Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Η φυγή των... «άτακτων»


thumb

Σε κατάσταση πλήρους διάλυσης βρίσκεται η ΠΑΣΚΕ, η πάλαι πο­τέ κραταιά συνδικαλιστική οργά­νωση του ΠΑΣΟΚ, καθώς οργανωμένα μέλη ή στελέχη έως και ολόκληρες ορ­γανώσεις βρίσκονται σε αποδρομή από τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», αποκαλύπτοντας εκτεταμένες διεργα­σίες ρήξης με το κυβερνών κόμμα.
Όχι μόνο δεν συμμορφώνονται πλέ­ον με τα κυβερνητικά δόγματα και αξιώματα («μαζί τα φάγαμε», «πληρώστε τα χαράτσια για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις», ενιαίο μισθολόγιο -«φτωχολόγιο», εφεδρεία κ.λπ.), αλλά απορρίπτουν και τους χαρακτηρισμούς «συντεχνίες» ή «ρετιρέ» και δίνουν πλέον τη μάχη της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας...
Απορρίπτουν επίσης την κυβερνη­τική πολιτική του κοινωνικού αυτομα­τισμού, αποφεύγοντας να στραφούν κατά άλλων εργαζομένων και συνειδη­τά φεύγουν προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα επιλέγοντας την πολιτική «ορφάνια» από το βάρος να χρεωθούν τη στήριξη μιας πολιτικής που οδηγεί τη συντριπτική πλειονότητα του λαού στην εξαθλίωση.
Από τη στιγμή του «μαζί τα φάγαμε» έως σήμερα, άλλωστε, η κυβέρνηση επιχειρεί να πετάξει από το πλοίο και «τα δικά της παιδιά», που με την ψήφο τους χάρισαν στο ΠΑΣΟΚ μακρά κυβερ­νητική παρουσία, αλλά σήμερα στην πλειονότητά τους δεν χωρούν στους σχεδιασμούς του αύριο.
Έτσι οι οργανώσεις του Δημοσίου, το οποίο δέχεται όλο αυτό το διάστημα ανοικτή πολιτική επίθεση, βρίσκονται στα «κάγκελα»...
Η μία μετά την άλλη οι κλαδικές συν­δικαλιστικές «πράσινες» οργανώσεις, μη μπορώντας να δικαιολογήσουν τη σαρωτική πολιτική της κυβέρνησης στον κόσμο των εργαζομένων του ιδιωτικού
και του δημοσίου τομέα που εκπροσωπούν, αποστασιοποιούνται από την κυβερνητική παράταξη καταγ­γέλλοντας στις περισσότερες των περιπτώσεων τη νεοφιλελεύθερη «μετάλ­λαξη» της ηγεσίας της.
«Τερατούργημα»
Όπως για παράδειγμα η ΠΑΣΚ Δημο­σίων Υπαλλήλων, η οποία με επιστολή της (13.10) καλεί τους κυβερνητικούς βουλευτές να πιέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ή αλλιώς να τη ρίξουν καταψηφίζοντάς το. Χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο «τερα­τούργημα» που ανοίγει διάπλατα τις πύλες της κόλασης για ολόκληρο τον ελληνικό λαό και ολοκληρώνει, μαζί με την «εκχώρηση» της δημόσιας περι­ουσίας, το όραμα του Μίλτον Φρίντμαν και των παιδιών του Σικάγου «όπως υλοποιείται σήμερα στη χώρα μας από την τρόικα». Πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες και ζυμώσεις, αν όχι απομάκρυνσης από την κυβερνητική παράταξη, τουλάχιστον έμπρακτης σύ­γκρουσης με την κυβερνητική πολιτι­κή, έχει εδώ και καιρό η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, την πλειοψηφία της οποίας έχει η ΠΑΣΚΕ. «Δεν πρόκειται να τους κάνω τη χάρη να φύγω. (...) Ας με δια­γράψουν» σημείωνε προ ημερών στην «Ελευθεροτυπία» ο Νίκος Φωτόπου­λος, προκειμένου να στηρίξει τη στάση του, προσθέτοντας ότι «αυτή η κυβέρ­νηση δεν είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».
Από τα κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος της μεγαλύτερης κατηγορίας εργαζομέ­νων (ΔΥ) και ο Σπύρος Παπασπύρος, πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, διαχώρι­σε από νωρίς τη θέση του, χωρίς όμως να προβεί σε επίσημη αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ έως τη λήξη της θητείας του πριν από λίγο καιρό.
Αντιθέτως, η ΠΑΣΚΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ (πρόεδρος Θέμης Μπαλασόπουλος) ήταν από τις πρώτες που έχουν ανακοι­νώσει την αποχώρησή τους (από τον περασμένο Μάιο) με αφορμή τότε τη σύγκρουση με το ΥΠΕΣ για ρυθμίσεις όπως η αύξηση του ωραρίου στους παιδικούς σταθμούς, οι «μετατάξεις» πλεονάζοντος προσωπικού και η εκχώ­ρηση υπηρεσιών καθαριότητας σε ιδιώ­τες, αλλά και σε ένδειξη καταδίκης της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής.
Λίγους μήνες πριν, στις αρχές του χρόνου, ο πρόεδρος των εργαζομένων στις συγκοινωνίες (ΟΑΣΑ / ΕΘΕΛ) Νίκος Κουλουμπαρίτσης «ξηλώθηκε» την πιο κρίσιμη στιγμή, πάνω στην καμπή των κινητοποιήσεων.
Σαν βροχή
Τον διαχωρισμό της με την κυβερ­νητική πολιτική έχει διακηρύξει και η ΠΑΣΚΕ - ΟΤΕ, η οποία προ μηνών, με επιστολή της προς Παπανδρέου, Καρχιμάκη κ.ά., με αφορμή την πώληση του τελευταίου 10% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, σημείωνε πως «είναι απαραίτητο και πολιτειακά και συνταγματικά να αναβαπτιστεί η λαϊκή εντολή», διαφορετικά «είμαστε ανα­γκασμένοι, διαφυλάττοντας την αξιο­πρέπειά μας, να πορευθούμε σε δια­φορετικούς δρόμους».
Οι αποχωρήσεις ή διαφοροποιήσεις συνεχίζουν να πέφτουν βροχή με αποκορύφωμα τις τελευταίες μέρες την ΠΑΣΚΕ Σιδηροδρομικών. Οι πράσινοι συνδικαλιστές του ΟΣΕ δεν έμειναν στην καταδίκη της κυβερνητικής πολι­τικής και τον διαχωρισμό τους από αυ­τήν, αλλά ανακοίνωσαν την περασμένη Τετάρτη ότι αποχωρούν από το κόμμα «και ως φυσικά μέλη πλέον», καθώς, όπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «πριν από λίγους μήνες είχαμε διαχωρίσει τη θέση μας από την κυβέρ­νηση και την πολιτική που ασκεί».
Πλέον προειδοποιούν για τα χειρό­τερα: «Φοβόμαστε ότι όταν οι ανάγκες της κοινωνίας ξεπεράσουν την ηθική της, τότε ‘ο Θεός να βάλει το χέρι του’ για όσα θα συμβούν».
«Επιλογή αυτοσεβασμού»
Μία μέρα μετά, με ανακοίνωσή της διαχώ­ρισε τη θέση της και η ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών ΔΕ Βοιωτίας. Όπως σημειώνεται στην ανακοί­νωσή τους, οι καθηγητές διαχωρίζουν «από­λυτα» τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική και την παράταξη, την οποία χαρακτη­ρίζουν «πολιτική μετάλλαξη που εξακολουθεί σήμερα, προσβάλλοντας την Ιστορία, να αυτο­αποκαλείται "ΠΑΣΟΚ"». Η οργάνωση καταλή­γει ότι η απόφασή της «είναι μια προσωπική και πολιτική επιλογή αυτοσεβασμού».
Μάλιστα τα 25 μέλη της παράταξης που υπογράφουν την ανακοίνωση σημειώνουν ότι «ήρθε η ώρα της Ανατροπής». Περίπου έναν
μήνα πριν, μια από τις μεγαλύτερες συνδικα­λιστικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, αυτή των εκ­παιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, ανακοίνω­σε στην 37η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ τη μη συμμετοχή της στις κομματικές διαδικα­σίες εφεξής, βάσει της «ομόφωνης» - όπως υπογράμμιζε - απόφασής της για «πλήρη δι­αχωρισμό της παράταξης από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει οδηγήσει τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα της πα­τρίδας μας, μεταξύ των οποίων και οι εκπαι­δευτικοί, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση». Εν τω μεταξύ, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αδυνατούν να συμβαδίσουν με την κοινωνία, κατακρημνίζονται.
Είναι ενδεικτική η πτώση κατά 20 ποσοστι­αίες μονάδες που κατέγραψε προ ημερών η ΠΑΣΚ εφοριακών (36% έναντι 56%) στις εκλο­γές του συλλόγου εργαζομένων στις Δημόσι­ες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟY) Αττικής και Κυκλάδων, με παράλληλη πτώση των δυνάμε­ων της ΔΑΚΕ και θεαματική άνοδο των δυνά­μεων της Αριστεράς.
Διεργασίες
Τα παραπάνω αναφέρονται ενδεικτικά μό­νο για το κλίμα και την κατάσταση που επικρατεί πρωτίστως στο συνδικαλιστικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ευρύτερα στις κομματι­κές οργανώσεις ή ακόμα και το Εθνικό Συμβούλιο.
Συνδικαλιστές και πρώην στελέχη ή μέλη του ΠΑΣΟΚ που αποχωρούν (όπως π.χ. ο Αντ. Κοτσακάς και στελέχη περί αυτόν, στελέχη του «Νέου Αγωνιστή» [Β. Ασημακόπουλος, Γ. Χατζηαντωνίου, Κασιμάτη Νίνα], οι διαγραμ­μένοι βουλευτές κ.ά.) βρίσκονται πλέον σε ζυμώσεις και διεργασίες με απώτερο στόχο πιθανή σύμπραξή τους εκτός ΠΑΣΟΚ πλέον σε κάποιας μορφής σχήμα που να μπορεί να απο­τελέσει «μαγιά» για το αύριο...
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...