Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Ο κόσμος διαμαρτύρεται

Με συνθήματα κατά των τραπεζών και των ισχυρών του χρήματος, εκατοντάδες διαδηλώσεις ανά τον πλανήτη επιχειρούν να συγκροτήσουν ένα παγκόσμιο ρεύμα διαμαρτυρίας. Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο Σύνταγμα, αν και η συγκέντρωση αδυνατεί να συγκριθεί σε όγκο με τις μεγάλες κινητοποιήσεις του καλοκαιριού. Μεγάλες ήταν οι διαδηλώσεις σε Τόκιο, Χονγκ Κονγκ, Λονδίνο, Ρώμη, Βερολίνο. Στην ιταλική πρωτεύουσα σημειώθηκαν και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Αργότερα θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι πορείες ήταν ειρηνικές, όπως ζητούσαν επιτατικά οι οργανωτές, αν και επεισόδια σημειώθηκαν στη Ρώμη ενώ μικρή ένταση επικράτησε στο Λονδίνο όταν διαδηλωτές επιχείρησαν εισβολή στο χρηματιστήριο. Στην πορεία συμμετείχε και ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Αντίθετα με μία πληροφορία που είχε διαδοθεί αρχικά, δεν συνελήφθη αν και οι αστυνομικοί του είπαν, κατά την Guardian ότι δεν μπορεί να φορά μάσκα.
Πάνω από 3.000 άνθρωποι κατέβηκαν στις διαδηλώσεις σε πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, ενώ άλλοι 2.000 –μεταξύ τους Αβορίγινες και μέλη συνδικάτων– βρέθηκαν έξω από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ. Περιορισμένη αριθμητικά η συμμετοχή αλλά παρόμοια τα αιτήματα ήταν στη Νότια Κορέα, τις Φιλιππίνες και τη Ταϊβάν. Συνθήματα κατά της πυρηνικής ενέργειας είχε η διαδήλωση στο Τόκιο.
Το κίνημα είναι εμπνευσμένο από τις διαμαρτυρίες αγανακτισμένων πολιτών στη Νέα Υόρκη που έχει ήδη επεκταθεί σε δεκάδες πόλεις σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και νωρίτερα τους Ισπανούς και Ευρωπαίους Αγανακτισμένους και την Αραβική Άνοιξη των αρχών του χρόνου.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...