυο, τα μηνύματα στο twitter, στο facebook και τα δημοσιεύματα στα μπλογκ – για να κάνουν το ίδιο.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτές οι αποθήκες δεδομένων θα αποκαλύψουν για πρώτη φορά κοινωνιολογικούς νόμους της ανθρώπινης συμπεριφοράς που θα τους καταστήσουν ικανούς να προβλέπουν πολιτικές κρίσεις, επαναστάσεις και άλλες μορφές κοινωνικής και οικονομικής αστάθειας, όπως οι φυσικοί και οι χημικοί μπορούν να προβλέπουν φυσικά φαινόμενα. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», λέει ο Τόμας Μαλόουν, διευθυντής του Κέντρου Συλλογικής Ευφυΐας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). «Εχουμε στη διάθεσή μας μια ολόκληρη σειρά από λεπτομερέστατα και πλουσιότατα δεδομένα, καθώς και αλγόριθμους που μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε για προβλέψεις. Καθίσταται έτσι δυνατό ένα είδος πρόβλεψης που ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα να υπάρξει».

ΝΕΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις έρευνες. Φέτος το καλοκαίρι, μια μάλλον άγνωστη στο ευρύ κοινό υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να συλλέγει ιδέες από πανεπιστημιακούς κοινωνικούς επιστήμονες και εταιρείες αναζητώντας τρόπους ώστε να αναλυθεί αυτόματα το Iντερνετ σε 21 χώρες της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό να συγκεντρωθεί και να υποβληθεί σε επεξεργασία μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών.
Το τριετές πείραμα, που θα αρχίσει τον ερχόμενο Απρίλιο, χρηματοδοτείται από την υπηρεσία Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), η οποία ανήκει στο γραφείο του διευθυντή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Το σύστημα αυτόματης συγκέντρωσης δεδομένων θα επικεντρωθεί σε μοντέλα επικοινωνίας, κατανάλωσης και μετακίνησης πληθυσμών. Θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα ανοιχτής πρόσβασης,
ανάμεσα στα οποία είναι οι έρευνες που γίνονται στο Διαδίκτυο, οι δημοσιεύσεις στα μπλογκ, η ροή στο Ιντερνετ, οι δείκτες των αγορών, οι κάμερες ελέγχου της κυκλοφορίας και οι διορθώσεις στις εγγραφές της Wikipedia.
Το σύστημα θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο: ένα είδος «μεγάλου ματιού» που θα αναλύει τα δεδομένα στο Ιντερνετ χωρίς καμιά ανθρώπινη παρέμβαση. Η έρευνα δεν θα περιοριστεί στα πολιτικά και τα οικονομικά γεγονότα, αλλά θα διερευνήσει και τη δυνατότητα πρόβλεψης πανδημιών και άλλων τύπων διάδοσης σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που προσπαθούν ήδη να κάνουν ανεξάρτητα ερευνητές και εταιρείες όπως η Google.
politismos politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...