Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ, ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ * ΡΙΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ

«Δεν μας αφορά ο νέος μηχανισμός, ναι στην επαναδιαπραγμάτευση»

Ολο και πιο κοντά φέρνει ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα, της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και των «επαχθών» όρων του Μνημονίου, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης, που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ευνοεί την επίτευξη αυτών των στόχων.
Για κοίτα με στα μάτια.. Για κοίτα με στα μάτια.. Ο κ. Παπανδρέου λίγες μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες έχει προσδώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αφήνοντας σε αντίθετη περίπτωση ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστήριξε χθες στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ελλάδα επανακτά τη διαπραγματευτική της δυνατότητα και την αξιοπιστία της, στοιχεία που, όπως άφησε να εννοηθεί, της επιτρέπουν πλέον να είναι πιο διεκδικητική. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα της επιμήκυνσης το έχει θέσει το ίδιο το ΔΝΤ κι αυτό είναι δείγμα της πρόθεσής του να βοηθηθεί η Ελλάδα, αναγνώριση ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο και απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές διαπραγματευτικές δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν και για εκείνους τους όρους του Μνημονίου που είναι επαχθείς.
«Θα αποχωρούσα»
Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε ως απόδειξη των λεγομένων του την αντίθεσή του στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, για την άρση του δικαιώματος ψήφου στα κοινοτικά όργανα των χωρών-μελών που έχουν υπερβολικό έλλειμμα και χρέος. Υποστήριξε ότι αντιτάχθηκε ευθέως στην πρόταση, έδωσε μάχη να μην περάσει, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και κατέστησε σαφές στους άλλους αρχηγούς και πρωθυπουργούς ότι δεν θα δεχθεί να συζητηθεί... Σύμφωνα με συνεργάτες του ήταν αποφασισμένος να φύγει από τη Σύνοδο αν επέμενε η κ. Μέρκελ! «Αν περνούσε αυτή η πρόταση, δεν θα είχαμε λόγο και ψήφο σε θέματα εθνικής ασφάλειας με τη γείτονα» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τον λόγο της αντίδρασής του. Τελικά η πρόταση δεν πέρασε σε αυτήν τη φάση αλλά αντικαταστάθηκε από μια διατύπωση περιορισμένης υφής που έχει σχέση μόνο με θέματα της ΟΝΕ. Η υλοποίησή της παραπέμπεται στο μέλλον, μετά το 2013 κι αφού προηγηθεί διαβούλευση με τα κράτη-μέλη, την οποία έχει αναλάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Ρόμπαϊ.
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «σημαντική νίκη» τη δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης παρά τη συμμετοχή του ΔΝΤ και των τραπεζών, καθώς -όπως είπε- είναι συνέχεια του μηχανισμού που ισχύει για την Ελλάδα και τον οποίο είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ο μόνιμος μηχανισμός, είπε, δημιουργεί τις βάσεις για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, θα εξασφαλίζει προστασία από τις αγορές, συνεχή ροή χρημάτων στις χώρες που έχουν ανάγκη και θα λειτουργεί ως προληπτικός παράγοντας στις κρίσεις. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, ο νέος μηχανισμός δεν έχει σχέση με την Ελλάδα αφού, όπως είπε, η χώρα θα έχει φύγει το 2013 από τον μηχανισμό στήριξης.
«Δίγλωσση, η Ν.Δ.»
Αναφερόμενος στην Ελλάδα υποστήριξε ότι οι εταίροι πείθονται για τα έργα της κυβέρνησης και ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθεια για τις μεγάλες αλλαγές και να μην αφήσει τη χώρα στη μέση του δρόμου.
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αν και ρωτήθηκε αρκετές φορές για το δίλημμα των πρόωρων εκλογών που έθεσε πριν από μερικές μέρες, απέφυγε να σηκώσει τους τόνους. «Εχω μιλήσει γι' αυτό το θέμα», είπε και έκανε γνωστό ότι ενημέρωσε σχετικά και αρκετούς ομολόγους του, προκειμένου να τους περάσει το μήνυμα ότι έχει τη βούληση να συνεχίσει πάση θυσία τις προσπάθειές του. «Οσα τους είπα ήταν ευπρόσδεκτα», σχολίασε.
Πάντως, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ Αντώνη Σαμαρα για διγλωσσία καθώς τόνισε ότι «άλλα λέει μέσα στην Ελλάδα και άλλα έξω από αυτήν» και κατηγόρησε τόσο αυτόν όσο και την υπόλοιπη αντιπολίτευση ότι προκαλούν αστάθεια στη χώρα. «Το εσωτερικό κλίμα δεν το δημιουργεί μόνο η κυβέρνηση αλλά και οι υπόλοιπες δυνάμεις», είπε.
Ερμηνεύοντας την άνοδο των σπρεντ μετά τις τελευταίες δηλώσεις του για εκλογές, υπογράμμισε ότι αυτό το γεγονός δείχνει πόσο ευάλωτο είναι το κλίμα στη χώρα και πόσο ενισχυτικό της απόφασής του να ζητήσει «ψήφο ευθύνης» από τους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τόνισε ότι δεν του ζητήθηκε από τους εταίρους η λήψη νέων μέτρων λόγω της νέας αύξησης του ελλείμματος, αντίθετα όλοι μίλησαν θετικά για τις μέχρι τώρα προσπάθειες. Απέκλεισε κατηγορηματικά την πιθανότητα «ελεγχόμενης πτώχευσης της χώρας» τονίζοντας ότι «δεν μας αφορά και δεν εθίγη τέτοιο θέμα για κανέναν στη Σύνοδο». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...