Κυριακή 15 Μαΐου 2011

«Δεν κάνετε τίποτε για να σωθείτε»


«Δεν κάνετε τίποτε για να σωθείτε»

Το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Μαΐου ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναχώρησε από το υπουργείο όσο πιο αθόρυβα μπορούσε με προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών πετούσε για το Μόναχο, με σκοπό να συνεχίσει το ταξίδι του προς το Λουξεμβούργο, οι συνεργάτες του στο υπουργείο χαλάρωναν από την πίεση της εβδομάδας στα εστιατόρια πέριξ της πλατείας Συντάγματος και στο κομμωτήριο, ενώ η υπόλοιπη κυβέρνηση έριχνε τους ρυθμούς της αναμένοντας το Σαββατοκύριακο. Μόνο ο κ. Γ. Ζανιάς βρισκόταν εν κινήσει από τις Βρυξέλλες προς το Λουξεμβούργο, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Παπακωνσταντίνου για να συμμετάσχουν στη μυστική, και εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα, σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Οι διαβουλεύσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους θα έμεναν στο σκοτάδι αν κάποιος δεν έσπαγε τον κύκλο της σιωπής, αφήνοντας να διαρρεύσει η είδηση για τη σύσκεψη στο περιοδικό «Der Spiegel». Από εκείνη την ώρα στην Αθήνα το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη. Μόνο ο Πρωθυπουργός γνώριζε πού βρισκόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί για ώρες.

«Μύλος» στους αλευρόμυλους

Οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ζανιάς έχουν βρεθεί για μυστικές ή φανερές συνομιλίες σε πολλά μέρη τα οποία είναι απρόσιτα για τους κοινούς θνητούς. Οσο πιο ειδυλλιακό είναι το σημείο της συνάντησης τόσο πιο δύσκολη κατάσταση αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης. Στο κάστρο Σένινγκεν, ένα σύμπλεγμα αλευρόμυλων του 17ου αιώνα, το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου για επίσημες συναντήσεις, η Ελλάδα σφυροκοπήθηκε ανελέητα από τους εταίρους της.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Ολι Ρεν, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι υπουργοί Οικονομίας της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Το δημοσίευμα του «Spiegel» που αποκάλυψε τη σύσκεψη, συνδέοντας τη με πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, είχε βαρύνει την ατμόσφαιρα αλλά δεν ήταν η αιτία για το εχθρικό κλίμα που αντιμετώπισαν ο έλληνας υπουργός Οικονομικών και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Στη συνεδρίαση αυτή δεν υπήρξε ούτε μία φωνή συμπαράστασης και ίσως να ήταν η χειρότερη από όσες παρευρέθησαν οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ζανιάς. Οι συνομιλητές τους τούς είπαν ευθέως ότι η χώρα είναι περίπου ακυβέρνητη, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολιτική αδυναμία να προχωρήσει προς τα εμπρός. «Δεν έχετε κάνει τίποτε για τις αποκρατικοποιήσεις. Τόσο καιρό δεν έχει εκδοθεί ούτε μία απόφαση, δεν έχει γίνει ούτε ένας διαγωνισμός. Τι έχετε να παρουσιάσετε το τελευταίο δίμηνο;» έθεσαν το ερώτημα. Επιπλέον επέπληξαν τον κ. Παπακωνσταντίνου για την υστέρηση που παρατηρείται στα κρατικά έσοδα και για την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών. Δεν έμειναν όμως μόνο σε τεχνοκρατικές παρατηρήσεις αλλά προχώρησαν και στην πολιτική. Επεσήμαναν στον υπουργό Οικονομικών ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στις εσωτερικές αντιφάσεις της και στην αντίδραση που υπάρχει απέναντι στο μνημόνιο από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και από την κοινωνία. Είπαν επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί πολιτικά την κατάσταση ούτε καταφέρνει να δημιουργήσει περιβάλλον ευρύτερων συναινέσεων.

Αυτή τη φορά δεν ήταν σκληρές μαζί μας μόνο οι χώρες του Βορρά. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας «έσπασαν» την, έστω υποτυπώδη, συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου και κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι παρασέρνει και τις δικές τους χώρες στον πάτο. Και οι δύο χώρες είδαν τα spreads τους να ανεβαίνουν πολύ το τελευταίο διάστημα εξαιτίας των σεναρίων για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και μετάδοση της «μόλυνσης». Η φημολογία για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη επιδείνωσε την κατάσταση. Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κυρία Ελενα Σαλγάδο μίλησε έξω από τα δόντια, αιφνιδιάζοντας με τη σκληρότητά της τον έλληνα ομόλογο της.


Ενταση μεταξύ Σόιμπλε και Τρισέ

Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Λέγεται ότι μόλις ετέθη το ζήτημα αυτό ο κ. Τρισέ, ο οποίος εκφράζει σε κάθε ευκαιρία τη διαφωνία του με μια τέτοια εξέλιξη, σηκώθηκε και έφυγε από την αίθουσα, αφού πρώτα είχε διαφωνήσει σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος επέμενε να τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους. Λίγο μετά τον κ. Τρισέ αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, οπότε η σύσκεψη δεν είχε πλέον νόημα να συνεχιστεί.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου