Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια διαδήλωση εναντίον της λιτότητας

Ο «χειμώνας της δυσαρέσκειάς μας», κατά τη φράση με την οποία ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ αρχίζει τον «Ριχάρδο Γ'», άρχισε το Σάββατο με διαδηλώσεις σε εκατοντάδες πόλεις σε όλες τις ηπείρους - όλες ειρηνικές, εκτός από εκείνη της Ρώμης, όπου σημειώθηκαν βίαια επεισόδια. Από την Ασία στην Ευρώπη και από την Αμερική έως την Αφρική - αλλού λίγοι, αλλού περισσότεροι - αγανακτισμένοι πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της οικονομικής ανισότητας και της κρίσης.
Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στην Μαδρίτη, το Λονδίνο και τη Λισαβώνα όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, αλλά σε άλλα μέρη η συμμετοχή ήταν μικρότερη. «Θα ξεκινήσω τη ζωή μου ως ενήλικας μέσα στο χρέος και αυτό δεν είναι καθόλου δίκαιο», δήλωσε ο φοιτητής Ναθάνιελ Μπράουν στη Νέα Υόρκη όπου η αστυνομία έκανε περίπου δέκα συλλήψεις. «Εκατομμύρια έφηβοι σε όλο τον κόσμο ξεκινούν το μέλλον μέσα στο χρέος, ενώ αυτές οι πολυεθνικές παίρνουν διαρκώς χρήματα από τις κυβερνήσεις».
Στη Μαδρίτη, απ' όπου ξεκίνησε το κίνημα των «αγανακτισμένων», δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντελ Σολ όπου τα συνθήματα - πολλά από αυτά αφορούσαν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του G20 που γινόταν το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι με θέμα τη διεθνή οικονομική κρίση - μπλέκονταν με τραγούδια αλλά και διασκευές κλασικών κομματιών όπως ο «Υμνος στη χαρά» του Μπετόβεν, ερμηνευμένα από συγκροτήματα που έπαιζαν σε ειδική εξέδρα.
Στο Λονδίνο περίπου 250 διαδηλωτές έφτιαξαν καταυλισμό έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας και δήλωσαν ότι θα καταλάβουν την περιοχή, αφότου η Αστυνομία τούς διέλυσε στην προσπάθειά τους να κατασκηνώσουν έξω από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου - σε ένδειξη συμπαράστασης προς το αμερικάνικο κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» που έχει καταλάβει στο πάρκο Ζουκότι στο Νότιο Μανχάταν. Ο ιδρυτής του ενημερωτικού ιστότοπου Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, ήταν εκεί και αποκάλεσε το κίνημα πολιτών που δημιουργείται σιγά σιγά σε όλο τον κόσμο «αποκορύφωμα ενός ονείρου».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες οι διαδηλώσεις δεν περιορίστηκαν στη Νέα Υόρκη - όπου το Σάββατο για πρώτη φορά η συγκέντρωση περίπου 5.000 πολιτών έγινε στην Πλατεία Τάιμς αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας όπως η Βοστώνη, η Ουάσιγκτον, το Σικάγο και το Λος Αντζελες. Οι αμερικανοί διαδηλωτές καταφέρονται εναντίον των τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες έπειτα από την κρατική βοήθεια το 2008 συνέχισαν να εμφανίζουν κέρδη, ενώ οι περισσότεροι πολίτες παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα αρνητικό οικονομικό κλίμα με 9% ανεργία και λίγη βοήθεια από την Ουάσιγκτον. Πάντως, δεν έλειψαν και εκείνοι που απογοητεύθηκαν από τη μικρή συμμετοχή. «Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ανακατεύονται», δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο 47χρονος Τρόι Σίμονς. «Προτιμούν να τα βλέπουν στην τηλεόραση. Θα έπρεπε να ήμασταν περισσότεροι». Πάντως το κλίμα στην Πλατεία Τάιμς ήταν εορταστικό και θύμιζε εκείνο που επικρατεί το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ενώ οι συγκεντρωμένοι μέτρησαν και ανάποδα από το 10, φωνάζοντας στο τέλος «Καλή νέα χρονιά».
Στο Τορόντο, μερικές χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν ειρηνικά στο κέντρο της πόλης και άρχισαν να φτιάχνουν καταυλισμό όπου σκοπεύουν να παραμείνουν για αρκετές ημέρες. Στη Φρανκφούρτη χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στο Σίδνεϊ, στο Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ και αλλού. Παρ' ότι σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου υπήρχαν και επιμέρους αιτήματα, η δυσαρέσκεια με την πολιτική ηγεσία και το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ήταν η κοινή επωδός. «Βρίσκω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το οικονομικό σύστημα βαθιά ανήθικο», είπε ο 50χρονος Χέρμπερτ Χάμπερλ στο Βερολίνο. «Δεν θα έπρεπε να στηρίζουμε μόνο τις τράπεζες. Θα έπρεπε να στηρίζουμε τους ανθρώπους».
ta nea online

1 σχόλιο:

  1. Κι όσο πάνε και θα δυναμώνουν οι αντιστάσεις των λαών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η λυσσαλέα επίθεση, εναντίον ακόμη και των στοιχειωδών όρων διαβίωσης, γεννά "τσουνάμια".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...