Η ελληνική κυβέρνηση, που ελαφρά τη καρδία ανακοινώνει με καταιγιστικό ρυθμό νέους φόρους, χαράτσια και έκτακτες εισφορές, αρνείται να εισπράξει 15,4 εκατομμύρια ευρώ από τον Μπόμπολα, γράφοντας στα παλιά της τα παπούτσια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τα επιδικάζει υπέρ του Δημοσίου!
Εν ολίγοις η ελληνική κυβέρνηση προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι κακώς η Κομισιόν τάσσεται υπέρ του Δημοσίου και κατά του Μπόμπολα!
Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της υποτέλειας απέναντι σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες, που έχουν αφεθεί να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, έλαβε χώρα την πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και τους πολίτες της, αποκαλύπτοντας ότι το σύστημα συνεχίζει και να λειτουργεί και να προστατεύεται.
Εξακολουθεί να λειτουργεί, διότι το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει τη γενναιοδωρία του προς τον Μπόμπολα, η οποία ξεκίνησε με τη «δωρεά» του χρυσού, συνεχίστηκε με τη «δωρεά» της παράνομης επιδότησης και κορυφώνεται με τη «δωρεά» ενός... φράγματος!
Και εξακολουθεί να προστατεύεται διότι, εάν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε να επιστραφούν στο δημόσιο ταμείο 15,4 εκατ. ευρώ, όπως με απόφασή της απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτόματα θα παραδεχόταν ότι προηγούμενοι υπουργοί που έχουν βάλει τις υπογραφές τους έχουν κάνει σκαστή παρανομία.
«Δώρο» χρυσός και επιδότηση
Με απόφασή της στις 23 Φεβρουαρίου 2011 η Κομισιόν έκρινε ότι το τίμημα των 11 εκατ. ευρώ που πλήρωσε η Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας - χρήματα που στην πραγματικότητα δεν πήγαν στο δημόσιο ταμείο, αλλά στην προηγούμενη εταιρεία TVX- ισοδυναμούσε με παράνομη κρατική ενίσχυση, κατά παράβαση των κανόνων της E.E.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Δημόσιο το 2003 και παραχώρησε τη μεταλλευτική εκμετάλλευση της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και απάλλαξε την εταιρεία από τους φόρους! Ακόμη η πώληση πραγματοποιήθηκε χωρίς ανοικτό διαγωνισμό ή εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων των μεταλλείων από ανεξάρτητο εκτιμητή, ενώ η σύμβαση προέβλεπε απαλλαγή από τους φόρους συναλλαγών, ποσό που ανέρχεται σε 1,34 εκατομμύρια ευρώ.
Η Επιτροπή επισήμαινε ακόμη ότι έκθεση που εκπονήθηκε για την Ελληνικός Χρυσός μετά την πώληση των μεταλλείων υπολόγισε την αξία τους στα 25 εκατ. ευρώ.
Έτσι η Επιτροπή καλούσε την Ελλάδα να ανακτήσει από τον αποδέκτη (Ελληνικός Χρυσός - Μπόμπολας) την ενίσχυση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ και ακόμα όριζε ότι τα ανακτώμενα ποσά θα βαρύνονται με τόκο από την ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν στη διάθεση των δικαιούχων μέχρι την ημερομηνία της πραγματικής τους ανάκτησης.
Το Δημόσιο, όμως, όχι μόνον δεν έσπευσε να ζητήσει από την εταιρεία τα 15,4 εκατομμύρια, αλλά αντίθετα έσπευσε να κάνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης της Επιτροπής! Έκανε, μάλιστα, προσφυγή νωρίτερα και από τις εταιρείες που είχαν συμφέρον να προσφύγουν, αφού καλούνταν να επιστρέψουν μερικά εκατομμύρια!
Συγκεκριμένα, το Δημόσιο προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 28 Απριλίου 2011, ενώ η Ελληνικός Χρυσός και η European Goldfields προσέφυγαν στις 20 Μαΐου!
Την προσφυγή του Δημοσίου κατά της Επιτροπής και κατά των συμφερόντων του είχε επί της ουσίας προαναγγείλει η εταιρεία με ανακοίνωσή της στις 24 Φεβρουαρίου, στην οποία επεσήμαινε ότι «η Ελληνικός Χρυσός θα μελετήσει το πλήρες κείμενο της απόφασης όταν αυτή εκδοθεί και θα λάβει όλα τα μέτρα που έχει στη διάθεσή της, μεταξύ των οποίων και η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Οι όποιες κινήσεις θα γίνουν και σε συνδυασμό με την επίσημη θέση της πολιτείας».
Ποιος αποφάσισε την προσφυγή
Σύμφωνα με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, σε επίσημο έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχαν υποβάλει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης, το υπουργείο Οικονομικών είχε την ευθύνη να ζητήσει από τον Μπόμπολα την επιστροφή των 15,4 εκατομμυρίων ευρώ.
Συγκεκριμένα το ΝΣΚ επεσήμαινε ότι εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών (υπουργός τότε ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου) οι διαδικασίες για την εκτέλεση της πρόσφατης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την ανάκτηση 15 εκατ. ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Το Νομικό Συμβούλιο ενημέρωνε ακόμα ότι «ήδη κατά της απόφασης αυτής της Επιτροπής, η Ελληνική Δημοκρατία έχει ασκήσει ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου προσφυγή ακύρωσης, αμφισβητώντας τη νομιμότητά της σε σχέση με τους κανόνες της Συνθήκης περί κρατικών ενισχύσεων, την ορθή εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών και την αιτιολογία της». Την προσφυγή εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του ΝΣΚ Βλάσης Ασημακόπουλος, αφού το ΝΣΚ υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.
Με την προσφυγή το Δημόσιο επί της ουσίας βάλλει...κατά των συμφερόντων του, αρνείται να ζητήσει από τον Μπόμπολα τα 15,4 εκατομμύρια ευρώ και υποστηρίζει ότι όλα έγιναν με τρόπο που παίρνει άριστα δέκα με τόνο!
Όπως επισήμαναν στο «Π» άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, εάν η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών προσπαθούσαν να εφαρμόσουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να ζητήσουν από τον Μπόμπολα να επιστρέψει τα εκατομμύρια, θα ήταν σαν να ομολογούσαν ότι πράγματι το 2003 η κυβέρνηση είχε λειτουργήσει παρανόμως υπέρ του συγκεκριμένου επιχειρηματία, κίνηση που πιθανόν θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου για πολλά πολιτικά πρόσωπα. Έτσι η κυβέρνηση επέλεξε να στραφεί κατά του εαυτού της και να χαρίσει τα 15,4 εκατ. ευρώ στον Μπόμπολα για να μην ανοίξει μύτη...
«Δώρο» και φράγμα!
Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της Χαλκιδικής, το τρίτο «δώρο» στην Ελληνικός Χρυσός είναι η κατασκευή του φράγματος στην περιοχή Πετρένια μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου από το ΥΠΕΚΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως υποστηρίζουν, το έργο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, αφού έβγαινε και έμπαινε στο συρτάρι ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης του χρυσού.
Όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, «το συνολικό κόστος του έργου είναι περίπου 45 εκατ. ευρώ (15 εκατ. η επιδότηση), που θα πληρωθούν από τους Έλληνες φορολογούμενους σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για να κατασκευαστεί ένα έργο που θα είναι προς όφελος μιας ιδιωτικής εταιρείας και μόνο». Κάτοικοι και φορείς λένε ότι τα άλλα δυο φράγματα υδροδότησης, του Χαβρία και του Ολύνθιου, έργα ζωής για τη Χαλκιδική, είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η χρηματοδότησή τους αβέβαιη.
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου