Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Αυστηρότερους κανόνες υιοθετούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

thumb
Σκληρούς κανόνες για την Ευρωζώνη με στόχο να αποτραπεί μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση, υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.
Ένα μόνιμο ταμείο θα βοηθά το ευρώ σε φάσεις κρίσης, ενώ νέοι αυστηροί κανόνες θα δίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη δυνατότητα να ελέγχει τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέκλιναν αργά τη νύχτα στις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για περιορισμένες αλλαγές στη βασική συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της ΕΕ. Ωστόσο, η Γερμανία δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που ζητούσε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.
Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από τον πρόεδρο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ να επεξεργαστεί τις αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.
Ουσιαστικά οι νέοι κανόνες θα υποχρεώνουν μια χώρα να "συμμαζεύει" τα "του οίκου της" πριν τα οικονομικά προβλήματά της απειλήσουν ολόκληρη την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, αξιωματούχοι της ΕΕ θα προειδοποιούν τις κυβερνήσεις για κερδοσκοπικές "φούσκες" και θα μπορούν να επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα σε χώρες οι οποίες δανείζονται και ξοδεύουν σε υψηλό βαθμό.
Το μόνιμο ταμείο θα αντικαταστήσει το προσωρινό αξίας 440 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου για να βοηθήσει την Ελλάδα. Προηγήθηκαν βέβαια σκληρές διαπραγματεύσεις πριν οι ηγέτες καταλήξουν στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων που θα αντικαταστήσει το ταμείο υποστήριξης της Ευρωζώνης.
Πάντως, η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου συνάντησε τις περισσότερες αντιδράσεις και μολονότι ο πρόεδρος Βαν Ρόμπαϊ είπε ότι η επιλογή αυτή θα αντιμετωπίζεται μόνο "σε περίπτωση διαρκούς απειλής της σταθερότητας στο σύνολο της Ευρωζώνης", η εξέταση της ρήτρας αυτής μάλλον δεν θα εξασφαλίσει τη συναίνεση των 27 ηγετών.
Τέλος, η σύνοδος κορυφής απηύθυνε έκκληση στις κυριότερες οικονομίες του κόσμου να μην εμπλακούν σε ένα "νομισματικό πόλεμο", ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της "Ομάδας των 20" στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...