Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Παραπομπή Τσοχατζόπουλου αποφάσισε η Βουλή

Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αποφάσισε με 216 ψήφους η Βουλή. «Αυτό δεν είναι το κόμμα μου που με παραπέμπει. Αυτό δεν είναι το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Έπειτα από μυστική ονομαστική ψηφοφορία, υπέρ της παραπομπής Τσοχατζόπουλου ψήφισαν 216 βουλευτές, κατά εννέα, ενώ επτά βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Στην ψηφοφορία ήταν παρόντες 242 βουλευτές. Έγκυρα ήταν τα 236 ψηφοδέλτια, άκυρα έξι, ενώ βρέθηκαν και τέσσερα λευκά.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση, υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου τάχθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας παράλληλα την πλειοψηφία για χειρισμούς που συρρίκνωσαν την έκταση της έρευνας που προδιέγραψε το σχετικό εισαγγελικό αίτημα και περιόρισαν τον κατηγορητήριο στον πρώην υπουργό.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε με ευθύτητα την επιταγή της κοινωνίας που θέλει κάθαρση στο πολιτικό σύστημα και να τελειώσουμε με τις εκκρεμείς υποθέσεις που βρίσκονται ακόμα στα ντουλάπια της Δικαιοσύνης, για πολιτικά πρόσωπα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην πολιτική διαδρομή του Άκη Τσοχατζόπουλου ως ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ και αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί περί παραγραφής της υπόθεσης ή περί συνταγματικής ασυλίας του, σημειώνοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος προέβη σε αδικήματα που έγιναν «επ' ευκαιρία των καθηκόντων του, αλλά όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του».

Πλέον τούτων, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας διαπίστωσε ολιγωρία του ΣΔΟΕ στο άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην υπουργού και προσκόμματα της Εισαγγελίας στη λειτουργία της Επιτροπής (με ανωμοτί κλήση όλων των μαρτύρων, δίνοντάς τους άλλοθι άρνησης κατάθεσης ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής). Χαρακτήρισε δε «ντροπή για την Επιτροπή» να μην διαθέτει τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ, παρ' ότι το ζήτησε 10 φορές.

Την δική του διακριτή θέση στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων εξέφρασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε πως «αυτή η μέρα πρέπει να είναι η αρχή της κάθαρσης και όχι η ταφόπλακα της αλήθειας».

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη «αρχιερέα της διαπλοκής», κατηγορώντας τον πως ήταν εν γνώσει της υπόθεσης, από τις επιστολές που είχε λάβει από την γαλλική εταιρεία DCNS και τις προσφυγές των υπολοίπων ενδιαφερομένων. Παρατήρησε πως «εδώ ανοίγει ο δρόμος του χρήματος: κατά διαβολική σύμπτωση οι συγκεκριμένοι μεσάζοντες και εταιρείες βρίσκονται και στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ οι λογαριασμοί τους είναι και στη Siemens».

«Αν αυτοί που διακομματικά πλούτισαν δεν οδηγηθούν στο ειδικό δικαστήριο, τότε τα βόλια του ελληνικού λαού θα μας πάρουν όλους», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος του KKE Αντώνης Σκυλλάκος εστίασε στην αποφυγή της διερεύνησης του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, καταλογίζοντας ευθύνες «για ευνόητους λόγους» και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, γιατί «το μεγάλο πρόβλημα είναι και το τι έκαναν οι επόμενοι υπουργοί και με την εφαρμογή των συμβάσεων και με τα αντισταθμιστικά».

«Η υπόθεση των υποβρυχίων είναι ένα από τα συμπτώματα της σκανδαλώδους πολιτικής που εφαρμόστηκε επί χρόνια από την αμυντική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που και τα δυο συρρικνώθηκαν και οδηγήθηκαν στην ιδιωτικοποίηση» ανέφερε ο κ. Σκυλλάκος.

Από πλευράς του ΛΑΟΣ, ο Θανάσης Πλεύρης διευκρίνισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην συνέχεια της συνεδρίασης, παραμένοντας στην αρχική του απόφαση αποχώρησης και από τις εργασίες της Επιτροπής. Δήλωσε πως διαφωνεί με την άσκηση δίωξης εκ μέρους της Βουλής, προκρίνοντας την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου στην τακτική Δικαιοσύνη.

Με βάση το κατατεθειμένο υλικό, ωστόσο, ο κ. Πλεύρης επισήμανε πως δεν εξετάστηκε η πρόταση του εισαγγελέα, που αφορούσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ και τους επόμενους υπουργούς και υφυπουργούς.

Ο Θ. Πλεύρης επικαλέστηκε την νομολογία, με την οποία εξετάζεται η υπόθεση, για να υποστηρίξει πως το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως και αυτό της παθητικής δωροδοκίας, δεν έχει σχέση με τα καθήκοντα του υπουργού, και ως εκ τούτου η Βουλή στερείται αρμοδιότητας να ασκήσει δίωξη.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θοδωρής Δρίτσας συμφώνησε με τους υπόλοιπους εισηγητές της ελάσσονος αντιπολίτευσης πως «η πρόταση και το πόρισμα χωλαίνει, κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή και συνηγορία της Νέας Δημοκρατίας».

Ο κ. Δρίτσας διαπίστωσε πως στο πόρισμα «κατά παράβαση της εισαγγελικής παραγγελίας δεν ελέγχονται συνολικές ευθύνες» και σημείωσε: «Η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να συμβεί στις αποφάσεις μιας συντεταγμένης Πολιτείας, που έχει ως επίκεντρο το χρέος, είναι ότι η Βουλή στη μεγάλη της πλειοψηφία αρνείται να ασκήσει διαδικασίες συστηματικού ελέγχου για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και μέλος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης έκρινε πως «η ποινική δίωξη κινήθηκε από αναρμόδιο και σύντομα θα χλευάζουν τη Βουλή όχι μόνον οι δικαστές, αλλά κι εκείνοι που θα τα μάθουν. Και δικαίως διαμαρτύρονται οι απ’ έξω, καθώς αυτά που κάνουμε είναι φύλο συκής».

«Θα ψηφίσω υπέρ της παραπομπής, μονάχα για ένα λόγο: επειδή ξέρω πώς θα ερμηνευτεί μια αρνητική μου ψήφος από τους κακόβουλους. Αυτοαναιρούμαι φοβούμενος τον λαϊκισμό» ανέφερε ο βουλευτής.


Τσοχατζόπουλος: «Αυτό το ΠΑΣΟΚ που με παραπέμπει δεν είναι το κόμμα μου»

Δηλώνοντας αθώος και με την επισήμανση προς τους «πρώην συντρόφους του» ότι δεν θα καταφέρουν να τον καταστήσουν «βολικό ένοχο με κουρελόχαρτα της κάθαρσης» εμφανίστηκε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «μνημείο πλαστογράφησης της αλήθειας» το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων, με το οποίο προτείνεται η παραπομπή του.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για το ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Αυτό το ΠΑΣΟΚ που κατέστη συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού δεν είναι το κόμμα του». Επίσης είπε: «Σήμερα, το λεγόμενο ΠΑΣΟΚ, πολιτικά παραμορφωμένο, απομονωμένο, δημοκρατικά και οργανωτικά αποστεωμένο, κατέληξε σε αυτό που λέει ο λαός 'κακό χωριό τα λίγα σπίτια' και σε ενός ανδρός αρχή. Γι΄ αυτό νομίζουν θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση με δική μου ενοχοποίηση. Θα τους απογοητεύσω, όμως, γιατί είμαι αθώος».

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να αποκαλύψει την πολιτική του δίωξη με νομικό μανδύα, ενώ υποστήριξε ότι «η παράσταση αυτή θα έχει απρόσμενο τέλος για τους αφανείς και εμφανείς πρωταγωνιστές της».

Στην εικοσάλεπτη ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για σκευωρία και ανήθικο κατηγορητήριο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ομόφωνες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για την παραγγελία των υποβρυχίων και καλώντας ονομαστικά να έρθουν να μιλήσουν στη Βουλή γι΄ αυτό τον σημερινό πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους υπουργούς Θόδωρο Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Κώστα Σκανδαλίδη και Γιάννη Μαγκριώτη.

«Η παρουσία μου εδώ δεν σημαίνει νομιμοποίηση της παρωδίας κάθαρσης και ευτελισμού των θεσμών. Βρίσκομαι εδώ για να απογυμνώσω το διάτρητο, προκατασκευασμένο πόρισμα και τη βολική και κάλπικη εικονική πραγματικότητα που σας παρουσίασαν» τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε «τεράστιο ψεύδος» και «παράνομο συμπέρασμα» ότι δωροδοκήθηκε.

Απέκρουσε δε την κατηγορία ότι πήρε παράνομα περιουσιακά ωφελήματα από την εταιρία Ferrostaal για την διευκόλυνση της, σημειώνοντας ότι «διευκόλυνση χωρίς επηρεασμό των μελών του ΚΥΣΕΑ και του Α.Ν.Σ. δεν γίνεται», και ότι «δεν υπάρχει ουδεμία μαρτυρία περί δωροδοκίας μου».

«Σε όλο το πολυσέλιδο μυθιστόρημα δεν υπάρχει ούτε ένα πραγματικό στοιχείο ή έστω ένδειξη ότι έχω οποιαδήποτε σχέση με κάποια εταιρία» ανέφερε ο πρώην υπουργός και χαρακτήρισε «άλμα στο κενό και αυθαίρετο τον συσχετισμό των εμβασμάτων της εταιρίας Torcasso με τις παράνομες πληρωμές της Ferrostaal». Απέρριψε επίσης την κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που του προσάπτουν όπως είπε χωρίς κανένα στοιχείο και χωρίς καν το πόρισμα του ΣΔΟΕ.

«Μπήκαμε σε μια εποχή όπου τα ψέματα τέλειωσαν και η βοή από τον κόσμο βρίσκει ολοένα και πιο διαφορετική απήχηση. Αυτό που κατάλαβαν κάποιοι είναι ότι ο κόσμος ζητά εξιλαστήρια θύματα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι ζητά να πληρώσουν οι πραγματικά υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια του τόπου. Βρήκαν νομίζουν το μέσο για να εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να αποπροσανατολίσουν το λαό. Θεωρούν ότι χτυπώντας και εξοντώνοντας με, με κουρελόχαρτα της κάθαρσης θα γλιτώσουν οι ίδιοι» υπογράμμισε ο κ. Τσοχατζόπουλος.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...