«Ο Αντ. Σαμαράς αμαυρώνει τις προσπάθειές μας - Η Αριστερά εθελοτυφλεί»
Η Ελλάδα δεν συζητά επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της και δεν θα χρειαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο με την τρόικα μετά το 2013, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. Ο πρωθυπουργός ζήτησε για ακόμη μία φορά «ψήφο ευθύνης» από τους πολίτες στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
"Οι πολίτες με ξέρουν καλά και γνωρίζουν ότι δεν συνηθίζω να μπλοφάρω", είπε για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εφόσον κρίνει ότι η χώρα οδεύει προς αδιέξοδο. Παράλληλα, χαρακτήρισε "αστεία πράγματα" τα σενάρια ότι σχεδιάζει να "δραπετεύσει" από τα προβλήματα και την πρωθυπουργία. "Έδωσα και δίνω όλο μου τον εαυτό για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία [...] είμαι έτοιμος να με ξανακρίνουν οι πολίτες αν χρειαστεί", σημείωσε.
Όσον αφορά στις πληροφορίες που φέρουν την τρόικα να βάζει βέτο για τη διεξαγωγή εκλογών, τόνισε ότι "εμείς αποφασίζουμε για τις δημοκρατικές μας διαδικασίες και όχι άλλοι".
"Δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο"
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύσκολο αλλά ρεαλιστικό το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Υποστήριξε πως αν συνεχιστεί η εφαρμογή του, "χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα", το 2013 η Ελλάδα θα είναι μία χώρα όπως όλες και θα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές. "Δεν υπάρχει πιθανότητα νέου μνημονίου, απλούστατα γιατί δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο", είπε.
"Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο", ήταν η απάντησή του για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του χρέους. Πρόκειται για σενάρια που διακινούν όσοι επένδυσαν στη χρεοκοπία της Ελλάδας, πρόσθεσε.
Όσον αφορά στις θυσίες των πολιτών, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι κάθε βήμα σταθεροποίησης της χώρας θα προσφέρει μεγαλύτερο περιθώριο για τη βελτίωση της θέσης όσων "έβαλαν πλάτη" για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Πρόσθεσε, όμως, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επαναφέρει "αθέμιτα προνόμια και σκανδαλώδεις ρυθμίσεις".
"Η διαμαρτυρία για τη διαμαρτυρία δεν θα απελευθερώσει τη χώρα"
Ερωτηθείς για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η "διαμαρτυρία για τη διαμαρτυρία" δεν πρόκειται ούτε να απελευθερώσει τη χώρα από επιτηρήσεις, ούτε να την απεξαρτήσει από δάνειες δυνάμεις.Πρόσθεσε ότι εκείνοι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τον "Καλλικράτη" πρέπει πιστεύουν στο θεσμό, να μπορούν να σηκώσουν το βάρος και να έχουν αποδείξει ότι μπορούν να δουλέψουν με πάθος.
"Ο Αντ. Σαμαράς αμαυρώνει τις προσπάθειές μας - Η Αριστερά εθελοτυφλεί"
Άσκησε σκληρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία και στον Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, λέγοντας ότι κάνει τα πάντα για να αμαυρώσει τις "πατριωτικές" προσπάθειες των Ελλήνων, την ώρα που οι θυσίες πιάνουν τόπο. Δεν προσφέρει -είπε- σε έναν κοινό αγώνα, στον οποίο θα περίμενε να είναι συμμέτοχος.
Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. όχι απλώς καλύπτει, αλλά ταυτίζεται απολύτως πια με τον Κώστα Καραμανλή, ενώ εκτίμησε ότι δεν πείθει με τους λόγους και τις πράξεις του τους πολίτες.
Εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία, λέγοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να διερευνήσει τι συνέβη.
Αναφορικά με την απόδοση ευθυνών στις υποθέσεις που βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση, υπογράμμισε ότι "τώρα είναι η σειρά των δικαστικών λειτουργών να ανταποκριθούν κι αυτοί στην προσπάθεια". Και πρόσθεσε: "Αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει".
Για την Αριστερά -ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ- είπε ότι εθελοτυφλεί μπροστά στα προβλήματα και επιδεικνύει στείρα άρνηση της πραγματικότητας και κάθε συνεργασίας. "Ένα κράτος πελατειακό και πολλές φορές αυταρχικό έχει φετίχ για την παραδοσιακή Αριστερά και την έχει εγκλωβίσει σε μικροσυμφέροντα συντεχνιών", ανέφερε.
"Κάποιοι φωνάζουν για ανάπτυξη, αλλά δαιμονοποιούν κάθε προσπάθεια να φέρουμε επενδύσεις", πρόσθεσε.
Για το Γ. Καρατζαφέρη, τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι τον εξέπληξε θετικά η στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, αν και τους χωρίζουν "καθοριστικής σημασίας πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου