Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Εισαγωγή στη Δημοσιογραφία

Το τέλος της μεταπολίτευσης του τύπου που "στήθηκε" απο το 1975-1981. Και των επιχειρηματιών, με τον εναν ή τον άλλο τρόπο, στον ενα ή άλλο βαθμό. Είτε γιατί όπως οι Τεγόπουλος-Λαμπράκης έφυγαν απο τη ζωή και δεν είχαν "διάδοχη κατάσταση" ή τα παιδιά τους δεν είχαν τις δυνατότητες ή τη θέληση να συνεχίσουν(ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κληρονομήσει σε κάποια φάση της ζωής του εξουσία ή χρήματα, αλλα να μην θέλει ή απλά να μην είναι ικανός να συνεχίσει ό,τι παρέλαβε, πόσο μάλλον να το αναπτύξει). Και επίσης αυτά που γνώριζε σε όλα τα επιχειρηματικά, πολιτικά ή μηντιακά σχέδια και παιχνίδια πχ ο Κίτσος Τεγόπουλος ή ο Χρήστος Λαμπράκης πως είναι δυνατόν να...κληροομηθούν; Πολύ περισσότερο που συμπτωματικά, με το βιολογικό κλπ τέλος τους, αλλάζει και ΟΛΟ το "γήπεδο" των Media. Απο το "χαρτί" περνάμε στο "ηλεκτρονικό χαρί". Απο την πολυδιάσπαση των Μέσων Ενημέρωσης (άλλο εφημερίδα, άλλο περιοδικό, άλλο ραδιόφωνο, άλλο τηλεόραση κλπ) περνάμε στην ομογενοποίηση όπου ΟΛΑ αυτά προσφέρονται "πακέτο" στον αναγνώστη-θεατή. Αλλάζει ΟΛΗ η τεχνολογία. Στη Νεα Εποχή, ΔΕΝ χρειάζονται τυπογραφεία, ΔΕΝ χρειάζεται χαρτί, ΔΕΝ χρειάζονται πρακτορεία διανομής, ΔΕΝ χρειάζονται φορτηγά, ΔΕΝ χρειάζονται "σημεία πώλησης" και "περίπτερα", ΔΕΝ χρειάζονται γραφεία (τουλάχιστον στην σημερινή τους μορφή και έκταση), ΔΕΝ χρειάζονται οι δημοσιογραφοι να είναι σε γραφεία αλλά στο...ρεπορτάζ 24 ωρες το 24ωρο. Και βέβαια απο εθνικό μέσο, γίνεται παγκόσμιο και δια-τοπικό.
Δυστυχώς - το ξαναέγραψα γιατί τα γνωρίζω ΑΡΙΣΤΑ απο μέσα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι - οι εκδότες-επιχειρηματίες (αυτοι δηλαδή που έχουν άλλες δουλειές και επένδυσαν στα μηντια απλά για να τα χρησιμοποιούν είτε ως εκβιαστικά "όπλα" είτε ως "γλειψηματικά" μέσα) ΔΕΝ ήθελαν δημοσιογράφους. Κα τώρα που θα τους χρειαστούν ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΑ (εννοώ την πραγματική δημοσιογραφία) θα τους...ψάχνουν με το...κερί! Και βέβαια ΤΩΡΑ τα "κασέ" των πραγματικών δημοσιογράφων θα γράψουν πολλά μηδενικά στο λογαριασμό τους κάθε μήνα. Αντίθετα θα σβήσουν ολα τα..μηδενικά που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ως...δημοσιογράφους. Αυτές - και πολλές άλλες - κοσμογονικές αλλαγές στον χώρο του τύπου, είναι λογικό και αναμενόμενο σαν...τσουνάμι, να συμπαρασύρουν πολλούς και πολλά. Για δύο χρόνια...προσδεθείτε...Μετά, θα κοιτάζει "πίσω" κανείς και θα νομίζει οτι είναι σε άλλη...χιλιετία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...