Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Περιμένοντας το μέλλον μας

Mε χαμηλές προσδοκίες και πάνω στο τεντωμένο σχοινί των κρίσιμων συσχετισμών, η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιστορία. Διότι αυτό που ξεκίνησε ως κρίση χρέους, έχει πλέον αναδειχθεί σε κρίση που απειλεί την επιβίωση της Ένωσης. Έτσι, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η σύνοδος να μην έχει αποτέλεσμα και να επαναληφθεί, πιθανότητα την Κυριακή. Επίσης δεν αποκλείεται να μην υπάρχει αναφορά σε αριθμούς, αλλά να περιγράφονται στόχοι. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει:
Αμερικανικά μέσα μεταδίδουν ότι Ευρωπαϊκή 'Ένωση και τράπεζες βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για απομείωση του χρέους σε ποσοστό 50%. Το ΔΝΤ και η Γερμανία πιέζουν για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους σε ποσοστό μεγαλύτερο ακόμα και του 60%. Συνεπώς το ποσοστό 50% θεωρείται μέση λύση. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ζητηθεί από τις τράπεζες να ανταλλάξουν τα υφιστάμενα ομόλογα με νέα ομόλογα διάρκειας 30 ετών, με κουπόνι 6% συν ένα 15% σε μετρητά. Τα νέα ομόλογα δεν θα έχουν την εγγύηση του EFSF. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης μάλλον δεν θα δώσουν ακριβή νούμερα για όλα τα τεχνικά θέματα που αφορούν την συμφωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους μετά τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς αυτά θα προσδιοριστούν σε συναντήσεις που θα έχουν οι τεχνικές επιτροπές.
Δεν έχει γίνει γνωστό αν βρέθηκε λύση για το πλαίσιο εντός του οποίου οι τράπεζες θα μπορούν να προσφύγουν στον EFSF.
Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ενίσχυσης των πόρων και των εργαλείων του EFSF. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου και οι τράπεζες θα επιθυμούσαν αύξηση του στο 1 τρισ. Ευρώ. Πάντως η Γερμανία δεν εμφανίζεται πρόθυμη για αύξηση της συμμετοχής της.
Για άλλη μία φορά η Α. Μέρκελ επανέλαβε τα περί εποπτείας της Ελλάδας, λέγοντας ότι η περιοδική
παρουσία της τρόικας δεν είναι αρκετή και ίσως χρειάζεται μόνιμη παρουσία. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης διευκρινίζεται συνεχώς ότι οι συζητήσεις έχουν να κάνουν αποκλειστικά με τις απώλειες που θα υποστούν οι τράπεζες και δεν τίθεται θέμα για τα ασφαλιστικά ταμεία.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...