«Η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο μίας ήπιας αναδιάρθρωσης χρέους, σε περίπτωση που χρειαστεί» είπε την Τρίτη από το Πεκίνο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν γίνονται σχετικές συζητήσεις αυτή την περίοδο.
«Εάν είναι αναγκαίο, φυσικά θα το συζητήσουμε αλλά νομίζω ότι είναι ένα ευρύτερο ζήτημα για το σύνολο της Ευρωζώνης που πρέπει να αντιμετωπισθεί από το Eurogroup»,είπε ο κ. Κουβέλης όταν τέθηκε ερώτηση για τις πιθανότητες ήπιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ερωτηθείς επίσης για το αν η Αθήνα έχει ήδη επεξεργαστεί την ιδέα μίας ήπιας αναδιάρθρωσης, είπε: «Δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια συζήτηση, προς το παρόν».
Για το ενδεχόμενο της ήπιας αναδιάρθρωσης ή αναδιάταξης (re-profiling) του ελληνικού χρέους, μίλησε ανοικτά και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Όπως είπε την Τρίτη, μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι δυνατή, υπό τον όρο να εφαρμόσει η Αθήνα προηγουμένως ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων που θα καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της.
«Η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ για να καταστήσει βιώσιμο το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της, γιατί επί του παρόντος δεν είναι διατηρήσιμο», είπε σε σεμινάριο του Συμβουλίου της Λισαβόνας, σύμφωνα με το Reuters.
«Εάν η Ελλάδα καταβάλει όλες αυτές τις προσπάθειες, τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε εάν είναι δυνατή μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Είμαι κάθετα αντίθετος σε μια ευρεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», συμπλήρωσε.
Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και το βράδυ της Δευτέρας στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, σε δηλώσεις του μετά το Eurogroup, λέγοντας για πρώτη φορά ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιας μορφής «αναδιάταξης» (reprofiling).
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αναζητεί βρετανική δικηγορική εταιρεία που θα την βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ και ενδεχόμενη συμπληρωματική συμφωνία.
Επί τάπητος παραμένει και η επιμήκυνση αποπληρωμής του συνολικού -εκτός Μνημονίου- χρέους των 340 δισ. ευρώ, θέμα στο οποίο επιμένει η γερμανική κυβέρνηση και οι πολιτικοί σύμμαχοι της στην Ευρωζώνη, αλλά αντιστέκεται σθεναρά η ΕΚΤ.
to pontiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου