Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Εκτός κρατικού πυλώνα το Τ.Τ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΡΟΠΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
ΣΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ τομέα έχει στρέψει τις ελπίδες της η κυβέρνηση προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η ματαίωση της επένδυσης στον Αστακό από το Κατάρ.
Την «πίεση» που δέχεται η κυβέρνηση επιχειρεί να τη μεταθέσει στις ίδιες τις τράπεζες, προκειμένου να επιταχύνουν το βηματισμό τους για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Το Δημόσιο για να διευκολύνει τη διαδικασία αυτή αναμένεται στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου να ξεκαθαρίσει τη στάση του για δύο κομβικά ζητήματα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης. Πρόκειται για το μέλλον του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας.
Οσον αφορά το πρώτο, σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αξιοποιώντας και τα πρώτα στοιχεία από την αξιολόγηση των επενδυτικών οίκων φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα «αυτόνομης» αξιοποίησης του Ταχ. Ταμιευτηρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανατρέπεται το σχέδιο για την «τετραπλή συγχώνευση» που είχε προτείνει ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας μέσω της συνένωσης ΑΤΕ, Τ.Τ., Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Τράπεζας Αττικής. Ετσι, με δεδομένο ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία ενός μόνο ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, συνάγεται ότι το Τ.Τ. μένει εκτός και άρα ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή του.
Ενδιαφέρον για το Τ.Τ. έχουν δείξει κατά καιρούς όλες σχεδόν οι εμπορικές τράπεζες.
Ωστόσο στην παρούσα συγκυρία ουδείς μπορεί να προχωρήσει σε μια εξαγορά καταβάλλοντας μετρητά. Ακόμη και η Εθνική η οποία διαθέτει πλεονάζοντα κεφάλαια 2 δισ. ευρώ περίπου, όπως εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλός της Απ. Ταμβακάκης δεν έχει κανένα κίνητρο να αποκτήσει το Τ.Τ. πληρώνοντας τοις μετρητοίς. Και αυτό γιατί θα πρέπει να πληρώσει τη ρευστότητα που διαθέτει το Τ.Τ. με ισόποση μείωση των κεφαλαίων της Εθνικής.
Ανάγκη το ρευστό
Ομως και οι υπόλοιποι εγχώριοι «παίκτες» όπως η Eurobank ή η Alpha Bank μόνο με ανταλλαγή μετοχών θα μπορούσαν να μπούν στον αγώνα διεκδίκησης του Τ.Τ., γεγονός που δεν είναι εύκολο να το αποδεχτεί το Δημόσιο, το οποίο έχει ανάγκη ρευστού για να μειώσει το δημόσιο χρέος.
Στο μέτωπο της Αγροτικής Τράπεζας το μόνο βέβαιο στην παρούσα φάση είναι η «παράταση ζωής» που έχει πάρει από την τρόικα. Ομως η τράπεζα για να επιβιώσει χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στη συνάντηση Πανταλάκη - Παπακωνσταντίνου η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο πρώτος, συμφώνησε να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Η ΑΤΕ χρειάζεται μία αύξηση 350 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» στα κεφάλαιά της που διαπιστώθηκε από τα stress tests. Ωστόσο, η συμμετοχή του Δημοσίου είναι υπό την έγκριση της τρόικας, την οποία όμως ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί μάλλον αβέβαιη. Ετσι, παρά το «κλίμα ευφορίας» που είχε δημιουργηθεί αρχικά, η δημιουργία του περίφημου δημόσιου πυλώνα μάλλον θα πρέπει να περάσει από «σάραντα κύμματα», καθώς το Δημόσιο μάλλον δεν θα ασκήσει τα δικαιώματά του στην αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Στην περίπτωση που το «κενό» που αφήνει το Δημόσιο δεν καλυφθεί από ιδιώτες επενδυτές, η Αγροτική θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο νεοσυσταθέν Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Προηγουμένως, όμως, η ΑΤΕ θα πρέπει να έχει απαλλαγεί από όλες τις θυγατρικές εταιρείες του μη χρηματοπιστωτικού τομέα. Ομως το σημαντικότερο εμπόδιο που δημιουργεί μία ένταξη της Αγροτικής στον «στενό κορσέ» του νέου Ταμείου αφορά στο κατά πόσο θα έχει την έγκριση να προχωρήσει το σχέδιο ανάπτυξής της μέσω της τριπλής (πλέον) συγχώνευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υπάρχει στα αλήθεια woke ατζέντα στην Ελλάδα;

Συνομιλώντας με τον Πασκάλ Μπρικνέρ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αμερικανική εκδοχή της woke κουλτούρας δεν υπάρχει στην Ευρώπη και στη...