Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ

Πότε «κλείδωσε» η αλλαγή πλεύσης για τις αυτοδιοικητικές
ΠαπανδρέουΠεταλωτής λίγο πριν  αρχίσει η διακαναλική: πριν από  15 ημέρες ωρίμασε η  ιδέα της  διακαναλικής  συνέντευξης ως  σκέψη του ίδιου του  Πρωθυπουργού,  όπως τουλάχιστον  διαβεβαιώνουν πολύ  στενοί συνεργάτες  του. Την περασμένη  Κυριακή, στο Καστρί,  συζητήθηκαν απλώς  οι λεπτομέρειες της  συνέντευξης
Σε δύο συσκέψεις- μία μυστική και μία φανερή-, που έγιναν στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή, αποφασίστηκε η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών με κορύφωση το δίλημμα που τέθηκε στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας.
Η αλλαγή ατζέντας και η σκλήρυνση της στάσης του Μαξίμου απέναντι στη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά «κλείδωσαν» ουσιαστικά ως αποφάσεις την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του λεγόμενου «διαθεσμικού» οργάνου της κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου. Από εκείνη την καθοριστική συνεδρίαση για τη στρατηγική της κυβέρνησης, το επικοινωνιακό επιτελείο επέλεξε να αποδώσει την ίδια ημέρα στον Πρωθυπουργό την ακόλουθη φράση: «Ο Σαμαράς εμπορεύεται φρούδες ελπίδες και μαγικές φόρμουλες. Η πρότασή του είναι μία επιστροφή στο παρελθόν. Η στάση του είναι επιζήμια για τη χώρα, είναι επικίνδυνη για το μέλλον των Ελλήνων».

Κατά τη διάρκεια όμως της συνεδρίασης του οργάνου, στην οποία σημειωτέον συμμετείχαν τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, όσο και ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος, «ο κύβος ερρίφθη» για την αλλαγή της κυβερνητικής γραμμής. «Πρόεδρε, δεν υπάρχει διακύβευμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές» είπαν με ανησυχία κορυφαία στελέχη στον κ. Παπανδρέου, διαπιστώνοντας τόσο την χαλαρότητα των ψηφοφόρων, όσο και τις δημοσκοπήσεις που ήδη χτυπούσαν προειδοποιητικά καμπανάκια για την κυβέρνηση και τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ. Με τη διαπίστωση αυτή συμφώνησαν τα περισσότερα παριστάμενα στελέχη, που έσπευσαν να συμπληρώσουν: «Εμείς μιλάμε για τον ΄΄Καλλικράτη΄΄, αλλά η Ν.Δ. και η Αριστερά βάζουν θέμα Μνημονίου, επομένως πρέπει να μιλήσουμε για την πολιτική συμφωνία των εκλογών». Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο Γιώργος Παπανδρέου συμφώνησε απόλυτα με τις επισημάνσεις των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος. Μάλιστα, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ένας από αυτούς που συμμετείχαν, δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός συναινώντας στην εκπομπή πολιτικών διλημμάτων ικανοποιούσε περισσότερο μία δική του ανάγκη να αισθάνεται ισχυρός, τόσο στο εσωτερικό της χώρας για να προωθήσει τις αλλαγές, όσο και στο εξωτερικό σε σχέση με τη διαπραγματευτική ικανότητά του. Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, που ήδη είχε αποφασίσει να προβάλει μόνο θετικά μηνύματα, προχώρησε στην ανακοίνωση της χορήγησης του επιδόματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τους τόνους απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, προέβαλε μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού το δίλημμα «σωτηρία της χώρας ή χρεοκοπία», το οποίο τις επόμενες ώρες μετεξελίχθηκε σε «στήριξη της κυβέρνησης ή εθνικές εκλογές».

Στη Βουλή. Αυτό αποφασίστηκε σε δεύτερη κρίσιμη άτυπη σύσκεψη, που έγινε την περασμένη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και πάλι στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή. Ανάμεσα σε όσους συμμετείχαν ήταν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου, Ραγκούσης, Πετσάλνικος, Αθανασάκης, Πεταλωτής και η κ. Ρεγγίνα Βάρτζελη. Στη σύσκεψη αυτή και ενώ ήδη είχε ανακοινωθεί η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού, οριστικοποιήθηκε ότι ο Γ. Παπανδρέου θα έπρεπε να ανεβάσει τον πήχυ των εκλογών, συνδέοντας άμεσα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών με μία εθνική αναμέτρηση. Βεβαίως, συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι ήδη από το καλοκαίρι, ενώ ακόμη το ΠΑΣΟΚ αναζητούσε υποψηφίους, ο κ. Παπανδρέου τούς είχε εκμυστηρευτεί την αγωνία του για την αντίδραση των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου, αφήνοντας να διαφανεί ότι σκεφτόταν ακόμη και την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στην κάλπη.


Βάρτζελη - Ραγκούσης ενημέρωσαν για τη διακαναλική

Ηιδέα της διακαναλικής ωρίμασε πριν από 15 ημέρες ως σκέψη του ίδιου του Πρωθυπουργού, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν πολύ στενοί συνεργάτες του. Την περασμένη Κυριακή στο Καστρί συζητήθηκαν απλώς οι λεπτομέρειες της συνέντευξης. Οι παρόντες κ.κ. Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος, Πεταλωτής, Αθανασάκης, Πετρουλάκης, και Ελενόπουλος συμφώνησαν ότι ο Πρωθυπουργός έπρεπε να θέσει ξεκάθαρα το δίλημμα στον ελληνικό λαό. Ελαφρές διαφοροποιήσεις υπήρξαν όχι ως προς την ουσία αλλά ως προς την ένταση του διλήμματος για τις εκλογές. Την ίδια ημέρα άρχισαν να ενημερώνονται και οι υπουργοί για την επικείμενη πρωθυπουργική κίνηση. Οι πληροφορίες λένε ότι η κ. Βάρτζελη έκανε ένα γύρο τηλεφωνημάτων σε κορυφαία στελέχη. Επίσης, με συναδέλφους του επικοινώνησε ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής ενημέρωσε μεταξύ των άλλων την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Χρήστο Παπουτσή. Η πρώτη συμφώνησε απολύτως με την προοπτική του διλήμματος, ο δεύτερος φέρεται να εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με το ρίσκο της κίνησης. Επιφυλάξεις φέρεται να διατύπωσε και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ειδοποιήθηκε για το περιεχόμενο της διακαναλικής το απόγευμα της Δευτέρας από τον κ. Αθανασάκη. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη γνώμη και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, στον οποίο τηλεφώνησε προσωπικά το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάγκαλος συμφώνησε ότι οπωσδήποτε πρέπει να τεθεί το πολιτικό δίλημμα, παρατήρησε ωστόσο ότι ενδεχομένως δεν θα έπρεπε να ταυτιστεί το αποτέλεσμα αυτοδιοικητικών εκλογών με εθνικές εκλογές.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενημερώθηκαν «ζωντανά» μαζί με τους πολίτες για το διακύβευμα των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...