Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Τσίπρας: Ψάξτε στους διαπλεκόμενους τα αίτια της κρίσης


Τα αίτια της κρίσης θα πρέπει να αναζητηθούν σε «διαπλεκόμενους, κρατικούς προμηθευτές, κρατικούς εργολάβους και μιζαδόρους», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
"Το πρόβλημα της διάρθρωσης του ελληνικού καπιταλισμού την τελευταία τριακονταετία, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν είναι ότι δόθηκαν μεγάλες αυξήσεις, υπήρξε μεγάλη χαλαρότητα στους δημόσιους υπαλλήλους. Αντιθέτως, το μεγάλο πρόβλημα είναι οι φοροαπαλλαγές, η φοροδιαφυγή, το κομματικό κράτος", είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.
Παραδέχτηκε ότι η Αριστερά ήταν αρωγός σε διεκδικήσεις εργαζομένων που πολλές φορές "μπορεί να είχαν κι έναν συντεχνιακό χαρακτήρα". Πρόσθεσε, όμως, ότι "δεν έχασε το πολιτικό σύστημα και η δημοκρατία μας επειδή η αριστερά κρατούσε το σχοινί από την άλλη πλευρά".
Όσον αφορά στην οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο λήψης και νέου δανείου από την τρόικα σηματοδοτεί την αποτυχία της μέχρι τώρα πολιτικής επιλογής του Μνημονίου. Πρότεινε σκληρές διαπραγματεύσεις, με την αξιοποίηση του "όπλου" του δημοψηφίσματος για το σύμφωνο του ευρώ, ώστε τα μεγάλα funds να συμφωνήσουν υπό την εγγύηση της ΕΚΤ να κόψουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους. Παράράλληλα, τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς ενός άλλου μέρος του χρέους στην ΕΚΤ.
"Η απειλή λοιπόν δεν μπορεί να είναι η έξοδος από το ευρώ. Είναι αστειότητες και παιδαριώδη λάθη αν αυτά τα κάνει ο κ. Παπακωνσταντίνου ή ο κ. Παπανδρέου, και μάλιστα χωρίς να έχει ενημερώσει και να έχει πάρει την έγκριση -ας μην σας πω εγώ του Κοινοβουλίου- τουλάχιστον της κυβέρνησής του", πρόσθεσε.
Ο Αλ. Τσίπρας συμφώνησε ότι η "μαγική λέξη" είναι η ανάπτυξη, υιοθετώντας την άποψη ότι ακόμη κι αν αύριο το πρωί το ελληνικό χρέους διαγραφόταν, με την ίδια πολιτική θα δημιουργείτο και πάλι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Επανέλαβε την πρόταση για τη δημιουργία δημοσίου τραπεζικού πυλώνα, αλλά και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
Συμφώνησε ότι η ανάπτυξη θέλει όρους κοινωνικής ειρήνης. "Αλλά για να επιτευχθούν αυτοί οι όροι κοινωνικής ειρήνης, πρέπει να υπάρχει και μια στοιχειώδης πολιτική ρύθμισης, όχι μια επιθετική πολιτική", πρόσθεσε.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κοινωνική σαπίλα και πολιτική αδράνεια

Αν επιχειρήσει κάποιος να απεγκλωβιστεί από την ελληνική πολιτική επικαιρότητα (δεν είναι και πολύ δύσκολο) και παρατηρήσει το ευρύτερο περι...