Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

Συστράτευση ή...«πάμε μαζί την Κυριακή στις Βρυξέλλες»

Ποικίλα σενάρια, με αυτό της συγκυβέρνησης να διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο, προκάλεσε το αποψινό «ραντεβού στα τυφλά» του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά. Αν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ, ενδέχεται σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου να κινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή σελίδας στο πολιτικό σκηνικό. Χθες ο ίδιος προδιέγραψε τις (πιθανές) κινήσεις του, δηλώνοντας στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ότι «δίνουμε μια κρίσιμη εθνική μάχη (...) για να αποτρέψουμε μια εθνική καταστροφή», για να προσθέσει με έμφαση ότι «λόγω των κρίσιμων εθνικών στιγμών, πρέπει το μέτωπο να είναι αρραγές. Και σε αυτό το μέτωπο, δεν περισσεύει κανένας».
Ο κ. Παπανδρέου που είχε χθες το μεσημέρι συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέφερε επίσης στο Υπουργικό Συμβούλιο τα ακόλουθα, που περιγράφουν έμμεσα τι σκέφτεται να κάνει: «Θα καλέσουμε και πάλι τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως κάθε φορά, ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν και όλες οι κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, επιχειρηματίες, συνδικάτα, κοινωνικοί εταίροι, μέσα ενημέρωσης».
Παρότι δεν υπήρχε επιβεβαίωση, ούτε από κυβερνητικής πλευράς αλλά ούτε από πλευράς Προεδρίας της Δημοκρατίας, για τις πιθανές προθέσεις του κ. Παπανδρέου κατά τη σημερινή, κρίσιμη εκ των πραγμάτων, συνάντηση, οι πληροφορίες επέμεναν ότι σε περίπτωση κατά την οποία η πρόταση Παπανδρέου προς τον κ. Σαμαρά για συγκυβέρνηση σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης απορριφθεί (ο αρχηγός της ΝΔ ήδη από ημερών έχει τοποθετηθεί αρνητικά, καλώντας τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει άμεσα εκλογές), ο κ. Παπανδρέου θα του πει: «Πάμε μαζί την Κυριακή στις Βρυξέλλες».
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε σχετικά ότι «εδώ που έχουμε φτάσει, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Είναι φανερό ότι το βάρος της προσπάθειας δεν μπορεί να το σηκώσει μόνη της η κυβέρνηση». Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό ήταν, κατά τα φαινόμενα, και το περιεχόμενο της σχετικής ενημέρωσης που έκανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση.
Πάντως ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας και της περιόδου της κυβέρνησης Καραμανλή. Οπως είπε, «αναλάβαμε πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που μας αναλογεί αντικειμενικά, γιατί από τη μια μεριά υπήρχε η στάση φυγομαχίας, ανευθυνότητας και δημαγωγίας των περισσότερων άλλων πολιτικών δυνάμεων, πόσω μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης - όπως και όταν ήταν κυβέρνηση, πριν από δύο χρόνια - αλλά και γιατί εμείς σταθήκαμε στο ύψος των εθνικών περιστάσεων χωρίς να αντιμετωπίσουμε την όλη κατάσταση με τρόπο μικροκομματικό και ανεύθυνο απέναντι σε μια εθνική προσπάθεια».

«ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ». Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο Πρωθυπουργός άφησε - δυνητικά τουλάχιστον - αιχμές και κατά του Αντώνη Σαμαρά και της τακτικής που ακολουθεί, όπως βεβαίως και κατά συντεχνιών, συμφερόντων κ.λπ. Οπως σημείωσε, «κάποιοι εντός της Ελλάδας που κάνουν το ίδιο ακριβώς, που ποντάρουν στην αποτυχία, που μηδενίζουν το τεράστιο αποτέλεσμα. Δεν θέλουν να φανούν τα θετικά σημάδια, τα οποία είναι υπαρκτά. Θέλουν να καλλιεργούν την παραίτηση, τη ματαιότητα των θυσιών και της μεγάλης προσπάθειας. Είναι αυτοί που θέλουν την ήττα, θέλουν την οπισθοδρόμηση, θέλουν την αποτυχία, είτε για να την εκμεταλλευθούν μικροκομματικά είτε γιατί δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές που θίγουν κατεστημένα».
Τόσο ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισαν ότι στις Βρυξέλλες κατά το τριήμερο των Συνόδων Κορυφής και Eurogroup θα επιδιωχθεί οριστική λύση στο πρόβλημα χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε χαρακτηριστικά πως «βασικός στόχος πια είναι να τελειώνουμε με την αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας». Ωστόσο, όπως διαφάνηκε από τις συνολικές τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, η Ελλάδα προσέρχεται στις Βρυξέλλες κρατώντας «μικρό καλάθι», μετά και τις νέες αρνητικές τοποθετήσεις γερμανών αξιωματούχων χθες.
Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης είναι ασφαλώς η αναφορά του Ευάγγ. Βενιζέλου στην περίπτωση της Λούκας Κατσέλη και στην πρόθεσή της να καταψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου. Οπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μίλησε στην κ. Κατσέλη στην οποία κατέστησε σαφές ότι η τρόικα έχει χαρακτηρίσει προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου την υπερψήφιση του άρθρου 37.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ. Επίθεση και κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.
Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνάντηση Παπούλια - Παπανδρέου, η εγχώρια διαπλοκή προστάζει τον Πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με περισσό θράσος ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρακάμψουν τη λαϊκή βούληση και να δημιουργήσουν διάδοχο κυβερνητικό σχήμα που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο ερήμην της λαϊκής εντολής. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιτρέψει την κακοποίηση της δημοκρατίας και τη διάλυση της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...