Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Καντάφι για φήμες: «Δεν μπορείτε να με βρείτε»


Καντάφι για φήμες: «Δεν μπορείτε να με βρείτε»

Με τηλεοπτικό διάγγελμα απάντησε ο Μουαμάρ Καντάφι στις εκτιμήσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών ότι τραυματίστηκε και ότι είναι πλέον μακριά από την Τρίπολη.

«Είμαι σε ένα σημείο που δεν μπορεί να με βρείτε», είπε απευθυνόμενος προς το ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας ακόμη δειλή την επιδρομή της Πέμπτης κατά του συγκροτήματος του.

Νωρίτερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι είχε δηλώσει στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι ο Μουαμάρ Καντάφι έχει μάλλον εγκαταλείψει την Τρίπολη και είναι πιθανότατα τραυματισμένος από αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ. «Η διεθνής πίεση μάλλον τον έχει αναγκάσει να φύγει από την Τρίπολη, όχι όμως και από την Λιβύη», είπε ο κ.Φρατίνι.

Τις δηλώσεις έσπευσε αμέσως να διαψεύσει η κυβέρνηση της Λιβύης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μούσα Ιμπραήμ, τηλεφώνησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya και αρνήθηκε ότι ο Λίβυος ηγέτης είναι τραυματισμένος.

«Είναι ανοησίες», τόνισε, «(ο Καντάφι) κυβερνά τη χώρα, δεν έχει τραυματιστεί καθόλου».

Σχολιάζοντας εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης και δείχνουν – υποτίθεται - τον Καντάφι να συναντάται την Τετάρτη με φυλάρχους σε ξενοδοχείο της Τρίπολης, ο κ.Φρατίνι τόνισε πως «έχει πολλές αμφιβολίες ότι το συγκεκριμένο οπτικό υλικό τραβήχτηκε την συγκεκριμένη ημέρα».

Την ίδια στιγμή, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε πως τουλάχιστον 16 άμαχοι πολίτες έχασαν την ζωή τους και άλλοι 40 τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη. Ο σταθμός έδειξε εικόνες από τουλάχιστον 9 πτώματα που είχαν εμφανή σημάδια από πολλαπλά τραύματα, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε κουβέρτες και βρίσκονταν σε άγνωστη τοποθεσία. Σύμφωνα με το καθεστωτικό κανάλι, οι πολίτες διέμεναν σε ξενώνα που βομβαρδίστηκε από τα συμμαχικά αεροσκάφη.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος επέκρινε με ιδιαίτερη δριμύτητα τις επιχειρήσεις του NATO στη Λιβύη, λέγοντας ότι τα αεροσκάφη της συμμαχίας πλήττουν πολιτικούς στόχους παραβιάζοντας τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών.

«Υπάρχουν υπερβολικά πολλές παραβιάσεις της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών»,
είπε ο κ.Λαβρόφ σε Ρώσους δημοσιογράφους στην διάρκεια επίσκεψής του στο Καζακστάν. «Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι τα νέα κύματα των αεροπορικών επιδρομών έπληξαν νοσοκομεία και διπλωματικές αποστολές κατά λάθος, καθώς και πολιτικές εγκαταστάσεις οι οποίες σύμφωνα με την Μόσχα είναι εκτός των θεμιτών στόχων βάσει των κανόνων που έθετε η απόφαση του ΟΗΕ.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν ενέκρινε κάτι τέτοιο και οι δικαιολογίες που χρησιμοποιούν αυτοί (το NATO) για να υποστηρίξουν ότι δεν υπερέβησαν την εντολή του NATO δεν επαρκούν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ. Την άποψη της Ρωσίας αυτή υποστηρίζουν επίσης η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, συμπλήρωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οι αεροπορικές επιδρομές, που είχαν αρχίσει τον Μάρτιο, σχεδιαζόταν να αποτρέψουν ενδεχόμενες σφαγές αμάχων από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Το NATO όμως πλήττει συστηματικά λιβυκά κυβερνητικά κέντρα διοίκησης και αποθήκες όπλων και πυρομαχικών.

Το χειρότερο για την συμμαχία είναι ότι παρά τους βομβαρδισμούς και την γενικότερη στήριξη στους αντάρτες, αυτοί δεν έχουν κατορθώσει να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και να «στριμώξουν» τις κυβερνητικές δυνάμεις. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, παρά την κατάληψη του αεροδρομίου της Μιζουράτα και κάποιες ακόμη μικρές επιτυχίες των ανταρτών, ο εμφύλιος πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για πολλούς μήνες, αν δεν σκοτωθεί ο ίδιος ο Καντάφι ή δεν υπάρξει κάποιο πραξικόπημα εκ των έσω.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το αεροδρόμιο της Μιζουράτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό της στρατηγικής σημασίας πόλης, αφού μπορεί εύκολα να πληγεί από το πυροβολικό των «κανταφικών», που παραμένει σε απόσταση βολής. Τονίζουν επίσης ότι ο μόνος τρόπος να λήξει με στρατιωτικά μέσα η μάχη είναι να καταληφθεί η Τρίπολη – κάτι που αυτή την στιγμή μοιάζει ανέφικτο, με δεδομένες και τις ελλείψεις των ανταρτών σε οπλισμό, εκπαίδευση αλλά και αποφασιστικότητα.

Σε ανάλυση του το ινστιτούτο Stratfor εκτιμά πως ο Καντάφι «αντέχει»: «Ελέγχει ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Λιβύης και κανείς δσεν έχει αποδειχθεί ικανός να τον απομακρύνει από την εξουσία»,αναφέρει σε έκθεση του το γνωστό think tank.

Επίσης, ο Γάλλος αναλυτής Φρανσουά Χεϊσμπούργκ τονίζει πως, αν και το ΝΑΤΟ μοιάζει τον τελευταίο καιρό να επιδιώκει ενεργά την δολοφονία του Καντάφι, αυτό πολιτικά είναι μεγάλο ρίσκο, αφού «από πλευράς διεθνούς δικαίου ο Καντάφι δεν έχει το ίδιο στάτους με τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Η εσκεμμένη δολοφονία ενός ηγέτη κράτους δεν είναι κάτι που θα αρέσει σε άλλους ηγέτες κρατών. Όσο περισσότερο προσπαθεί το ΝΑΤΟ να τον σκοτώσει και δεν το πετυχαίνει, τόσο πιο άσχημα θα φαίνεται η όλη προσπάθεια», αναφέρει.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

13ος-14ος μισθός: Πού θα βρεθούν τα 2,4 δισ. που ζητούν οι δικαστές;

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε δει τους δικαστές να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν στην εισοδηματική πολιτική της κάθε κυβέρνησης, δίνοντ...