Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Τότε που κάποιοι ζούσαν «σαν πασάδες»

 

Μια συνέντευξη του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών μου θύμισε το πρόσφατο παρελθόν. Τότε που κάποιοι ζούσαν «σαν πασάδες» χάρη στις επιδοτήσεις, τις οποίες μερικοί ξύπνιοι πολιτικοί μας τις βάφτιζαν «αποζημιώσεις» για να ξεγελάσουν τις Βρυξέλλες. Επιδοτήσεις που ελάχιστοι τις έκαναν παραγωγικές επενδύσεις, κάποιοι τις έκαναν …ντουβάρια και άλλοι τις …γλέντησαν.

Τότε που έξω από «μπαράκια» και άλλα …ευαγή ιδρύματα της υπαίθρου, τα οποία οι τακτικοί θαμώνες ονόμαζαν «κωλάδικα», άραζαν στόλοι από απαστράπτοντα διπλοκάμπινα αγροτικά αλλά και πανάκριβα Ι.Χ. Για να απολαύσουν το «δωδεκαχρονίτικο» ουισκυ τους παρέα με Βουλγάρες «καλλιτέχνιδες».

Τώρα φτάσαμε στο σημείο ο κ. Συμεών Ντιάνκοφ να μας λυπάται.
Δηλώνοντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι «η Βουλγαρία επωφελείται από την κρίση στην Ελλάδα», και ότι οι συμπατριώτες του χαίρονται σε ένα κάποιο βαθμό για τα δεινά των Ελλήνων: «Παρότι δεν είναι ωραίο, υπάρχει κάποιος βαθμός χαιρεκακίας (απέναντι στην Ελλάδα), γιατί η Βουλγαρία πάντοτε συγκρίνεται με την Ελλάδα»,

Είπε όμως και συγκεκριμένα πράγματα για το πόσο και πως επωφελείται η χώρα του: «Επωφελούμαστε από το γεγονός ότι το περιβάλλον επιδεινώθηκε για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Τα δύο τελευταία χρόνια σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις έχουν φύγει από την Ελλάδα και λειτουργούν στη Βουλγαρία, ενώ πολλοί Έλληνες έχουν καταθέσει τα χρήματά τους σε βουλγαρικές τράπεζες». Μίλησε για πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ελληνικά κεφάλαια στη χώρα του.

Πριν δυο δεκαετίες κάποια από αυτά τα «κωλάδικα» αναρτούσαν γαργαλιστικές επιγραφές για το είδος «ψυχαγωγίας» που προσέφεραν. Μια από τις οποίες, που την είχα δει σε ένα τέτοιο «στέκι», έξω από τη Λιβαδειά, καθώς πήγαινα στους Δελφούς, έγινε και τίτλος επιθεώρησης: «Προσεχώς
Βουλγάρες».

Έτσι όπως τα κατάφεραν οι πολιτικοί μας σε αυτές τις δυο δεκαετίες, και εκείνοι που «εκσυγχρόνισαν» το ελληνικό κράτος και εκείνοι που το «ανασυγκρότησαν», μετά την εξαγωγή επιχειρήσεων και κεφαλαίων στη Βουλγαρία δεν απομένει παρά τούτο: Να δούμε, στα αντίστοιχα ξενυχτάδικα της γειτονικής μας χώρας, αναρτημένη την επιγραφή «Προσεχώς Ελληνίδες».

Μετά το νέο κύμα μετανάστευσης στην Αυστραλία και γενικότερα της φυγής των νέων ανθρώπων, που αναζητούν ευκαιρία να φτιάξουν τη ζωή τους «οπουδήποτε εκτός από την Ελλάδα», μπορεί να δούμε ακόμη και αυτό.

Να σας χαιρόμαστε. Όλους μαζί.
politismos politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...