Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικό «ναι» υπό όρους στην αλλαγή του συμφώνου σταθερότητας

Γ. Παπανδρέου: Οι γαλλογερμανικές προτάσεις «δεν είναι δημοκρατικά αποδεκτές»
Η Ελλάδα δεν διαφωνεί με την ιδέα τροποποίησης του συμφώνου σταθερότητας, απορρίπτει όμως τις Γαλλογερμανικές προτάσεις για δρακόντειες κυρώσεις εις βάρος των κρατών που το παραβιάζουν, ανέφερε ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης για το ζήτημα συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες.
"Οι κυρώσεις και η αφαίρεση ψήφου από κράτος - μέλος δεν είναι δημοκρατικά αποδεκτές", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μπαίνοντας στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. "Δεν έχουμε αντίρρηση για την αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας. Πρέπει όμως να μελετήσουμε ένα μηχανισμό που σέβεται και την αυτονομία των κρατών", πρόσθεσε.
"Θέλουμε έναν ισχυρό μηχανισμό που να βάζει όμως και την αναπτυξιακή διάσταση, αλλά και την προστασία των εργαζομένων", διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στα ελληνικά ζητήματα, επέμεινε στις θέσεις που είχε διατυπώσει τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε. "Η χώρα χρειάζεται πολιτική και οικονομική σταθερότητα και αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα του λαού. Η δική μας η βούληση είναι να προχωρήσουμε στις αλλαγές", είπε ο Γ. Παπανδρέου.
Δήλωση στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν. "Στην Ελλάδα γίνεται εξαιρετική δουλειά από τον πρωθυπουργό και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του για την έξοδο από την κρίση", ανέφερε.

Αναβλήθηκε η συνάντηση Παπανδρέου - Γκρούεφσκι

Για αύριο αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα το μεσημέρι συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι
Η συνάντηση θα γινόταν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με  κυβερνητικές πηγές, οι συναντήσεις αυτές είναι χρήσιμες στην κατεύθυνση της προώθησης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η ελληνική θέση αφορά σε ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής καταγράφεται η αδιαλλαξία της σκοπιανής ηγεσίας.
Επισημαίνουν, δε,ότι ότι η Ελλάδα, ενόψει της συνόδου κορυφης του ΝΑΤΟ, δεν δέχεται καμία πίεση από την συμμαχία, η οποία παραμένει στη θεση της, ότι πρώτα θα επιλυθεί το θέμα της ονομασίας και ύστερα το ζήτημα της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...