Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

«Ζητώ ψήφο ευθύνης»

Η συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες

Οι αντιδράσεις των κομμάτων
«Η ελεγχόμενη χρεοκοπία έχει ξεκινήσει, είναι ανεξέλεγκτη κι αυτή ήταν η ουσία της συζήτησης στη Σύνοδο της ΕΕ» σχολίασε η γγ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στις νέες οικονομικές κυρώσεις που προβλέπει το νέο αυστηροποιημένο Σύμφωνο Σταθερότητας που προωθεί η Γαλλία και η Γερμανία, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανοήτως να μην αντιδρά, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ
"Είμαι ευτυχής
που το θέμα παραμένει στην ημερήσια διάταξη", δήλωσε από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επανάληψη της Συνόδου Κορυφής με τους ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες.

"Όταν μια χώρα παραβιάζει επανειλημμένα τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, η συμμετοχή της στις αποφάσεις πρέπει να μπορεί να περιορίζεται", επέμεινε η καγκελάριος.

Ο λουξεμβούργιος συνάδελφός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν έδωσε την ίδια ερμηνεία. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε ότι το θέμα δεν είναι πλέον στο τραπέζι και έχει σταλεί στις ελληνικές καλένδες", τόνισε.

"Το κείμενο των συμπερασμάτων (της Συνόδου Κορυφής) δείχνει πως δεν υπάρχει συμφωνία στο σημείο αυτό", πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Πράγματι, το θέμα αυτό που διχάζει τους Ευρωπαίους μεταφέρεται εκ των πραγμάτων για αργότερα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως θα εξετάσει "στη συνέχεια" το θέμα μιας ενδεχόμενης αναστολής του δικαιώματος ψήφου κατά τις ευρωπαϊκές συνόδους των κρατών της ευρωζώνης. Με άλλα λόγια, το θέμα θα εξεταστεί αφού διευθετηθεί το ζήτημα της αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ.

Η στέρηση του δικαιώματος ψήφου δεν θα ισχύει ως επιλογή "παρά μόνο σε περίπτωση που υπάρχει μόνιμη απειλή για τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της" η οποία δημιουργείται από ένα κράτος, διευκρίνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.

Δεδομένης της αντίθεσης αριθμού ευρωπαϊκών χωρών σ' αυτή την ιδέα, είναι λίγο πιθανό να δουν το φως της ημέρας αυτές οι πολιτικές κυρώσεις, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...