Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μέρκελ- Σαρκοζί συζητούν από 30% έως ...50% «κούρεμα» του ελληνικού χρέους!

Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων από 30% έως 50% με πιθανό «πιστωτικό επεισόδιο» , δηλαδή την ελεγχόμενη χρεοκοπία, είναι το κύριο σημείο αντιπαράθεσης σήμερα στο Βερολίνο μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία με την οποία θα προσέλθουν στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Η αλλαγή των όρων της Συμφωνίας του Ιουλίου θεωρείται πλέον αδιαμφισβήτητη...
Η γερμανική πολιτική πλέον δεν αποκλείει το σενάριο «ελεγχόμενης πτώχευσης» όσο το Παρίσι, το οποίο φοβάται για τις επιπτώσεις στις γαλλικές τράπεζες.
Η Γερμανική οπτική
Παρ΄ ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις συνέπειες από μία χρεοκοπία της Ελλάδας, οι στενοί της συνεργάτες εισηγούνται επίμονα ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τάχθηκε σαφώς υπέρ του μεγαλύτερου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων, λέγοντας: «Ίσως υποτιμήσαμε την έκταση της αναγκαίας μείωσης του ελληνικού χρέους» κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου ανέφερε ο Γερμανός υπουργός, διαπιστώνοντας παράλληλα υψηλό κίνδυνο έντασης και επέκτασης της κρίσης.
Εξάλλου, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει και στο εσωτερικό της Γερμανίας η κ. Μέρκελ. Οι περιφερειακές εκλογές προκάλεσαν σοβαρά πλήγματα στην κυβέρνηση των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου. Ο πρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) την κατηγορεί για τους χειρισμούς της στον τρόπο διάσωσης των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης. «Δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μηδενικό χρέος εδώ και συνολικό χρέος αλλού»,
δήλωσε στην ετήσια διάσκεψη του κόμματος, ο ηγέτης της CSU Χορστ Σιχόφερ, αντιπαραβάλλοντας τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της Βαυαρίας με τη στάση ορισμένων εταίρων της ευρωζώνης.
Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Υπουργός Οικονομίας, Φ. Ρέσλερ, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Γερμανίδας Καγκελαρίου με το σχόλιο του περί «συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας».

Η οπτική της Γαλλίας
Η Γαλλία, αντιτίθεται κατηγορηματικά στο μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, καθώς οι τράπεζές της ήταν εκτεθειμένες σε ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδία, της Ισπανίας και της Ιταλίας κατά ...672 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που υπάρχει στις συγκεκριμένες χώρες και περίπου 35% υψηλότερα από την αντίστοιχη έκθεση των γερμανικών τραπεζών. Το σημείο αυτό φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο και στο ζήτημα του ελληνικού PSI, καθώς το γαλλικό τραπεζικό σύστημα είναι πιο ευάλωτο σε μία ενδεχόμενη ελληνική πτώχευση.

Γι΄ αυτό η Γαλλία ζητά να χρησιμοποιηθούν τα 440 δισεκατομμύρια του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών, δηλαδή των γαλλικών τραπεζών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα. Το Βερολίνο θεωρεί έσχατη λύση τη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων του EFSF. Η Γαλλία όμως φοβάται μήπως χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει σήμερα, γεγονός που θα αποφέρει βαρύ πλήγμα στην οικονομία της χώρας και στον κ. Σαρκοζί προσωπικά.

Όπως σημειώνει το «Βήμα της Κυριακής», με τη θέση της Γαλλίας συντάσσεται και το ΔΝΤ το οποίο θεωρεί ότι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός θα πρέπει να αναλάβει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να προχωρήσει στην εξυγίανσή τους
Πάντως, πηγή του Reuters στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως το Παρίσι είναι ανοικτό σε τροποποίηση των όρων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, η οποία όμως δεν χρειάζεται να αφορά απαραίτητα το ύψος του «κουρέματος» αλλά ενδεχομένως να αλλάζει τα επιτόκια και τις διάρκειες αποπληρωμής.

Οι αρχές της ΕΕ ελπίζουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα είναι σε θέση να πείσει τον Γάλλο πρόεδρο για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών επανακεφαλαιοποίησης 40 ευρωπαϊκών τραπεζών, περίπου, που διατηρούν έκθεση εκτεθειμένες στο χρέος χωρών της Ευρωζώνης.

Η Κομισιόν από την πλευρά της σκοπεύει να προτείνει κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής «συντονισμένη δράση» στην Ευρώπη για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να απαλλαγούν από τα τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους.
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...