Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

"Φαίνεται ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να βουλιάξουν"

 
Οι διασώστες της Ελλάδας, αλλά και οι ίδιοι οι Έλληνες είχαν παραδοθεί για μεγάλο διάστημα στην ψευδαίσθηση ότι η χώρα αντιμετωπίζει απλώς ένα πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο θα μπορούσε να λυθεί με χρηματοδότηση. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Η πικρή αυτή διαπίστωση έχει αρχίσει να εδραιώνεται στην ΕΕ και για το λόγο αυτό γίνονται σκέψεις για δραστικό «κούρεμα», για μεγάλη διαγραφή του χρέους, γράφει η Stuttgarter Zeitung.
Με τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται» η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν χορηγήσει στην Αθήνα δάνειο ύψους 65 δισ. Ευρώ κατά τους τελευταίους 16 μήνες. Η χώρα βρίσκεται, ωστόσο, σήμερα πιο κοντά στο γκρεμό απ’ ό, τι στην έναρξη των επιχειρήσεων διάσωσης. Η Ελλάδα βουλιάζει ολοένα και πιο βαθιά στη δίνη του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκρίνει το δρόμο που ακολουθεί η χώρα του με μία «Οδύσσεια». Αντί, όμως, να βρει και η χώρα την Ιθάκη της, η λάθος πορεία του Παπανδρέου κινδυνεύει να έχει το τέλος του «Τιτανικού».

Η διαγραφή χρέους έχει νόημα μόνο εάν στο μέλλον δαπανούν λιγότερα απ’ όσα εισπράττουν και εάν η οικονομία αποκτήσει προοπτική ανάπτυξης. Τίποτα από τα δύο δεν διαπιστώνεται μέχρι στιγμής.

Τα ελληνικά συνδικάτα υπερασπίζονται τα προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων και μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια διαρθρωτικής μεταρρύθμισης, που θα μπορούσε να καταστήσει τη χώρα εκ νέου ανταγωνιστική. Μέρα με τη μέρα βυθίζουν με τις απεργίες τους την Ελλάδα πιο βαθιά στο χάος. Η κυβέρνηση υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν τις υλοποιεί. Το Κοινοβούλιο ψηφίζει νομοσχέδια, αλλά αυτά δεν εφαρμόζονται.


Η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν τολμάει να αγγίξει τα πελατειακά συμφέροντα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους Έλληνες πληρώνεται από το κράτος. Αντί, όμως, να συρρικνώσει τον υπερδιογκωμένο κρατικό μηχανισμό, ο Παπανδρέου φρόνισε να διορίσει αρκετές δεκάδες χιλιάδες.

Σε μία τέτοια κρίση, που απειλεί την υπόσταση της χώρας, οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να σταθούν ενωμένοι. Αλλά ο συντηρητικός Αντώνης Σαμαράς διστάζει να μοιραστεί την πολιτική ευθύνη. Το πολιτικό σύστημα της χώρας είναι χρεοκοπημένο. Οι Έλληνες δεν έχουν πια εμπιστοσύνη στους πολιτικούς τους. Το 90% είναι δυσαρεστημένο και με τα δύο μεγάλα κόμματα.

Την ώρα που τα κόμματα συγκρούονται, η ύφεση βαθαίνει. Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται και η καταστροφική φορολογική πολιτική Παπανδρέου, που αφαιρεί από την οικονομία ολοένα και περισσότερα χρήματα. Το σπάταλο κράτος προσπαθεί να εξυγιανθεί σε βάρος των έντιμων πολιτών. Η κυβέρνηση είτε δεν τολμάει είτε δεν μπορεί να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Το «κούρεμα» πλησιάζει, αλλά δεν θα σώσει τη χώρα. Μπορεί μόνο να την ανακουφίσει για ένα διάστημα. Η Ελλάδα ενδέχεται να κινδυνεύει πάλι σε λίγα χρόνια να βρεθεί στα όρια της χρεοκοπίας. Διότι για τις πραγματικά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε κοινωνική συναίνεση.

«Είτε αλλάζουμε είτε βουλιάζουμε», έχει πει κατ’ επανάληψη ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Φαίνεται ότι οι Έλληνες αποφάσισαν να βουλιάξουν.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...