Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις των ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, η οποία θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη και στις δύο Συνόδους Κορυφής των προσεχών ημερών. Γερμανικές κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί, ενώ τονίζουν ότι απαιτείται «μόνιμη εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Θα συμφωνήσουμε στο Eurogroup, τουλάχιστον αυτό ελπίζω». Πρόσθεσε δε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν «καταστροφικά σήματα» στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες.

«Αναμένουμε ότι ΕΕ και ΔΝΤ και θα καταλήξουν σε ένα βιώσιμο και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου», αναφέρεται σε τμήμα του κειμένου του προσχεδίου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Το τμήμα αυτό είναι μέσα σε παρένθεση, κάτι που δείχνει ότι συνεχίζονται ακόμη ο συζητήσεις για τον χρόνο και το περιεχόμενο του πακέτου.

Ακόμα, από το κείμενο προκύπτει ότι η εκταμίευση της έκτης δόσης για την Ελλάδα πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη.

«Καλωσορίζουμε την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης» του πακέτου βοήθειας, σημειώνεται στο κείμενο, αναφερόμενο στη σημερινή συνάντηση των υπουργών
Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το σενάριο της συγχώνευσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης από τα μέσα του 2012.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γερμανίας ξεκαθάρισε ότι η χώρα του αποκλείει τη μόχλευση του ταμείου διάσωσης EFSF μέσω της ΕΚΤ. Βάσει της γερμανικής νομοθεσίας, τα όποια σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων του EFSF θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής.

Ανώτατο στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ είπε νωρίτερα ότι η γερμανική βουλή μάλλον θα συζητήσει το θέμα της μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF την επόμενη Τρίτη.
Το γερμανικό σχέδιο, εφόσον τελικώς περάσει στο σύνολό του, προβλέπει μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, κάτι που συνεπάγεται «κούρεμα» της τάξως του 50%.

Η αναδιάρθρωση θα γίνει πιθανότατα μέσω της αναθεώρησης του PSI, αντί μίας μείωσης στο σύνολο του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μέσω του PSI, δηλαδή το ύψος του «κουρέματος», θα πρέπει να λυθεί μέχρι την Τετάρτη, λένε οι ίδιες πηγές, ενώ στο Ecofin, το πρωί του Σαββάτου, θα αποφασισθούν τα μέτρα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το βράδυ του Σαββάτου ο Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρουν έναν κοινό παρανομαστή, πριν τη Σύνοδο Κορυφής.

Εν τω μεταξύ, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί το χάσμα μεταξύ της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης για τον ρόλο του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF), εξετάζεται η πιθανή συγχώνευσή του από τα μέσα του 2012 με τον μόνιμο ευρωμηχανισμό (ESM), ώστε η συνολική δύναμη πυρός να σκαρφαλώσει στα 940 δισ. ευρώ.

Δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνένωση των δύο μηχανισμών έχουν επιταχυνθεί αυτή την εβδομάδα, παράλληλα με τις συζητήσεις για την υπέρβαση του ορίου σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που προορίζονται για τα πακέτα στήριξης.

Ο EFSF έχει ήδη δαπανήσει ή δεσμεύσει περί τα 160 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και δάνεια προς την Ελλάδα που θα διαρκέσουν μέχρι και 30 χρόνια. Αντί να αντικατασταθεί ο EFSF με τον ESM, ο οποίος θα έχει 500 δισ. ευρώ, στα μέσα του 2013, διαφαίνεται μια συναίνεση για τη συγχώνευση των δύο ταμείων από τα μέσα του 2012.

Συνολικά, το ποσό των 500 δισ. ευρώ κρίθηκε επαρκές όταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ήταν τα κύρια θύματα της κρίσης χρέους. Ωστόσο, ο υπολογισμός αυτός «απειλήθηκε» μετά από τη διεύρυνση των spreads των ομολόγων σε Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ελλάδα, οι ίδιες πηγές αναφέορυν ότι έχει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 20 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις 21 Ιουλίου όταν αποφασίστηκε το πακέτο των 159 δισ. ευρώ, εξαιτίας της επιδείνωσης της ύφεσης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του σχεδίου προσαρμογής.

Η Ευρωζώνη επεξεργάζεται πέντε σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, από το να εμμείνει στο εθελοντική (;) ανταλλαγή ομολόγων, μέχρι και σε μια «σκληρή» αναδιάρθρωση, όπου οι επενδυτές μπορεί να υποχρεωθούν να υποστούν «κούρεμα» 50%, ανταλλάζοντας τα ομόλογα που κατέχουν για νέα που θα έχουν 50% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων.
Δηλώσεις Γιούνκερ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες στέλνουν «καταστροφικά σήματα» στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε πως «ο αντίκτυπος στο εξωτερικό είναι καταστροφικός» για την Ευρώπη. «Δεν δίνουμε πράγματι το παράδειγμα μιας ηγεσίας που λειτουργεί καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...