Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Κουρεμένη διαπραγμάτευση


 
Εκείνο το βράδυ του Απριλίου 2010, στις Βρυξέλλες, στο τρίτο υπόγειο του κτηρίου της συνόδου κορυφής, οι Ελληνες δημοσιογράφοι μελετούσαν το αγγλικό κείμενο της ανακοίνωσης για τη σύσταση της τρόικας που θα αναλάμβανε το ελληνικό πρόβλημα.
Τη σχετική απόφαση είχαν λάβει η κ. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί και στη συνέχεια είχαν καλέσει τον κ. Παπανδρέου για να την ανακοινώσουν. Στην τηλεφωνική επικοινωνία, για τις σχετικές επεξηγήσεις, της υπογράφουσας με τον κορυφαίο, τότε, υπουργό και απόλυτο χειριστή του θέματος, η αφοπλιστική απάντηση ήταν: «Δεν έχω προλάβει, ακόμα, να διαβάσω το κείμενο».

ΗΤΑΝ η πρώτη σοβαρή αποχρώσα ένδειξη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τις υποθέσεις της, αλλά αναμένει τις αποφάσεις «των μεγάλων» για την τύχη της.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, τον Μάιο του 2010, ήρθε το κείμενο της δανειακής Σύμβασης-Μνημόνιο, με το οποίο η χώρα έχει συνομολογήσει δεσμούς θανάτου. Κανένα κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος δεν μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι διαπραγματεύτηκε «τον μερικό περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας», χωρίς τον κίνδυνο να υποστεί συνέπειες.

ΕΠΕΙΤΑ, τον Ιούνιο του 2011, ήρθε «το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και «οι εφαρμοστικοί νόμοι» του. Στις εκατοντάδες σελίδες των κειμένων αυτών αναφέρονται απολύτως δεσμευτικώς και με κάθε λεπτομέρεια όλες οι αλλαγές, φορολογικές και διαρθρωτικές, που υφίστανται και θα εξακολουθήσουν να υφίστανται οι Ελληνες πολίτες. Η ελληνική κυβέρνηση απλώς τις αποδέχτηκε -και ίσως
παιδεύτηκε στην ακριβή μετάφραση των όρων (π.χ. labor reserve paid at 60 percent of their wage up to 12 months, έγινε η εφεδρεία με το 60% του μισθού για ένα χρόνο), αλλά δεν τις διαπραγματεύτηκε.

ΚΑΙ αυτό γιατί στη συνέχεια μπερδεύτηκε στην υλοποίησή τους και έτσι άρχισε να «διαπραγματεύεται» το χρόνο εφαρμογής των μέτρων αυτών. Με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν οι εταίροι-δανειστές και η «σίγουρη» 6η δόση του δανείου από τον Σεπτέμβριο να δει φως, ίσως, στις αρχές Νοεμβρίου και αφού η ευρωζώνη αποδεχτεί τη γνωμοδότηση της τρόικας και αφού η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή όλα τα σχετικά νομοσχέδια, που ήδη συναντούν αντιστάσεις μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο.

ΟΜΩΣ μόλις πριν λίγες μέρες στο υπουργικό συμβούλιο έγινε προσπάθεια να πειστούν οι παρευρισκόμενοι υπουργοί ότι η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» την τύχη του «κουρέματος» του χρέους της. Τη στιγμή ακριβώς που είναι γνωστό πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η συζήτηση αυτή έχει περιοριστεί -και πάλι- ανάμεσα στην κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί, οι οποίοι θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους στις 23 Οκτωβρίου, στη σύνοδο κορυφής.

ΟΛΩΣ περιέργως -και πάλι- το κρίσιμο αυτό διάστημα, μέχρι να μας ανακοινωθούν οι εξελίξεις, ο πρωθυπουργός μετέβη και πάλι στην Ουάσιγκτον για «συζητήσεις» με το ΔΝΤ και την αμερικανική κυβέρνηση. Επί ματαίω;
politismos politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...