Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Νέες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο

Ανατροπές σε μισθούς και εργασιακά

Μια σειρά τροποποιήσεων στο πολυνομοσχέδιο ανακοίνωσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

- Η άμεση μείωση αποδοχών, που μπορεί να προκληθεί από την εφαρμογή του νέου Μισθολογίου, θα είναι έως 25% και όχι 30%για το 2012, δηλαδή κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος.

- Μπαίνει στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία θεσπίζεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό κονδύλι «κοινωνικής εξισορρόπησης». Ό,τι παραπάνω εισπράξει, τυχόν, το κράτος το 2012, πέραν των 2,050 δισ. ευρώ που υπολογίει από φοροδιαφυγή προηγουμένων οικονομικών ετών, θα πηγαίνει για την επιδόματα και μέτρα ενίσχυσης των ασθενεστέρων.

- Οι πόροι του λεγόμενου «πράσινου ταμείου», όσο διάστημα παραμένουν αδιάθετοι, θα τοποθετούνται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται ο δανεισμός για αναπτυξιακούς λόγους σε έργα τοπικής κλίμακας δήμων κλπ.

- Μπαίνει χρονικό όριο στην ρύθμιση με την οποία αναστέλλεται η δυνατότητα του Υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ μιας συλλογικής σύμβασης κλαδικής και σ’ αυτούς που δεν την έχουν υπογράψει. Θεωρείται μέτρο ανάγκης και, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (το 2014) θα μπορεί να επανέλθει.

Αναστέλλεται δε η δυνατότητα του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με διοικητική πράξη, να επεκτείνει την ισχύ μιας συλλογικής σύμβασης κλαδικής και σ΄ αυτούς που δεν την έχουν υπογράψει, δηλαδή πέρα από τα όρια της συλλογικής αυτονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, αυτή η ρύθμιση είναι μια προσωρινή ρύθμιση που επίσης διαρκεί όσο διαρκεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...