Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Φύλλο και φτερό τα νοσοκομεία από την Τρόικα

Καταγράφουν χρέη προς …αντιπαραβολή
«Φύλλο και φτερό» κάνουν τα…  νοσοκομεία του μνημονίου  οι ελεγκτές της τρόικας από την  περασμένη Δευτέρα.  Σε περίπου  δύο εβδομάδες, περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους και  τις τελικές εκθέσεις τους στους  επικεφαλής ελεγκτές που θα σπεύσουν στην Αθήνα και συγκεκριμένα  στο υπουργείο Υγείας σύμφωνα  με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί.

«Ευαγγελισμός», «Γ. Γεννηματάς», «Αττικόν», νοσοκομεία δηλαδή που αποτελούν τις ναυαρχίδες του ΕΣΥ στην Αττική,  μπήκαν τις τελευταίες ημέρες στο μικροσκόπιο των ελεγκτών σε ό,τι αφορά τους στόχους που πρέπει να υλοποιήσουν ως το τέλος του έτους όπως αυτοί περιέχονται στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Τα προαναφερθέντα –καθώς και περίπου 30 άλλα δημόσια  νοσοκομεία-  ελέγχονται από την  τρόικα ως προς  την παρακολούθηση  των εξόδων και των εσόδων τους, την εγκατάσταση του διπλογραφικού  συστήματος στις αποδείξεις και τη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών  τους, ιδίως φαρμακείων, αποθήκης και  λογιστηρίου.

Το έναυσμα είχε δοθεί στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, όταν το κεντρικό κτίριο του  υπουργείου Υγείας στην οδό Αριστοτέλους «κατέλαβαν» εκπρόσωποι της Eurostat, αναζητώντας λεπτομερή στοιχεία για τα χρέη των νοσοκομείων ώστε να τα αντιπαραβάλλουν με εκείνα που είχαν στη διάθεσή τους από το υπουργείο Εργασίας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την περασμένη Τετάρτη  οι εμπειρογνώμονες της τρόικας  συναντήθηκαν διαδοχικά με τον υπουργό  Υγείας και τους γενικούς γραμματείς, κ.κ. Αντώνη Δημόπουλο και Νίκο Πολύζο. Τα οικονομικά –και όχι μόνο- στοιχεία του υπουργείου Υγείας μπήκαν στο μικροσκόπιο του πολυμελούς κλιμακίου ελεγκτών με τον (νέο) Ιταλό επικεφαλής να αναζητά τα πρώτα σημάδια περικοπών στις σπατάλες των νοσοκομείων αλλά και να προσπαθεί να «χαρτογραφήσει» τα κενά και τις ελλείψεις του συστήματος δημόσιας υγείας.

Πιλοτική  ενοποίηση ΙΚΑ  και ΕΣΥ στην Κρήτη


Την πιλοτική εφαρμογή της ενοποίησης των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Κ. Ανδρέας Λοβέρδος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας.

Ένα δραστικό «κοκτέιλ»  υπηρεσιών υγείας  προς τους Έλληνες  πολίτες αισιοδοξούν ότι  θα προσφέρουν οι αρμόδιοι  μέσα από την ένταξη του ΙΚΑ σε πρώτη φάση, των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων στη συνέχεια, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το «άνοιγμα»  των θεραπευτηρίων (νοσοκομείων)  του ΙΚΑ που υπάρχουν στην Αττική σε όλους τους ασφαλισμένους και  όχι μόνο σε εκείνους του ΙΚΑ, καθώς  και η παράλληλη ή συμπληρωματική λειτουργία τους με νοσοκομεία του  ΕΣΥ, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο,   είναι το πρώτο βήμα για την  ενοποίηση των κλάδων υγείας και  την παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας στην χώρα μας.

Παράλληλα, θα «εγκαινιαστεί» η παράλληλη λειτουργία μονάδων  υγείας  -ανεξάρτητα από τον φορέα  στον οποίο υπάγονται, πχ πολυιατρεία, Ιατρεία ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας, θα μπορούν να εξυπηρετούν όλα τους ασφαλισμένους. Επικρατέστερη σκέψη είναι αυτή η παράλληλη λειτουργία ΙΚΑ- ΕΣΥ να γίνει πιλοτικά στην Κρήτη ή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Νομοσχέδιο σκούπα για τους φαρμακοποιούς, τις προμήθειες και τις ιδιωτικές κλινικές

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος το απόγευμα της Τρίτης έπειτα από τη συνάντηση με τους προέδρους των ασφαλιστικών ταμείων, ανακοίνωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο θα συνταχθεί νομοσχέδιο - σκούπα του υπουργείου Υγείας που θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού ως προς τη μείωση του ποσοστού κέρδους, το νέο σύστημα προμηθειών καθώς και ζητήματα που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές (έγγραφο βεβαίωσης καλής λειτουργίας από ένα χρόνο σε 3 έτη, επεκτάσεις κλινικών κ.λπ.). Το νομοσχέδιο - σκούπα θα κατατεθεί στη Βουλή το Δεκέμβριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...