Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

ΥΠΟΙΚ: Ανω του 15% το έλλειμμα του 2009

thumb
Σε επίπεδα άνω του 15% του ΑΕΠ θα αναθεωρηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Μετά την τελική αναθεώρηση από τη Eurostat… η οποία θα επικυρώσει τα ελληνικά στοιχεία για το 2009 μια για πάντα, (το έλλειμμα) θα είναι πάνω από 15%», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ σε οικονομικό συνέδριο.
Τα αναθεωρημένα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Νοεμβρίου.
Τα υφιστάμενα στοιχεία για το 2009 δείχνουν έλλειμμα 13,8%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε επίσης ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά έως 3%.«Η ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 4% φέτος και τον επόμενο χρόνο μεταξύ 2,5% και 3%», ανέφερε.

Στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2011, το οποίο δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν το μήνα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί την επόμενη χρονιά κατά 2,6% έναντι 4% το 2010.
Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινείται και την Τετάρτη ανοδικά. Το προεκλογικό κλίμα και η επαναφορά των σεναρίων περί πτώχευσης της Ελλάδας οδήγησαν χθες το ελληνικό spread στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Στις 13:19 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για διακράτηση ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds διευρυνόταν στις 763,3 μονάδες βάσης από περίπου 733 μονάδες βάσης που ήταν χθες.
Ερωτηθείς ο κ. Πεταλωτής για την άνοδο των σπρεντ μετά τη διακαναλική, είπε ότι η αντίδραση των αγορών δείχνει ακριβώς τι σημαίνει σταθερότητα για τη χώρα. "Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε αυτή τη σταθερότητα. Είναι ώρα ευθύνης για όλους", κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...