Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Χρησμός Βενιζέλου για την “γραμμή Παπανδρέου”

Ταύτιση ή διαφοροποίηση Βενιζέλου από την γραμμή Παπανδρέου; Με απόλυτη σαφήνεια, ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου επισείει την απειλή των εκλογών. «Έχουμε χρέος να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου την Τετάρτη. «Κι αν χρειαστεί να μιλήσει ο λαός για να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης της χώρας, αυτό θα γίνει. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε συνεργάτες του.

Ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «αυτές οι επέτειοι διδάσκουν κάτι σε εμάς, τους σημερινούς Έλληνες. Μας επιβάλλουν να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και διορατικοί».

Στη δήλωσή του μετά το τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η κρίση είναι μια ευκαιρία και μέσα από την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα θα πετύχουμε και θα κερδίσουμε το στοίχημα».

Κατά τον κ. Παπανδρέου η ΝΔ επιδιώκει να ανακόψει τις αλλαγές, ακολουθώντας πολιτική που οδηγεί την χώρα σε αποσταθεροποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «η κρίση είναι μια ευκαιρία» και θα κερδίσουμε το στοίχημα μέσα από την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα.

Άρα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας σήμερα δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και εθνική ενότητα, ενώ η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι προφανές ότι τορπιλίζει την πολιτική σταθερότητα.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, δεν είναι απολύτως ευκρινές αν με την σημερινή δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος διαφοροποιείται από την πολιτική γραμμή που ακολουθεί ο πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου ζητά από τον λαό να καταδικάσει την πολιτική αποσταθεροποίησης, την ώρα που ο υπουργός Άμυνας αναφέρεται στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Ένα ακόμη στοιχείο χρωματίζει την φαινομενικά αμφίσημη δήλωση του κ. Βενιζέλου. Η εθνική επέτειος μας επιβάλλει «να είμαστε ενωμένοι, υπεύθυνοι και διορατικοί». Ο πρωθυπουργός δεν επισήμανε τόσο την ανάγκη ενότητας αλλά κυρίως επέμεινε στην παρότρυνση προς τους πολίτες να καταδικάσουν την πολιτική πρακτική που ακολουθεί η αξιωματική αντιπολίτευση και απείλησε ότι σε περίπτωση αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες.

Το ερώτημα είναι αν με τον τρόπο αυτό ο κ. Παπανδρέου ταυτίζεται με αυτό που εννοεί ο κ. Βενιζέλος όταν μιλάει για ενότητα, υπευθυνότητα και διορατικότητα. 

Πολύ περισσότερο όταν την Τετάρτη, περίπου την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός προειδοποιούσε με πρόωρες εκλογές, ο υπουργός Άμυνας υποστήριζε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «να εκλεγούν άνθρωποι ικανοί να διαχειριστούν τη μεγάλη πρόκληση του Καλλικράτη, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής ανάπτυξης» και επίσης «να βγει η χώρα ισχυρή, να διαφυλάξουμε δηλαδή την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα. Άρα, ο καθένας πρέπει να σκεφτεί και να ψηφίσει αυτούς που στέλνουν αυτό το διπλό μήνυμα».

1 σχόλιο:

  1. Η γραμμή Παπανδρέου;,ή η άψογη γραμμή της κοπελιάς πού παρελαύνει;;;;...Αμέ πως,γιατί έτσι που έχουμε φτάσει φίλτατε κι αγαπητέ μου μόνον σοβαρά δεν πρέπει να παίρνουμε κανένα!Γνώμη μου ε..προς Θεού,αλίμονο τώρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...